Han utfordrer Messi og Ronaldo

NOMINERT: Manuel Neuer kan bli første keeper som vinner FIFAs året spiller-pris.

NOMINERT: Manuel Neuer kan bli første keeper som vinner FIFAs året spiller-pris. Foto: Michael Probst (AP / NTB scanpix)

Tre spillere kan vinne Gullballen.

01.12.14 17:52

Den prestisjetunge Gullballen, eller Ballon d'Or, som FIFA deler ut til årets beste spiller i verden hvert år har de siste årene blitt dominert av to menn.

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har vunnet hvert år siden 2008. Ronaldo vant i 2008 og 2013, mens Messi har vunnet de øvrige årene imellom.

Tre nominerte
Også i år er det Cristiano Ronaldo som er den store favoritten til å vinne prisen. Portugiseren ledet Real Madrid til Champions League-triumf i vår.

Og selv om Messi også har levert et sterkt 2014, virker ekspertene enige i at portugiseren har vært hakket bedre. På 55 kamper i 2014 har Ronaldo dunket inn 55 mål og vartet opp med 19 assists. Messi har 52 mål og 21 assists på 62 kamper. Tallene gjelder for både klubblag og respektive landslag.

Da FIFA mandag offentliggjorde de tre kandidatene som skal kjempe om Gullballen for 2014, var det ikke noe sjokk at både Messi og Ronaldo var med.

Den tredje kandidaten var ikke overraskende en tysker, nemlig Manuel Neuer. Bayern München-spilleren var i storform da Tyskland vant VM i sommer.

Platini-bråk
UEFA-president Michel Platini uttalte nylig at han trodde en tysker kom til å vinne den prestisjetunge prisen, noe som fikk det til å gå en kule varmt for Real Madrid. Storklubben la ut en pressemelding i forakt mot Platini.

Spanjolene mente det var feil av UEFA-presidenten å uttale seg om dette.

De tyske spillerne Toni Kroos, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Mario Götze og Thomas Müller var også nominert, men ble ikke funnet verdig en plass blant de tre siste kandidatene.

FIFAs årets spiller-pris har blitt utdelt siden 1991 og en keeper har aldri gått til topps i kåringen. Kun én keeper har tidligere vunnet Ballon d'Or da den ble udelt uavhengig av FIFA, av magasinet France Football (1956-2009), og det er russiske Lev Jasjin, som vant prisen helt tilbake i 1963.

Vinneren stemmes fram av landslagstrenere, landslagskaptiener og sportsjournalister fra hele verden.

Vinneren offentliggjøres den 15. januar, 2015.

TRE KADIDATER: Manuel Neuer, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo. Foto: Janek Skarzynski (AFP / NTB scanpix)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.