*Nettavisen* Sport.

Helsvart dag for van Persie

SELVMÅL: Robin van Persie og Nederland er ute av EM-kampen. Foto: Emmanuel Dunand (Afp)

Scoret selvmål da Nederlands EM-håp røk.

Tyrkia hadde marginene med seg og sikret EM-billetten som beste treerlag da Island ble slått 1-0 i gruppe A tirsdag.

Tyrkerne hadde en mulig til ta seg direkte til EM. Det krevde naturligvis seier mot allerede EM-klareIsland, men også at Kasakhstan slo Latvia på bortebane.

Lenge så det vanskelig ut, men til slutt fikk Tyrkia hjelpen de trengte i Riga da Islambek Kujat gjorde 1-0 for Kasakhstan. Det betydde at Latvia ble tabelljumbo i EM-kvalifiseringsgruppe A, og at Tyrkia slapp med å stryke to poeng før treertabellen skulle utarbeides.

I EM-kvalifiseringsgruppene med seks lag strykes resultatene mot tabelljumboen på treertabellen.

Til himmels

Tyrkia måtte samtidig også vinne selv tirsdag og tilhengerne i Bursa gikk nærmest amok da Selcuk Inan overlistet Ögmundur Kristinsson i det islandske målet ett minutt før slutt.

Det gikk riktignok ikke helt på skinner for tyrkerne. Gökhan Töre fikk se det røde kortet etter å ha felt Viking-spilleren Jón Dadi Bödvarsson med tolv minutter igjen å spille.

Likevel kan nå forberedelsene til EM starte. Det er ikke tilfellet for stjernetunge Nederland.

Katastrofe for Nederland

Danny Blinds stjernespekkede mannskap kom tidlig under for EM-klare Tsjekkia tirsdag. Pavel Kaderabek sendte gjestene i ledelsen etter 24 minutter, mens Josef Sural økte til 2-0 ti minutter før sidebytte.

Tsjekkerne måtte slite med én mann mindre i over en omgang etter at Marek Suchy fikk marsjordre to minutter før pause. Det ble ikke avgjørende.

Midtveis i andre omgang ble vondt til verre for hjemmelaget da veteranen Robin van Persie sendte ballen i eget nett til 0-3.

Det hjalp lite at Klaas-Jan Huntelaar reduserte med 20 minutter igjen av kampen. Skaden var allerede skjedd. Det hjalp også lite at van Persie gjorde 2-3 og ble den første nederlandske spilleren som rundet 50 landslagsmål.

Med seieren gikk Tsjekkia til topps i gruppe A foran Island, mens Tyrkia ble treer og gikk til topps i treertabellen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag