*Nettavisen* Sport.

Hareides tikkende bombe

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Italia-kampen viste med all tydelighet det vi fryktet på forhånd. Norge spiller for naivt bakover, og har ingen sentral midtbane som fungerer defensivt.

06.09.04 12:21

Ingen hadde forventet at Norge skulle reise hjem fra Palermo med poeng. Det ville ha vært en bragd om vi hadde klart det, men lenge så det faktisk ut til at flaksen skulle følge oss i 90 minutter.

Sånn sett minnet oppgjøret i Palermo besynderlig om EM-kvalifiseringskampen mot Spania, der Espen Johnsen tok omtrent alt som kom hans vei, men ikke klarte å forhindre at det ble tap. Lørdag kveld sto Johnsen nok en praktkamp i det norske målet, men resultatet ble likefullt 1-2. Igjen.

HTML EMBED
Italia slo Norge 2-1. Kommer Norge likevel til VM?
Har fortsatt troen
Nei, de er for dårlige
Bryr meg ikke

Se resultat

Mot Spania hadde vi Nils Johan Semb som landslagstrener. Det Nye Norge under Åge Hareide har hele tiden vært et lag der egne ferdigheter, ikke de andres, har stått i fokus. Derfor har Hareide tviholdt på en sentral midtbane med Martin Andresen og Magne Hoset, begge offensive spillere av legning, men som dessverre ikke har altfor mange defensive fibre i kroppen. I hvert fall ikke av den typen Norge trenger.

Vi har sett det i de andre kampene under Åge Hareide også, men kampen lørdag kveld viste at vi nå, mer enn noen gang, har behov for defensiv styrke på midtbanen.

Hareide hadde klokelig gått tilbake til en gammel oppskrift mot Italia, 4-5-1, med John Carew alene på topp. Men istedenfor å bruke et defensivt anker, hadde Hareide lagt Frode Johnsen i rommet mellom spissen og midtbanen, et trekk som viste seg ikke å bære spesielt mange frukter. For Frode Johnsen var tam. Isteden fikk kortvokste og fotrappe Gattuso lov til å styre midtbanen som han ville. Og de få gangene vi fikk tak i ballen, kastet vi den vekk igjen med en gang.

Dette er Åge Hareides kanskje største problem, og et problem han snart er nødt til å ta tak i - at rommet mellom vår sentrale midtbane og forsvar blir for åpent og for sårbart. Norges litt naive organisering defensivt, med en sentral midtbane som mangler defensive kvaliteter, er en tikkende bombe. For hvordan vil det gå mot lag som har dagen, som tar vare på de sjansene vi skaper for dem, og som ikke møter en Espen Johnsen i toppform? Tapet mot Italia kunne, og burde, ha vært større, for vi ble til tider rundspilt.

Det er kampens nakne realitet.

Et faktum som kanskje er enda mer urovekkende, er at Åge Hareide og landslagsledelsen ventet til det gjensto noen få minutter før de gjorde noen endringer på midtbanen, der svært lite fungerte. Det er selvfølgelig lett å være etterpåklok, men hvorfor fikk for eksempel ikke Steffen Iversen lov til å prøve seg? En mann som kan krige, både på bakken og i luftrommet, og som for alvor er på vei tilbake i form igjen?

Det eneste lyspunktet på midtbanen lørdag var at Petter Rudi og Magne Hoset ville mye framover på banen, og ikke var redde for å utfordre italienerne, men dessverre fikk de sjelden noe matnyttig ut av forsøkene sine.

Nå reiser Norge hjem, vel vitende om at laget har gått på sitt første tap under Åge Hareides ledelse. Neste kamp er den viktigste så langt for Det Nye Norge. Mot Hviterussland på onsdag er ingenting annet enn tre poeng godt nok.

Det er en ugunstig situasjon for Norge.

Særlig med en tikkende bombe på midtbanen.

Er Norge gode nok under Hareide? Hva mener du?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.