*Nettavisen* Sport.

Han var foran Götze, Neymar og Isco

Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix

Så ble spisstalentet «borte».

«Det er én av de største overraskelsene noensinne i en FIFA-turnering».

Året var 2009 og ordene tilhørte FIFA-president Sepp Blatter. Sveits hadde nettopp sjokkert verden og vunnet VM i fotball. For U17-landslag, vel og merke.

Den lille ostenasjonen slo Nigeria i finalen og løftet trofeet. Stormakter som Brasil, Tyskland, Italia og Colombia ble slått ut på veien mot gullet dette året.

Sveitserne har i senere tid høstet mye skryt for sitt arbeid med unge spillere, og under 2009-turneringen viste rødtrøyene for alvor at de ville være å regne med de kommende årene.

En av de store stjernene i laget var Haris Seferovic. Han banket inn fem mål i turneringen, ble delt toppscorer med Borja og Sani Emmanuel, og utsiktene for en stor karriere var gode.

Foran Götze og Neymar
På toppscorerlisten havnet han foran folk som Tysklands Mario Götze (3 mål), Brasils Neymar (2 mål), og spanjolene Isco (3 mål), og Alvaro Morata (2 mål), for å nevne noen.

Etter turneringen ble hele fem sveitsere nominert til «beste spiller»-prisen, Benjamin Sieggrist, Granit Xhaka, Patjim Kasani, Nassim Ben Khalifa og måltyven Seferovic.

Det var til slutt Nassim Ben Kahlifa, som nettet fire ganger i løpet av U17-VM og i dag spiller for Wolfsburg, som endte høyest av sveitserne i kåringen, som nummer to.

Til tross for at han ikke fikk noe pris, ble Seferovic lagt merke til. To måneder etter U17-suksessen fikk han sin drømmeovergang fra sveitsiske Grasshopper til italienske Fiorentina.

Men fotballen er sjelden svart og hvit, og noe av faren med å speide spillere under slike mesterskap, er at den utsendte ikke alltid får dannet seg et komplett bilde av spilleren.

For selv om Seferovic nettet flittig under U17-VM, og imponerte, var han ikke fast inventar på klubblaget Grasshopper. Han hadde heller ikke bøttet inn mål i forkant av turneringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty / All Over Press

Derfor var det kanskje ikke så overraskende at Seferovic' opphold i Serie A ble som det ble. Unggutten tilbrakte det meste av tiden på Fiorentinas B-lag eller ute på lån.

Opphold i klubber som Neuchatel Xamax, Lecce og Novara fulgte med korte mellomrom. En startplass for Fiorentina ble imidlertid stadig mer urealistisk.

- Et spark bak
I perioden Seferovic var under kontrakt med klubben hentet de fiolette også inn folk som Amauri, Mounir El Hamdaoui, Santiago Silva, Luca Toni og Giuseppe Rossi i samme posisjon.

De som hadde spådd at Seferovic skulle bli «den nye Josef Hügi», mannen som nettet 244 mål på 320 kamper for FC Basel i perioden 1948-62, så ut til å ha tatt feil.

Og da Fiorentina i sommer hentet inn Mario Gomez fra Bayern München var det kroken på døren for sveitseren. Noen dager før Gomez ble presentert, ble Seferovic solgt til Real Sociedad.

Overgangen til den spanske La Liga-klubben, som denne høsten skal spille i Champions League, ser imidlertid så langt ut til å være et smart bytte for den nå 21 år gamle spissen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vincent West / Reuters / NTB scanpix

I høst har det blitt to scoringer på sveitseren, ett i ligadebuten mot Getafe og ett i Champions League-kvalifiseringen mot Lyon. Han har fått tillit fra start i tre av tre ligakamper.

- U17-VM er fortsatt et kjært minne for meg, men jeg kan ikke leve på det lenger. Nå må jeg utvikle meg. Jeg lærte under den tøffe tiden at jeg aldri må gi opp, sier Seferovic.

- Da jeg var på lån i Novara fikk jeg beskjed av treneren om at jeg trengte et spark bak, og han hadde rett. Det har hjulpet meg tilbake på rett vei, sier måljegeren.

I Champions League-kvalifiseringen mot Lyon tidligere i høst vartet Seferovic opp med en perle av en scoring. Det fikk pressen til å gå av hengslene.

I Velas fotspor
«En stjerne er født», skrev Marca, mens EFE skrev at «han har et potensial til å gni seg i øynene av». Sveitsiske Tagez Anzeiger skrev: «Sveitseren som setter Neymar i skyggen».

- Jeg må bare gjøre jobben min som spiss, score mål og gjøre mitt beste. Klarer jeg det, vil jeg nok nå målene mine, sier spisshelten.

Real Sociedad betalte 3,7 millioner euro for 21-åringen og har gitt ham en fireårskontrakt. Han trives utmerket i den spanske klubben.

- Klubben er som en familie, og vi spillerne tar vare på hverandre. Jeg har funnet meg en leilighet, trives i det varme været og liker maten her veldig godt, sier han.

På topp i den spanske klubben spiller han sammen med en som har hatt en lignende karrierevei, meksikaneren Carlos Vela.

Den tidligere Arsenal-spilleren ble toppscorer under U17-VM i 2005, med fem mål, og var sentral da et Mexico med Giovani dos Santos og Ever Guzman gikk til topps i turneringen.

Etter suksessen slet imidlertid Vela, i likhet med Seferovic, med å gjenta suksessen på klubbnivå, men i Real Sociedad ser Vela nå ut til å ha funnet seg godt til rette og imponerer.

Spilleren somtidligere har vært utlånt til Salamanca, Osasuna og West Bromwich Albion nettet 14 ligamål sist sesong. I høst har banket inn fire mål på totalt fem kamper.

(se supermålet til Seferovic)

HTML EMBED

På landslaget
Når det gjelder Seferovic har han i 2013 også fått sin debut på det sveitsiske A-landslaget. Den kom under en privatlandskamp mot Hellas i vinter.

Siden Seferovic har bosnisk opphav, ble han også forespurt om å spille landslagsfotball for Bosnia og Hercegovina, men takket nei. Det ble ikke tatt godt imot i moderlandet.

For Sveits står han nå bokført med fem landskamper og én scoring. Han ble matchvinner i VM-kvalifiseringskampen mot Kypros, i Norges gruppe, tilbake i juni.

Han spilte også fra start da Sveits nylig bare klarte 4-4 mot Island på hjemmebane i kvalifiseringen, etter at nasjonen ledet 4-1 rundt ti minutter ut i andre omgang.

Poengtapet har skapt nye spenning i gruppe E, og skulle Norge slå Seferovic og Sveits på Ullevaal stadion tirsdag, vil Egil Drillo Olsens menn være kun ett poeng bak ostenasjonen.

Det blir imidlertid en svært tøff oppgave for de norske landslagsspillerne, men da lagene møttes til kvalifiseringskamp tidligere i gruppespillet, klarte Norge et sterkt 1-1-resultat.

Kampen kan du følge minutt for minutt i Nettavisens livesenter .

Kilder: 20 Minuten, Bleacher Report, Tages Anzieger, altomfotball.no Marca, Youtube.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag