*Nettavisen* Sport.

«Har det klikka for deg, Drillo?»

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Nils Johan Semb skjønte ingenting da Drillo kom med sitt revolusjonerende forslag.

03.06.11 08:12

ULLEVAAL (Nettavisen): Lørdagens viktige EM-kvalifiseringskamp mot Portugal bringer tankene tilbake til Faro i 1993 for Egil Drillo Olsen og Nils Johan Semb.

Det var her Drillo først introduserte den berømte Flo-pasningen.

Norge stilte med den storvokste spissen Jostein Flo på høyre midtbane og slo bevisst lange, høye pasninger mot ham. Backer er normalt svakere i hodedueller enn midtstoppere, og konsekvensen ble da også at Flo vant nesten samtlige dueller og at Norge på denne måten skapte mange målsjanser.

- Det var vel 5-0 i målsjanser etter 25 minutter, erindrer Drillo.

Heldig Portugal
Kampen endte 1-1 (Gøran Sørloth scoret for Norge), men Portugal var heldige som klarte uavgjort. Drillo fortsatte med Flo-pasningen og Norge kvalifiserte seg for VM-sluttspillet både i 1994 og 1998.

- Jeg husker at han kom og sa til meg at han skulle spille med Jostein på kanten, at han skulle prøve det. Da husker jeg at jeg spurte om det hadde klikka for ham, ler Nils Johan Semb.

Det hadde det ikke.

- Det slo til med én gang. Vi fikk full uttelling. Ballen datt inn bak dem hver jævla gang. Det ble 1-1, men vi burde ha vunnet. Det er helt fantastisk hvordan det fungerte. Portugal visste ikke hva de skulle gjøre. Det var helt nytt for dem, sier Semb til Nettavisen.

- Det var genialt i sin tid, legger toppfotballsjefen til.

Lagoppstillingen til Portugal var selvfølgelig ikke tilpasset to meter Flo som høyreving.

- Backen deres var på høyde med en flaske pils, humrer Drillo.

- Jeg husker at Nils Johan trodde at jeg hadde blitt gal, som plasserte Jostein på sidelinjen. Det var en kanonsuksess. Vi var klart bedre enn dem, forteller landslagssjefen.

Reprise på lørdag?
Lørdag vurderer han å bruke en lignende taktikk. Han har signalisert at det vil bli slått flere langpasninger enn normalt og at Norge vil forsøke å utnytte det store bakrommet etter forventet portugisisk press vil gi.

- Det kan bli mer aktuelt nå enn det har vært i de siste kampene. Mot etablert forsvar kan Flo-pasningen være aktuell. De har også sidebacker som ikke er all verdens gode i lufta. Hvis vi starter med John, vet vi at han vinner det han gidder i lufta, sier Drillo.

- Jeg har egentlig en god følelse, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag