Han rykker aldri ned

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Frode Lafton har vært i Hønefoss siden vikingetida. Tross nok av nedturer – kapteinens statistikk er uslåelig.

07.03.10 10:34

Frode Lafton (34) er det mest lojale du kan finne av norske fotballspillere. Hele 16 år har han tilbrakt på det samme, lille stedet de fleste Oslo-folk bare passerer på vei til vinterhyttene sine. I det stille har likevel Hønefoss BK klatret oppover, og etter en nervepirrende sesongavslutning i fjor er Ringerike-laget for første gang klar for den norske toppdivisjon.

Trodde karrieren var over
Det hadde ikke Hønefoss-kapteinen trodd da det buttet som mest.

- I 2004 holdt vi oss i Adeccoligaen på målforskjellen, og trengte hjelp av andre lag der på slutten. Vi klarte det, men to år senere trodde jeg min egen karriere var over.

- Jeg hadde fem inngrep i kneet, og det så virkelig mørkt ut, og jeg trodde ikke det skulle bli mer fotball.

Likevel fikk han 18 seriekamper for Hønefoss i 2006, og siden har han spilt alle kampene til det nyopprykkede Tippeliga-laget. Ikke verst for en mann som nå har rukket å bli 34 år. Lett har det heller ikke vært, senest for to år siden så det på nytt mørkt ut.

- Vi sto trenerløse og hadde bare åtte mann på øktene våre i Vallhall, og det så ganske så håpløst ut, innrømmer eldstebror Lafton.

Les også: 7 kjappe med Tor Øyvind Hovda

Sundgot var redningen
Så kom redningen. Den kanskje minst profilerte av Moldes tre S-er ble den største stjerna i Hønefoss.

- Vi jobbet knallhardt for å få inn Ole Bjørn Sundgot, og mente han var rett mann.

- Han har utviklet noe som er veldig bra for oss, og vi har jobbet mye med ferdigheter og pasningsøvelser. Det er litt spesielt i Tippeligaen, men det har fungert for oss, mener Lafton.

Om det er godt nok for å beholde plassen gjenstår å se, men faktum er at Frode Lafton aldri har rykket ned på sine 16 år i HBK. Ringerikingene har vært aktive på overgangsfronten, men selv med ganske så store profiler på plass, så gjenstår det å se om Hønefoss vil fremstå som lag, eller om Lafton-statistikken til slutt vil bli brutt.

- Alle trenger konkurranse
Hønefoss-kapteinen er spent, men ikke kritisk til at klubben har hentet to midtstoppere (Kristjan Ørn Sigurdsson og Erik Hagen), noe som fort kan bety at han selv fort kan havne utenfor førsteelleveren.

- Alle trenger konkurranse, det er noe jeg er vant til, og blir bedre av. At Erik (Hagen) kom var riktig i og med at vi trengte en stopper til, og han har lokal tilknytning.

- Det viktigste for oss er å få relasjonene på plass, sånn at vi blir gode på lagorganisering.

Det tror Lafton at Sundgot skal få til.

- Angan er en utrolig individualist, mens Sigurdsson kjenner de fleste til. Obiefule har vært litt skadet, men er på gang nå, mens Rune Bolseth er en gammel traver som har kommet veldig bra inn i gruppa – i tillegg til at han har spilt bra.

Engasjementet i lokalbefolkningen bidrar også til at man har tro på at dette skal bli mer enn en gjestevisitt i toppdivisjonen.

- Vi har aldri solgt så mange sesongkort som nå, og i pensjonistgruppa er det kø for å få være med å bidra for klubben.

- Hos mannen på gata er det dessuten et mye større engasjement enn det noen gang har vært før. Jeg tror vi vil oppleve at mange tar turen opp til Tromsø for å se vår første kamp i Tippeligaen.

«Kongen av Idrettsparken»
Da vil det norske Tippeliga-publikumet få stifte bekjentskap med Lafton-hyllesten «Kongen av Idrettsparken» – selv om HBK-kapteinen håper han slipper å høre sangen om seg selv.

- Jeg er egentlig en ganske rolig kar, som ikke ønsker så mye blest rundt meg selv.

- Men broderen har truet med å utgi sangen på CD, i alle fall hvis jeg kødder for mye med ham, så jeg får vel bare oppføre meg bra framover, humrer 34-åringen.

Kun et sted lover han at han ikke vil gå stille fram. På banen. Der blir det maks innsats fra første spark på Alfheim.

- Vi er utrolig avhengig av å få en god start. Klarer vi det, kan vi også klare å beholde plassen, noe som vil være en utrolig prestasjon, sier Frode Lafton til Nettavisen.

HØNEFOSS 2010:
Nettavisens tips: 12. plass
+ Norges mest aktive lag i vinterens overgangsvindu, spennende signeringer
+ Sterk sentrallinje
- Ikke imponert i vinterens treningskamper
- Tar tid å spille inn et lag med så mange, nye spillere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.