Gå til sidens hovedinnhold

Hege Riise med på kåring av tidenes beste spillere

Slått av Brasils store håp i OL - og ti andre.

Fotballturneringen for kvinner under OL i Rio de Janeirio foregår dessverre uten Norge.

Det norske landslaget kan likevel se tilbake på en suksessrik fortid i tidligere OL, med gullet i Sydney-lekene for 16 år siden som det definitive høydepunktet.

Den britiske avisen The Guardian har satt sammen en liste med det de mener er tidenes 20 beste damespillere.

Blant dem finner vi, som seg hør og bør, Hege Riise. Hun var ikke bare blant Norges viktigste spillere da Per-Mathias Høgmos landslag gikk helt til topps i OL i 2000.

Tilbake i 1995 ble den tidligere landslagsstjernen kåret til verdens beste spiller. Det skjedde etter at Norge vant VM-gull i Sverige samme år. Riise scoret i alle kampene i sluttspillet, med unntak av semifinalen mot USA.

Likevel når ikke hun høyere opp enn en tolvteplass blant de 20 spillerne i The Guardians kåring.

Spisser på topp

Brasilianske Marta (30) er fortsatt aktiv og skal forsøke å lede Brasil til OL-triumf på hjemmebane i Rio. Allerede før OL-gullet eventuelt er oppnådd, blir hun trukket fram som den beste damespilleren verden har sett.

«Marta Viera da Silva holder er fortsatt på med å forme karrieren sin som den mest talentfulle spilleren på kloden. Verden har for lengst mistet tellingen på hvor mange ganger hun har fintet bort forsvarsspillere og etterlatt dem på bakken», skriver avisen blant annet om spilleren som ble kåret til verdens beste fem ganger på rad i årene 2006-2010.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Amerikanske Mia Hamm følger nærmest Marta og blir listet opp på andreplassen. Også hun gjorde seg mest bemerket som angriper i en årrekke med mange mesterskapsgull til USA.

Av andre spillere som plasseres over Hege Riise er spisskjempene, Michelle Akers (USA), Birgit Prinz (Tyskland) og Abby Wambach (USA), samt kinesiske Sun Wen.

Se hele kåringen her (ekstern lenke)

Engelske Guardian velger også å plassere sin egen Kelly Smith høyere enn Hege Riise. Smith settes inn på en åttendeplass og ble utnevnt til ridder i Den britiske imperieordenen i 2008. 38-åringen fullførte en 20 år lang karriere i fjor.

Nummer fire i Europa

Hege Riise er fjerde beste europeer på lista, også slått av Tyskland-keeper Nadine Angerer.

«Norges beste spiller noensinne. Riise var midtpunktet for landets seirer i VM i 1995 og OL i 2000», skriver The Guardian i omtalen av henne.

Riise la opp i 2006. 46-åringen fra Romerike har siden den gang trent Team Strømmen, forløperen til dagens LSK Kvinner, i noen år. Det samme laget spilte tidligere i spillerkarrieren hennes under navnet Setskog/Høland, som er Riises moderklubb.

Etter tre år som trener i Team Strømmen har hun også vært assistentrener for USA damelandslag. I sistnevnte jobb var hun med på å vinne sølv i VM i 2011.

Samme år ble hun ansatt som sportssjef for LSK Kvinner, der hun nå jobber som assistentrener. I januar i år ble Hege Riise tildelt hedersprisen under Idrettsgallaen på Lillehammer.

Kommentarer til denne saken