*Nettavisen* Sport.

Hareide åpner for flere debutanter

Fredag tar Åge Hareide ut troppen til kampene mot Kuwait, Bahrain og Jordan. Den største eksperimenteringen er over, men han åpner likevel for mye fjes.

05.01.05 14:24

Landslaget avsluttet fjoråressesongen med en sterk 3-0-seier i VM-kvaliken mot Slovenia hjemme. 30. mars spiller Hareides menn borte mot tabell-jumbo Moldova. Før det skal landslaget til Midtøsten for å møte Kuwait (22. januar), Bahrain (25. januar) og Jordan (28. januar).

- Jeg gleder meg veldig til å komme i gang, det blir et spennende år. Vi fikk jo en veldig fin avslutning i norsk fotball i fjor, og flere spillere har tatt steg i riktig retning. Særlig i de fire øverste klubbene, sier Åge Hareide til TV 2 Nettavisen.

Grunnstammen
Da landslagssjefen tok ut sin første tropp til turnéen i Singapore og Hongkong for ett år siden, hadde han mange overraskelser på lur. Under kampene mot Sverige, Honduras og Singapore fikk Terje Skjeldestad, Jon Inge Høiland, Anders Stadheim, Ardian Gashi, Daniel Braaten, Bjørn Dahl, Erlend Hanstveit og Rune Buer Johansen sin debut med flagget på brystet.

Den gang hadde Åge Hareide rikelig med tid på seg før de viktige kampene sto for tur på høstparten. Nå har han ikke samme spillerom, men åpner likevel for at helt ferske fjes kan få sjansen igjen.

- Hovedtyngden blir spillere som har vært med før, grunnstammen i landslaget. Men det blir også rom for å se på nye spillere som kan bli nyttige i kampen mot Moldova, sier Hareide til TV 2 Nettavisen.

- I fjor var det en lang vei frem til første VM-kvalik på høsten, og vi hadde muligheten til å prøve ut flere spillere og skaffe oss oversikt. Den oversikten føler vi at vi har nå, men vi har jo registrert andre spillere som også er aktuelle, sier Hareide, som så seint som i oktober lot Erik Hagen debutere i skjebnekampen mot Skottland.

Nettopp Erik Hagen blir den eneste spilleren i troppen som spiller utenfor Skandinavia. Kampdatoene står ikke på den internasjonale kalenderen, og Hareide må derfor nøye seg med spillere fra Tippeligaen, Allsvenskan og SAS-ligaen i Danmark.

Viktig matching
I tillegg til å teste ut et par nye spillere, byr kampene i Midtøsten på kjærkommen kamptrening for vinterstøle spillere som ikke har vært i aksjon siden november. Resultatene i kampene er ikke det viktigste, men motstanderne bør være overkommelige, uten at Åge Hareide vet så alt for mye om nasjonene Norge møter.

- Norge har jo spilt mot Kuwait tidligere, og de holder en bra standard. Kampene blir fin matching for oss på dette tidspunktet. Vi ønsket ikke å reise til andre siden av verden slik som i fjor, i og med at klubbene er midt i oppkjøringen og flere av lagene skal spille Royal League snart.

Bør slå Moldova
Men om resultatene på Midtøsten-turnéen er av underordnet betydning, er en seier i VM-kvaliken mot Moldova av uvurderlig betydning. Norge ligger på delt andreplass i gruppe fem, to poeng bak den store favoritten Italia. Skal vi holde liv i VM-drømmen, er tre poeng mot tabelljumbo Moldova livsviktig.

- Vi vet litt om Moldova, men skal selvsagt skaffe oss bedre oversikt frem mot kampen. På papiret er de det svakeste laget i gruppen, men det blir uansett vanskelig å møte Moldova borte på det tidspunktet.

Etter Midtøsten-kampene legger Åge Hareide den siste finpussen i treningskamp mot Malta 9. februar. Etter Moldova-kampen skal Norge etter planen spille to privatkamper, før gigantoppgjøret mot Italia spilles på Ullevaal 4. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.