RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har gjort drømmen virkelig

Foto: Marit Hommedal/Scanpix
Sist oppdatert:
Stabæk er utvilsomt verdige mestere av Tippeligaen 2008.

BLOGG:

Det gikk slik det måtte gå. Stabæk har vært best i alle spillets faser i årets sesong, de har scoret flest mål, de har sluppet inn færrest, og de har så til de grader levert praktfotball gjennom en hel sesong at noe annet enn Stabæk-gull ville vært en fornærmelse mot sporten. Et lag breddfullt av spisskompetanse, ferdigheter, klasse, vilje og taktisk klokskap når det koker som mest.

Jan Jönsson og hans støtteapparat på Nadderud har virkeliggjort drømmen Ingebrigt Steen Jensen sådde i 1990, da laget rykket opp til 2. divisjon. Bare noen sesonger tidligere hadde Stabæk fristet tilværelsen tre hakk lenger ned i divisjonssystemet.

Nå er de best i Norge.

Mye har åpenbart skjedd siden 1990.

Hvis det er mulig å si noe negativt om årets utgave av Stabæk, så er det at det er for få nordmenn som setter sitt preg på laget. Søndagens førsteellever mot Brann besto av Jon Knudsen, Morten Skjønsberg, Jon Inge Høiland og Henning Hauger. Resten hadde pass og hjemmeadresse i et annet land, med hovedvekt på Island og Sverige. Det er dog et kvalitetstegn, hvis det ordet kan brukes om det norske landslaget, at de fire norske for øyeblikket er inne i Åge Hareides landslagsvarme.

Søndagens kamp mot Brann var akkurat så intens og spennende som vi håpet på forhånd, og det var bare rett og rimelig at seiersmålet - og det endelige beviset på tronskiftet i norsk fotball - skulle komme på overtid på Brann Stadion, arenaen der Mons Ivar Mjelde & co. feiret sitt første seriegull siden 1963 i fjor. På mange måter var det symptomatisk på hva som har vært Stabæks forse denne sesongen. De har så mange målscorere og matchvinnere i et offensivt kollektiv som oser av gjennombruddskraft.

De færreste hadde tatt nevneverdig notis av Palmi Rafn Palmason før søndagens kamp. Med matchvinnerheadingen i kampens 92. minutt skrev også han seg inn i historiebøkene til klubben som fra og med neste år skal spille på Fornebu Arena.

Spørsmålet er: Hvor gode kan Stabæk bli? Har de noe å gå på?

Spørsmålet er ikke lett å svare på, for det betinger at de kan beholde suksessgarantistene. Og dem er det ikke få av i Stabæk. Daniel Nannskog har varslet at han vurderer å flytte hjemover til Sverige, Veigar Páll Gunnarsson har ytret et ønske om å spille i en større liga, Alanzinhos fotballfremtid har det vært sagt og skrevet mye om denne sesongen, og det er klart: forsvinner alle disse tre, forsvinner også mye av Stabæks offensive slagkraft. Jeg kan heller ikke tenke meg at Pontus Farnerud og Johan Andersson slår seg til ro i Bærum for noe særlig mer enn kontraktstiden de har forpliktet seg til. Det er aldri noen garanti for at erstatterne vil slå til, selv om Stabæk traff godt etter at Somen Tchoyi og Anthony Annan forsvant.

Her ligger den største utfordringen for klubbens beslutningstakere. De må sørge for kvalitetsmessig kontinuitet nå som de har erobret Fotball-Norge. Jan Jönsson har også ledet klubben i flere sesonger. Hans navn er garantert nevnt som potensiell trener i større klubber enn Stabæk. Det er også en kjensgjerning at når et lag spiller så attraktiv og god fotball som det Stabæk gjør, så tiltrekker det seg interessenter utenfra som kan snappe opp andre enn de ovennevnte. Samtidig er det også en fare for at man, som i Bergen, er fornøyd etter å ha vunnet et seriegull, og dernest søker nye utfordringer.

Det som imidlertid fremstår som soleklart, er at med den fotballen Stabæk spiller, og de fasilitetene det legges opp til på Fornebu, så har klubben alle forutsetninger for å kunne bli hele Østlandets lag. For ikke å snakke om hele Norges, slik Rosenborg var det lenge. Men det er mye som skal klaffe for å komme dit. Det var for eksempel helt utenkelig at Brann skulle ligge på 8. plass to runder før serieslutt i år etter den fantastiske sesongen de hadde i fjor.

Klarer Stabæk å unngå fallgruvene?

Jeg tror det. Fordi det er kloke hoder i Stabæks klubbledelse, de handler smart, de tenker langsiktig, de har et godt 2. lag, et godt juniorlag, og det er bare et spørsmål om å forvalte ressursene på best mulig måte. Det bør i hvert fall ikke være vanskelig å skaffe sponsorer til laget som spiller Norges mest attraktive fotball.

Nå gjenstår seriekamper mot Vålerenga og Tromsø, før førstnevnte igjen venter i sesongens siste kamp: cupfinalen på Ullevaal stadion 9. november. I en cupfinale kan alt skje, men Stabæk stiller som skyhøye favoritter mot et Vålerenga som har underprestert gjennom hele sesongen.

Jeg tror Stabæk vinner den kampen også. Fordi de er best.

Og fordi 2008 er Stabæks år.

Gratulerer, Stabæk.

THOMAS ENGER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere