RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Michael Regan/Getty Images

Har Swansea kjøpt en ny stjerne?

Sist oppdatert:
Waliserne er ikke lenger alene fra eget land i Premier League, men handler fortsatt veldig smart.

Les også: Slik ender Premier League 2013/14

Første lag ut i vårt tabelltips er ett av to walisiske lag i Premier League denne sesongen.

Swansea City A.F.C.
Grunnlagt: 1912
Hjemmebane: Liberty Stadium (20.750)
Rival: Cardiff City
Plassering 2012/13: 9.-plass

Manager: Michael Laudrup
Da Brendan Rodgers ble hentet til Liverpool, var det mange som trodde at Laudrup ville få for store sko å fylle i Swansea. Slik ble det ikke. I sin første sesong endte klubben på 9.-plass, og vant også ligacupen. Det var mange spekulasjoner om fremtiden til Laudrup etter hans suksess i sin første sesong for Swansea, men han signerte ny kontrakt med klubben i vår (fram til 2015), noe sannsynligvis fansen til klubben er meget glade for. En manager, lik sin forgjenger, som liker at laget har ballen med kortpasningsspill.

Spillere inn:
Wilfried Bony (Vitesse Arnheim)
Jonjo Shelvey (Liverpool)
Jordi Amat (Espanyol)
Alejandro Pozuelo (Real Betis)
Gregor Zabret (NK Domzale)
Jose Canas (Real Betis)
Alex Gogic (Olympiakos)
Jernande Meade (Arsenal)
Jonathan de Guzman (Villareal, lån)

Spillere ut:
David Cornell (St. Mirren)
Mark Gower (Charlton)
Kyle Bartley (Birmingham, lån)
Gwion Edwards (St. Johnstone, lån)
Alan Tate (Yeowil, lån)
Kemy Augustien (Brighton)

Vurdering overganger:
Bony har vært en suksess for Vitesse (han kom fra Sparta Praha i 2011). I sin siste sesong for klubben laget han 37 mål på 36 kamper. Han har også 8 landslagsmål på sine 30 landskamper for Elfenbenskysten, og er en veldig spennende spiss. Det er ikke alltid spissene fra Nederland slår til i Premier League, men Bony skal ha fysikken til å klare det.

At Liverpool-fansen var trist over å miste Jonjo Shelvey er kanskje det beste tegnet på at det også er en god signering. Den tidligere Charlton-spilleren har også fått landskamp for England, men var nok overflødig på Anfield. For Swansea kan det bli en veldig viktig signering.

Midtstopper Amat har lenge vært sett på som et stort talent i Spania, og kan vise seg å være nok en smart signering for Swansea. Amat spilte på utlån hos Rayo Vallecano (fra Espanyol) forrige sesong (klubben Swansea hentet Michu fra), og har god erfaring til å kun å være 21 år. Han har over 30 aldersbestemte kamper for Spania.

Pozuelo er en offensiv midtbanespiller som kommer fra Betis, hvor han slet med å få plass på laget forrige sesong. 21-åringen har ikke overbevist i Spania, men det kan være at Laudrup har sett noe som passer til spillestil og lag. Den 17 år gamle sloveneren Gregor Zabret er nok en målvakt for fremtiden, mens erfarne Canas kom gratis fra Betis. Han har vist seg som en god, defensiv midtbanespiller, og er nok en del av den spanske revolusjonen i Wales. 19-åringen Gogic er kypriot (med dobbelt nasjonalitet fra Serbia), og er vel mest en midtbanespiller som kanskje kan slå til. Meade kommer fra ungdomsavdelingen til Arsenal, men fikk ikke ny kontrakt. Han kan spille både venstre kant og venstre ving. De Guzman er inne i sin andre sesong på lån i Swansea.

Ut har kun spillere som ikke har vært viktige for laget gått.

Målvakter:
Michael Vorm er førstekeeperen til Swansea, og har vært god i sine to sesonger for klubben. Reservekeeper for landslaget til Nederland (10 landskamper). Vorm har mange gode egenskaper, men er vel først og fremst det man på de britiske øyene kalles en shot-stopper.

34 år gamle Gerhard Tremmel er veldig solid backup, og en målvakt med god efaring. Han har også rekorden for høyest redningsprosent i Premier League (80,9 prosent (15 kamper)), men det inkluderer kamper mot Liverpool, Arsenal og Chelsea. Den nye unggutten Zabret er nok tredjekeeper etter at Cornell ble lånt ut for hele sesongen.

Forsvar:
Kaptein Ashley Williams er et sikkert kort i forsvaret for Swansea. Ellers var det Chico, Ben Davies og Angel Rangel som fikk flest kamper i fjor. Walisisk og spansk, altså. Mer spansk blir det med Amat. Skulle det røyne på har man erfarne Garry Monk i bakhånd sammen med Neil Taylor og den fortsatt spennende unggutten Darnel Situ. Alan Tate er utlånt til Yeovil, mens Kyle Bartley er hos Birmingham på utlån. Williams har blitt koblet til blant annet Arsenal i sommer, men det ser ut til at Swansea beholder midtstopperen.

I treningskampen mot Reading den 27.juli spilte Angel Rangel, Ashley Williams, Jordi Amat og Ben Davies fra start. Sistnevnte vil kjempe med mer etablerte Taylor om venstrebacken. Rangel er nok ganske sikker på høyrebacken. I europeligakampen 1.august mot Malmö spilste man med Rangel, Williams, Amat og Davies.

Et fint og godt forsvar med en god del ballkunnskap er det Swansea stiller opp med. Kaptein Williams begynner å få solid erfaring selv med sin unge alder, mens spanjolene rundt er gode uten å være superstjerner. De to walisiske backene er også gode nok. Det er vel likevel ikke forsvaret Swansea er mest kjent for.

Midtbane:
Om Michu skal regnes som midtbanespiller eller spiss kan nok de lærde strides om, men det er få som vil diskutere det faktum at han kanskje var fjorårets beste signering i Premier League. Det ble til slutt 22 mål på totalt 42 kamper for Miguel Perez Cuesta. Ellers er var det i fjor Leon Britton, Pablo Hernandez, Wayne Routledge, De Guzman og Ki Sung-Yeung som fikk flest kamper. Canas, Pozuelo og Shelvey er nok hentet inn for å gi de litt mer kamp om plassene, og med tanke på at man har hentet en spiss i Bony er nok Michu en offensiv midtbanespiller i et system som på papiret kun har en spiss.

Mot Reading spilte Britton, Shelvey, Michu, Hernandez og Routledge fra start. I europaligakampen mot Malmö var midtbanen Routledge, Dyer, Shelvey og Britton.

Uansett har Swansea en veldig spennende midtbane med mye offensivt talent, og med enda mer spansk (og engelsk i Shelvey) dybde på midten bør det ikke bli dårligere enn forrige sesong.

Angrep:
Akilleshælen til Swansea i fjor var kanskje spisser, eller mangel på det. Michu ble brukt som spiss relativt ofte, mens Luke Moore fortsatt var spissen som nesten aldri scorer (32 seriemål på 213 seriekamper for Aston Villa, WBA, Derby, Wycombe og Swansea). Leroy Lita ble utlånt til Birmingham og Sheffield Wednesday forrige sesong, og er vel også en av de spissene som sjeldent scorer mål.

Nytt i år er Bony, som Laudrup nok håper skal banke inn mål for Swansea sammen med Michu rett bak seg. Spennende er det i hvert fall. Danny Graham, som spilte første halvdel av sesongen for Swansea i fjor, er nå i Sunderland (utlånt til Hull).

Michu og Bony var spisser mot Malmö.

Vårt tips: 7.plass
Vi tror at det walisiske Barcelona fortsetter å sette sitt preg på Premier League kommende sesong, selv om det skilte 7 poeng ned til 17.plass for Swansea i fjor fra sin 9.plass (og 15 poeng opp til 7.plass).

Marginene var små i fjor, og det kan slå litt feil med tanke på at man er sliten etter europacupspill. Nå er ikke Swansea kvalifisert i skrivende stund (møter Malmö i returoppgjør den 8.august) og må så kvalifisere seg gjennom play-off, men vi har tatt det som utgangspunkt.

Laget er mer enn godt nok til å overraske, men de er kanskje avhengige av en ok start. Selv om det på papiret er vanskelige kamper man starter med så ble det 1-1 og 0-1 i de samme kampene i fjor, med Bony og Michu på topp sammen kan det være at det blir ett mål ekstra for Swansea i begge kampene.

Svært spennende med Bony, og fine signeringer ellers på banen. Uansett vil nok Swansea også være en glede å se på kommende sesong.

Første kamper:
17.august Manchester United, hjemme
24.august Tottenham, borte
31.august WBA, borte

Kamper du bør se opp for:
14.september Liverpool, hjemme. Ikke regn med mange langpasninger i denne kampen.
2.november Cardiff, borte. Dette blir det oppgjøret med mest liv fra tribunene i år. Se den!
8.februar Cardiff, hjemme. Swansea har litt mindre stadion enn Cardiff, men det blir liv her også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere