*Nettavisen* Sport.

«Han tenker ikke på penger, som Bentley»

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Dag-Eilev Fagermo liker at Torgeir Børven tenker utvikling før lommebok. Om det holder til nok en jubelsesong for Odd, er usikkert.

12.03.11 13:43

En nigeriansk ballmagiker og en rødhåret ungarsk kjempe er forsvunnet.

Dermed er det naturlig å spørre seg hvem som skal score målene for Odd Grenland i 2011-sesongen, etter at «Bentley» og Peter Kovacs har forlatt portene på Skagerak Arena.

Svaret finnes kanskje i 19 år gamle Torgeir Børven.

Alt ligger i hvert fall til rette for det: Øystese-gutten presenterte seg for alvor for fotballpublikummet i Norge i fjorårssesongen, da han toppet flere imponerende innhopp med å score fire mål i hjemmekampen mot Sandefjord i september.

Lagt på seg seks kilo
Én vinter senere er supertalentet klar for en ny sesong for skiensklubben - denne gangen noen kilo tyngre.

Børven - eller «Børvenshow», som han blir kalt av Odd-supporterne - har nemlig lagt på seg seks kilo med muskler i løpet av vinteren. Nesten litt for mye, skal vi tro spilleren selv.

- Jeg har fått beskjed om å legge på meg. Så jeg veier 77 kilo nå, men jeg tror jeg egentlig skal ned til 76, sier Børven til Nettavisen. Han legger ikke skjul på at han tror muskelbyggingen vil vise seg som en god investering når tippeligasesongen sparkes i gang.

- Det blir lettere for meg å holde på og skjerme ballen. Også blir jeg bedre i duellspillet, selvsagt. Det blir lettere å være tøff med hodet når man er litt større, forklarer 19-åringen.

Men til tross for ungguttens udiskutable potensial foran mål, kan man ikke vente seg å få se Børven som midtspiss for Odd denne sesongen - selv med Peter Kovacs borte. Med Frode Johnsen tilbake til gamleklubben, og en Dag-Eilev Fagermo som sverger til 4-3-3-formasjon, er det nemlig veteranen Johnsen som er førstevalget i midten av angrepstrioen.

Og Børven blir henvist til høyrekanten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad

- Feil å gå til Brann
- Det var rart i starten, men det går bedre nå, sier han om den rollen, som er blitt drillet inn i løpet av hele sesongoppkjøringen. Også i fjorårets høstsesong var han til tider å finne på høyrekanten.

- Ville du heller spilt midtspiss?

- Ja. Men jeg vil heller være på kanten enn på benken.

Spilleren fra Øystese i Hordaland, 80 kilometer unna Bergen, fikk aldri muligheten til å vise seg fram for Brann som juniorspiller, og valgte i stedet toppidrettsgymnaset i Telemark som 15-åring i 2007.

Men selv om Bentley nå har dratt til Børvens «hjemby», tyder lite på at Børven ville valgt det samme om han nå fikk muligheten.

- Nei, jeg tror det er feil å gå til Brann nå som situasjonen er som den er i Odd. Nå får jeg mye spilletid her, og liker meg veldig godt, sier han.

Det er en uttalelse som trener Dag-Eilev Fagermo liker å høre.

- Motsatt av Bentley
- Det er klart, vi er glade i spillere som ønsker å være her. Torgeir tenker ikke på penger, men på utvikling. Motsatt av Bentley, sier Fagermo til Nettavisen, med et tydelig stikk til sin tidligere kantspiller.

Han er spent på hva supertalentet kan få til, spesielt etter muskelbyggingen i vinter.

- Men det gjenstår å se når kampene begynner. Kantrollen som Torgeir får, er kanskje ikke hans beste, innrømmer Fagermo, som altså likevel velger Frode Johnsen som midtspiss.

Leder i Oddrane Supporterklubb, Atle Johnsen, er ikke sikker på om det er det riktige valget.

- Jeg mener han er mer lovende som midtspiss enn som kantspiller, men sånn blir det når vi spiller 4-3-3. Jeg ser for meg en 4-4-2-formasjon der Børven blir mer sentral. Men det er opp til treneren å møte de problemene der, mener supporterlederen.

At Børven uansett blir spennende for Odd, er det ingen som helst tvil om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby

Kortspill hos Fevang
Odd-supporterne har fulgt supertalentet med kikkertsikte helt siden han bøttet inn mål for Odds 2.-lag i 2008. Omtrent 50 mål ble det da, i 4. divisjon. Året etter ble det 45 mål i 3. divisjon. I fjor? Åtte mål i Tippeligaen. Med åtte kamper fra start.

- Blir det for mye forventningspress på Børven?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har nok større forventninger til Frode Johnsen, han håper vi skal score mål i bøtter og spann, svarer Atle Johnsen.

Men om det skulle bli Børven som likevel blir toppscorer for Odd, er ikke spilleren selv redd for å miste bakkekontakten.

- Forventningene er nok litt større i år enn i fjor, men hvis man vil være fotballspiller må man tåle sånn press. Jeg er ikke typen som tenker så mye på sånne ting, sier 19-åringen, som heller ikke tok helt av da han ble firemålsscorer i én og samme kamp i Tippeligaen i fjor.

- Hvordan reagerte du egentlig?

- Jeg trodde ikke helt på det, det tok litt tid før det gikk opp for meg. Men etterpå dro vi opp til (Morten) Fevang og spilte litt kort og så på FotballXtra på TV 2, og snakket om kampen, forteller Torgeir Børven.

Her kan du se alle Nettavisens Tippeliga-tips.

- Kan ta medalje
Så gjenstår det å se om Odd-spillerne samles til kortspill hos lagkapteinen like mye denne sesongen. Med to gode sesonger bak seg har laget forutsetninger for å lykkes igjen, men i så fall må Frode Johnsen og Torgeir Børven finne ut av samarbeidet på topp.

Nettavisen tror ikke de lykkes helt, men styrer unna nedrykksplassene og ender på en ellevteplass.

I Skien er man uenige.

- Jeg tror det blir veldig jevnt. Det kan bli alt fra tiende- til femteplass. Medalje er også mulig, vi var ikke så langt unna i fjor, sier Torgeir Børven når han hører om Nettavisens tips.

- Hvis dere tipper Odd på ellevteplass, sier det litt om dere, mener supporterleder Atle Johnsen.

- Ellevteplass? Etter to sesonger med fjerde- og femteplass? Ja, ja, sukker en oppgitt Dag-Eilev Fagermo.

HTML EMBED

Vår analyse av Odd:
Odd Grenland ser ut til å være inne i et generasjonsskifte. Riktignok er veteraner som Morten Fevang, Torjus Hansén, Tommy Svindal Larsen og hjemvendte Frode Johnsen på plass i laget. Men Hansén legger opp etter vårsesongen, mens Tommy Svindal Larsen kan havne i trenerteamet framfor førsteelleveren før høstsesongen sparkes i gang. Samtidig har man hentet opp flere unge spillere fra juniorstallen.

Det er ingen tvil om at dette er et viktig trekk for framtiden, men kortsiktig kan Odd komme til å slite. Forsvarsrekka kan fort bli litt for ung og uerfaren, i hvert fall dersom kaptein Morten Fevang pådrar seg skader eller karantene.

Tapet av Bentley blir dessuten merkbart. Mattias Andersson er påtenkt rollen på venstrekanten, og svensken holder definitvt et godt toppnivå. Spørsmålet er om Fagermos tidligere elev i Strømsgodset holder seg skadefri gjennom hele sesongen. Odd er avhengig av at Anderson, Johnsen og Børven klarer å samarbeide på topp.

Nettavisens tips: 11. plass

Plusser og minuser:

+ Generasjonsskifte på gang, med en god blanding av unge og mer rutinerte spillere. Bred stall - «den beste jeg har hatt», ifølge Dag-Eilev Fagermo.
+ Innarbeidet spillestil, med en av landets beste trenere til å finne de rette spillerne til 4-3-3-stilen.
+ Midtbanen er en av ligaens sterkeste med alle spillerne i form.

- Mistet potensielle matchvinnere på topp i Kovacs og Bentley.
- Kan bli tynt i forsvaret, spesielt når Torjus Hansén legger opp i sommerpausen.
- 4-3-3 er godt innarbeidet, men Johnsen og Børven trives best i 4-4-2.
- Økonomien tillater ikke kriseløsninger dersom det skulle være nødvendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag