RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helmax, Tyskland!

Foto: Afp/Scanpix
Sist oppdatert:
Lekte seg videre til semifinale uten Mario Gomez.

TYSKLAND - HELLAS 4-2:

Tyskland gjorde store endringer i den offensive rekka før kvartfinalen mot Hellas, og mesterskapets toppscorer, Mario Gomez, hadde sammen med Thomas Müller og Lukas Podolski blitt plassert på benken.

På topp startet isteden Miroslav Klose.

Kanskje fordi Joachim Löw var redd for et av de etter hvert så velkjente greske miraklene, og håpet på en tidlig scoring av Lazio-spissen. Tyskland har nemlig aldri tapt en kamp der Klose har truffet nettmaskene.

Slik gikk det nok en gang. Tyskland arrangerte et sjansekalas, som etter hvert utviklet seg til et målkalas, og EM-favoritten vant til slutt 4-2 og videre til semifinale.

- Det er en klasseprestasjon av laget. Alle kan være stolte nå, sa den tyske landslagstrenerer etter kvartfinaleseieren, ifølge goal.com.

Om alle endringene i startoppstillingen, svarte Löw som følger:

- Det var en dag for forandringer. Etter tre strake seiere, hadde jeg på følelsen at noe måtte endres for å få et friskt pust inn i laget. Noe måtte forandres.

Klose scoret ett av målene, og har nå kun tre scoringer opp til Gerd Müllers tyske rekord på 68 landslagsmål.

Hellas satset på et mirakel
Tyskland, som ennå ikke har tapt under årets mesterskap, og heller ikke tapte en eneste av sine ti kvalifiseringskamper, har bygget seg opp en ganske heftig mesterskapsstatistikk. Tre ganger verdensmester. Tre ganger europamester.

48 prosent av gangene tyskerne har deltatt i et fotballmesterskap, har de gått til finalen. 70 prosent av gangene har de gått til en semifinale.

Sammenligner man med Hellas, som kun seks ganger i historien har kommet seg til et mesterskapssluttspill, og som oftest blitt slått ut i gruppespillet, burde ikke kvartfinalenøtten ha vært av de hardeste.

Men Hellas er ikke fremmed for å overraske. I 2004 sjokkerte de hele Europa da de kom seg til finalen i EM, med et defensivt spill man ikke hadde sett maken til, og hakeslepene deiset ned til Antarktis da portugiserne ble slått på hjemmebane, og grekerne fikk med seg mesterskapstrofeet hjem.

I gruppespillet under årets mesterskap virket Russland overlegne i Gruppe A, men i den avgjørende kampen overrasket Hellas igjen, vant 1-0, og gikk videre til EM-kvartfinale.

Lahm måtte til
Der skulle selvfølgelig den greske mirakelkvoten si stopp. Skulle den ikke?

Löws taktikk så i alle fall ut til å fungere som den skulle. Tyskerne var gjerrige på ballen, flyttet inn på banehalvdelen til Hellas, og skapte et fantastisk sjansekalas regissert av Sami Khedria og Mesut Özil. Det greske forsvaret sto imidlertid komptakt og godt, og de tyske avslutningene sto ikke i stil til forarbeidet.

Ikke før venstreback Philipp Lahm, også kaldt «Den Magiske Dvergen», ankom festen. Fra 20 meter testet Bayern München-spilleren skuddfoten, og fikk svar på at den fungerte akkurat som den skulle. Ballen smalt inn i nettmaskene og de tilreisende tyskerne kunne endelig slippe jubelen løs.

Nesten-mirakel for Hellas
Den greske taktikken handlet selvfølgelig om å forsvare seg. Noe de blåhvite er kjent for å gjøre godt og iherdig. Hvis de selv scorer mål, er det sjeldent flere enn det høyst nødvendige antallet. Uten helten fra den siste gruppespillkampen, Giorgos Karagounis, som måtte stå over kvartfinalen grunnet karantene, var det ytterst få som trodde Hellas ville komme tilbake etter pause.

Men så var det disse greske miraklene, da. De vil visst ingen ende ta.

Tyskerne så ut til å ha full kontroll også etter hvilen, men ti minutter ut i omgangen sto det plutselig 1-1. På en strålende kontring serverte Dimitrios Salpingidis til Georgios Samaras, som enkelt kunne sette inn den rystende utligningen.

Skulle de greske gudene virkelig gjøre det igjen?

Tysk målfest
Nei, selvfølgelig ikke. Tyskland kom tilbake, og scoret to mål på kort tid. Sami Khedira smalt ballen opp i nettaket på et innlegg fra Jérome Boateng, og Klose fikk æren av å heade inn 3-1 etter flott forarbeid av Özil.

Marco Reus avsluttet den tyske festen da han fikk tak i en retur fra den greske keeperen, og punkterte alle muligheter for et gresk mirakel med 4-1-scoringen.

Hellas fikk imidlertid et trøstemål på tampen av sin egen deltakelse i EM, da Boateng handset i den tyske boksen, og Salpingidis satte straffen i mål.

Kampen endte fortjent 4-2 til Tyskland, som med det er klare for semifinale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere