*Nettavisen* Sport.

Hareide: - Jeg går ikke

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Norges verste landslagssesong siden 1978 er en realitet, men Åge Hareide er topp motivert for 2009-sesongen.

20.11.08 01:59

UKRAINA-NORGE 1-0:

DNIPRO ARENA (Nettavisen): Dommeren så ut som en full sjømann i en mørk bakgate i Rio. Latvieren ga et mildt sagt tvilsomt straffespark til hjemmelaget som sørget for vinnermålet, og sendte for sikkerhets skyld John Arne Riise i dusjen på uforklarlig vis tidlig i andreomgangen.

LES OGSÅ: Dette ga Riise rødt
LES OGSÅ: - Vil ha dommer på språkkurs

Dommeren er likevel ikke det som var – og er – Norges største problem. Norge ble utspilt, og går ut 2008 uten eneste seier – den verste statistikken siden 1978.

90 minutter, null målsjanser
På 90 minutter mot Ukraina skapte det norske landslaget ikke én kvalifisert målsjanse, og hadde det ikke vært for en utmerket Jon Knudsen i mål, hadde det blitt seende riktig stygt ut. Stabæk-keeperen vartet opp med flere klasseredninger i andreomgangen, mens hans ukrainske kollega fornuftig nok stilte godt kledd i lang treningsbukse.

Han kunne like gjerne byttet keeperdrakten med en boblejakke også, for Stanislav Bohush hadde sannsynligvis sin minst aktive dag på jobb noensinne.

(saken fortsetter)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bortkastet
Åge Hareide innrømmer at det bekymrer.

- Offensivt var nok dette en bortkastet tur, og det ble mye løping for de to på topp.

Og selv om Moa tidvis imponerte landslagssjefen («hvis begge er friske og i form, vil John (Carew) og Moa få sjansen på topp»), så ble Manchester United neppe så mye klokere på hva VIF-spissen egentlig er god for.

I langt større grad ble man klar over hva Norge står for defensivt. Den sentrale midtbanen ble løpende i mellom, flankene var lite involvert, mens Tom Høgli fikk en meget stri tørn på høyrebacken. På venstrebacken fikk John Arne Riise lite annet enn en tidlig dusj, mens stopperne og Keeper-Knudsen virkelig fikk jobbe for landslagsoppdraget.

- Jeg fortsetter
Resultatet ble som det måtte – Norge tapte. Fortjent. Dermed vil fallet på Fifa-rankingen fortsette (på en 54. plass, vår verste noensinne), men Hareide understreker at han ikke har tenkt å trekke seg av den grunn.

- Nei. Motivasjonen er på topp, og jeg kommer til å fortsette så lenge jeg har forbundets tillit.

Selv har han en gjentakelse av 2007-sesongen som mål for det neste fotballåret.

- Da holdt vi oss stort sett skadefrie, og spilte oss oppover fra en 52. til noenogtyvendeplass på Fifa-rankingen, og var svært nære ved å komme til EM-sluttspillet.

(saken fortsetter)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det med skader er noe vi MÅ gjøre noe med. Forfallene har ramlet inn til de tre siste kampene, og for å få en kontinuitet i laget MÅ vi finne ut av hva grunnen til dette er. Hver enkelt spiller må gå i seg selv og se hva grunnen kan være.

Norge stilte med et rekordungt og urutinert mannskap – hele tre spillere fikk faktisk sin landslagsdebut mot Ukraina. Hareide nekter å gi ungguttene skylden for den skuffende innsatsen mot de gulkledde, men innrømmer at det ikke er optimalt.

- Samtidig gir det dem en nyttig erfaring, minner landslagssjefen om.

Reginiussen: - Klønete
Tore Reginiussen er en av disse ungguttene. 22-åringen spilte sin femte landskamp for Norge, men var en skuffet mann etter kampen – spesielt siden han var skyld i det ukrainske straffesparket.

- Det var en merkelig situasjon, men det var litt klønete av meg også. Men selv om jeg toucher borti ham, så var ballen på vei utover, sier TIL-stopperen om straffesituasjonen.

- Norge skaper ikke én målsjanse i løpet av kampen. Er det Hareides ellers spillernes feil?

- Vi får i alle fall ta vår del av skylda, det er vi som skal levere på banen, og det gjør vi ikke i dag.

Norge under Hareide:

Privatkamper:

(H) 3-7-1
(B) 10-3-6

Kvalifiseringskamper:

(H) 5-4-5
(B) 7-3-3

Totalt:

25-17-15

Hvem sin feil Sondre Kåfjord mener det er, og om tilliten til Åge Hareide består, er foreløpig uvisst. Fotballpresidenten har ikke besvart Nettavisens henvendelse onsdag kveld.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.