*Nettavisen* Sport.

Hangeland uenig i Berg-kritikk

Foto: Stian Lysberg Solum / Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Landslagskapteinen mener han er i toppform før møtet med Sveits.

11.10.12 21:50

BERN (Nettavisen): Landslagskaptein Brede Hangeland ruvet som vanlig høyest der han sto og snakket med de norske journalistene dagen før møtet med Sveits.

Han er sjefen i et forsvar som har sett ruskete ut bakover de siste landskampene, men føler seg klar til å stenge igjen lukene når de sveitsiske stjernene fosser i angrep på Stade de Suisse fredag kveld.

- Formen er fin, jeg har vært skadefri som alltid og spilt alle kampene. Selvfølgelig går det opp og ned prestasjonsmessig som hos alle andre, men jeg er stort sett fornøyd, sier Hangeland til Nettavisen.

Berg-kritikk
TV 2s fotballekspert og tidligere landslagsspiller Henning Berg er ikke helt enig. Berg, som har 100 landskamper for Norge, mange som midtstopper, mener Hangelands form har vært faretruende dårlig den siste perioden.

- Hangeland har ikke vært på sitt beste så langt i år, ikke i kvaliken, ikke i Premier League, kanskje er det fordi han har spilt ekstremt mange kamper de seks siste årene. Han ser litt mer sliten ut, er ikke like dominant i lufta, ikke like bra i pasningsspillet sitt og gjør flere feil. Vi har sett Hangeland klart bedre enn han er akkurat nå, sa Henning Berg på Fotballkveld søndag.

Hangeland er ikke enig.

- Nei, jeg føler ikke det. En av styrkene mine er at formen ikke varierer så mye, den er stort sett jevn, sier Hangeland til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Han tenker seg imidlertid litt om, og følger opp sin egen tankerekke:

- Det tar alltid litt tid før jeg kommer i siget i en sesong, og det kan godt være at det er slik i år, også. Det kommer litt utover sesongen, så sånn sett kan det være han har rett, sier Fulham-stopperen, som mener han er der han skal være før kampen mot Sveits fredag.

Wæhler usikker
Hangeland er uansett Norges beste kort på stopperplass, der han trolig danner stopperpar med Kjetil Wæhler. Gøteborg-spilleren sto over torsdagens trening med halsproblemer, men vil trolig være spilleklar når det norske laget entrer Stade de Suisse i Bern fredag kveld.

Og Norge har en formidabel oppgave foran seg. Skal de klare å få poeng mot Sveits, må forsvarstrøbbelet lukes bort.

Det norske landslaget har faktisk sluppet inn det første målet i de fem siste landskampene. Kun mot Slovenia endte det opp med seier, mens det ble tap mot England, Hellas og Island, og uavgjort mot Kroatia.

Torsdag holdt toppfotballsjef Nils Johan Semb et seminar for de norske sportsjournalistene i Bern, og der trakk han frem viktigheten av å score det første målet i en fotballkamp.

På 31 kamper under sommerens EM-sluttspill var tallene klinkende klare:

22 ganger endte det laget som scoret først opp med å vinne. Kun to ganger endte det laget som slapp inn det første målet opp med å vinne.

- Det å slippe inn mål først, er en utrolig stor ulempe i internasjonal fotball, og kanskje spesielt for Norge med den måten vi spiller på. Det er noe vi prøver å unngå for enhver pris, sier Hangeland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

- Sveits er sterkere
Til tross for at Norge ble ranket over Sveits da VM-gruppene ble trukket, er det en etablert sannhet at Sveits er favoritter. Det er også Hangelands oppfatning.

- På papiret har de nok et sterkere lag enn oss, hvis man ser på hvilke klubber de spiller i, sier Hangeland.

Det har han helt rett i. Den sveitsiske troppen har en ligaindeks på 1.0, som innebærer at nesten samtlige spillere befinner seg i en av verdens fem beste ligaer (Spania, England, Tyskland, Italia, Frankrike).

- Det sier at de har gode spillere, men heldigvis er det ikke alltid sånn at de som har høyest ligaindeks vinner kamper. Da hadde det vært jævlig kjedelig å følge med, sier Hangeland med et smil.

Landslagssjef Egil Drillo Olsen sier følgende om Sveits' sterke ligaindeks.

- Det indikerer veldig stor styrke, men etter å ha sett de siste kampene, er ikke Sveits fullt så gode som resultatene tyder på, sier landslagssjefen til Nettavisen.

- Jeg vil påstå at resultatene deres i de siste fem kampene er bedre enn prestasjonene, sier Drillo.

Så får vi satse på at det blir motsatt når Norge møter Sveits fredag kveld. Kampen kan dere uansett følge i vårt livesenter NaLive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.