*Nettavisen* Sport.

Hareide: - Den opplevelsen sitter fortsatt litt i kroppen min

Åge Hareide. FOTO: NTB scanpix Foto: Pontus Lundahl (NTB scanpix)

Åge Hareides forhold til Real Madrid er noe helt spesielt. Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskás ble Malmö-trenerens første TV-helter.

Onsdag leder Hareide sitt Malmö FF mot Reals kanoner i mesterligaen, men først skal vi vel fem tiår tilbake i tid.

Mai 1964: 10-åringen Åge Hareide sitter klistret foran en fjernsynsskjerm. Som liten hadde han fotballen med i sengen hver natt.

Foran ham flimrer det nå litt i svart-hvitt-bildene, men han ser uansett sin første fotballkamp direkte på TV.

Inter slår overraskende et aldrende Real Madrid 3-1 og vinner den gjeveste europacupen i fotball.

- Den opplevelsen sitter fortsatt litt i kroppen min. Det var Di Stefano, Puskas og Francisco Gento (alle tre Real-spillere). Det var et voldsomt stjernegalleri, og folk du bare hadde hørt om. Så plutselig så du dem spille fotball live. Det var enormt, sier Hareide og blir litt andektig i stemmen.

Ronaldo må stoppes

September 2015: Vel 51 år etter TV-kvelden sitter Hareide i Malmö. Han tygger på taktikken for å sjokkere verdens mektigste fotballklubb Real Madrid.

Det handler om et lag, men også om én spiller. Cristiano Ronaldo kan vinne kamper på egen hånd.

- Han er helt klart blant de største (i historien). Det er det ingen tvil om. Allsidigheten hans er enorm og fysikken likeså med speed (fart), spenst og utholdenhet. Han har hele spekteret, og han var kanskje også den første fotballspilleren som fikk det, sier Hareide.

- Vi må forsvare oss kollektivt og forsøke å isolere ham. Han er veldig bevegelig, men vi må gjøre det slik at Real ikke får spille mange baller inn til ham. Det er snakk om hvor mye rom vi gir ham.

Suksess

Onsdag kommer Hareide ut på Malmös stadion cirka en halvtime før avspark.

Han skjærer ut til venstre for et TV-intervju. Det skjer til enorm applaus fra hjemmefansen i nærmeste sving. Nordmannen vant ligagullet i fjor, og han har sikret supporterne uforglemmelige opplevelser med Champions League-spill to sesonger på rad.

Den største er fortsatt noen uker unna. Da kommer Malmö-pojken Zlatan Ibrahimovic tilbake til hjembyen med Paris St. Germain.

- Stemningen mot Real og PSG kommer til å være enorm, elektrisk, sier Hareide.

På toppen av dette er MFF nå i særklasse best rustet økonomisk i Fotball-Sverige.

Klubben har tjent cirka 500 millioner på mesterligaen (deltakelse og spillersalg) kroner i løpet av Hareides halvannet år i byen.

Fortsetter han etter denne sesongen? Veterantreneren er nevnt som et aktuelt navn både som svensk og dansk landslagssjef.

Blir det ham for Sverige og Ståle Solbakken i Danmark?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag