*Nettavisen* Sport.

Helsvart for Høgmos Norge

2-0: Leonardo Bonucci jubler, mens Norge fortviler. Foto: Terje Pedersen (NTb scanpix)

Marerittstart på EM-kvalifiseringen.

10.09.14 00:13

NORGE - ITALIA 0-2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Under Per-Mathias Høgmos ledelse hadde Norge kun vunnet én av de elleve siste landskampene før møtet med Italia i EM-kvalifiseringen tirsdag. Det var første kamp i kvalifiseringen.

Til tross for svake resultater i forkant av møtet, så hadde disse stort sett kommet i treningskamper, der Høgmo har gjort et stort poeng av at spillerne bruker kampene til nettopp å trene.

Matchen mot Italia på Ullevaal stadion var derfor den første der Høgmo og hans disipler faktisk hadde noe press på seg. Et fullsatt stadion økte også forventingene til det norske laget.

Men pølsa i pausen ble nok høydepunktet for mange av de frammøtte i hovedstanden på en småkjølig høstkveld. Som så mange ganger før måtte Norge gå av banen med tap.

Italia tok ledelsen etter 16 minutter og økte den i det 61. minutt. Simone Zaza og Leonardo Bonucci scoret målene for gjestene fra støvellandet. Italia var også nærmere sitt tredje og fjerde mål, enn Norge var en redusering.

Neste mulighet for det norske laget til å plukke poeng er borte mot Malta 10. oktober. Høgmos lag møter også Bulgaria, Aserbajdsjan og Kroatia i denne kvalifiseringen.

- Jævla skuffa
Joshua King er mannen som skal score mål for Norge, og nok en gang ble han veldig alene på topp for det norske laget.

- Det var en tøff kamp, og det var første kampen i kvalifiseringen, mot kanskje den tøffeste motstanderen i kvaliken, sier han i et TV Norge-sendt intervju etter kampen.

- Vi tapte mot et bedre lag, men jeg synes gutta prøvde mye og at de jobbet hardt, fortsatte han.

Han får støtte av Norges kaptein, Per Ciljan Skjelbred.

- Jeg er skuffet over at vi ikke klarer å holde nullen, rett og slett. Jeg tenkte på dette i går, og det er at jeg har spilt mot italienske lag før. Scorer de ett mål, så legger de seg bakpå. Men vi skaper for lite sjanser, samtidig som vi har mye bra spill på gang, forteller Skjelbred.

- Men når det er sagt, så er jeg jævla skuffa, fortsatte han.

Kapteinen mener det er lyspunkter å finne etter kampen, tross det helsvarte resultatet.

- Spillet er der. Vi er på høyde med Italia, og det varmer et fotballhjerte. Men den siste tredjedelen var det mye nesten i dag. Det var den siste detaljen som manglet, avsluttet han.

Landslagssjef Per Mathias Høgmo mener også det var positive ting å ta med seg fra kampen.

- Vi møter et godt lag, som er satt. De spilte sammen under VM, og har en tydelig spillestil. Jeg synes vi prøver, og gutta jobber hardt. Så lenge kreftene holder, så synes jeg vi er gode, sa Høgmo.

Spisskometscoret
Norge åpnet kampen på positivt vis og det så ut til at Høgmos gutter ønsket å presse Italia høyt og jobbe beinhardt med gjenvinning av ballen. Gjestene lot seg likevel ikke stresse.

Allerede to og et halvt minutt ut i kampen kom de asurblå til sin første farlighet. Et innlegg fra Matteo Damian skapte trøbbel for Norge, men Håvard Nordtveit fikk klarert til corner.

Like etter var Norge på farten. Mats Møller Dæhli viste sine kunster på høyrekanten, før han slo inn mot midtspiss Joshua King. Blackburn-proffen kom imidlertid aldri først på ballen.

Det meste handlet likevel om italienerne de første 45 minuttene og etter 12 minutter kom Ciro Immobile igjennom med keeper Ørjan Nyland. Igjen fikk Nordtveit stoppet farligheten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GIR BESKJEDER: Per-Mathias Høgmo i aksjon på sidelinjen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


I det 16. minutt var ingen i det norske forsvaret som var på alerten. Mattia De Sciglio spilte inn foran mål og både Emmanuel Giaccherini og Immobile hoppet over ballen. Den havnet i stedet hos spissensasjonen Simone Zaza og han fikk gjøre som han ville. Zaza tok med seg ballen et lite stykke, før han satte den forbi Nyland og i mål. Det så ut som skuddet gikk via et norsk ben og endret litt retning.

Zaza fikk sin debut for Italia i møtet med Nederland i forrige uke og gjorde sine saker svært bra også i den kampen. Tirsdag kom Sassuolo-spillerens første mål med flagget på brystet.

King-sjanser
Minutter senere fikk Norge sin største sjanse i første omgang. Kaptein Per Ciljan Skjelbred slo en herlig stikker mot Joshua King og spissen kom først på ballen. Skuddet gikk imidlertid over.

Den samme King viste seg også fram etter 28 minutter da han dro seg litt innover i banen og fyrte løs. Igjen så keeper Gianluigi Buffon ballen gå langt over målet han voktet.

Det siste kvarteret dalte kvaliteten i kampen en del og Norge klarte ikke å angripe raskt nok til at Italia kom i ubalanse. Gjestene kunne dermed ligge kompakt med hele laget bak ballen de gangene Norge forsøkte å ta seg framover på banen.

Italienerne hadde også et par brukbare sjanser til å øke ledelsen, blant annet et skudd fra Giaccherini som Nyland måtte gi retur på, men Molde-keeperen fikk hindret at returen ble farlig.

Da den serbiske dommeren blåste for pause sto det fortsatt 1-0 til Italia. Norge hang tidvis brukbart med, men virket noe tannløse offensivt. Et par småharde taklinger fra italienernes side, blant annet på Håvard Nielsen, hadde også ført til litt temperatur og antydning til gnist i oppgjøret.

Sto helt alene
Dermed måtte Norge fram i jakten på en scoring i andre omgang og det var tydelig at planen var å spille mot Joshua King på topp. Både Stefan Johansen, Skjelbred og Mats Møller Dæhli spilte brukbare baller i retning kraftpluggen, men King virket litt ensom på topp og fikk det ikke helt til.

I stedet skulle gjestene øke til 2-0 etter 61 minutters spill. Innbytter Manuel Pasqual, som nettopp hadde entret gressmatta, slo inn foran mål og der fikk Leonardo Bonucci stå mutters alene. Forsvarsspilleren gikk opp akkurat som han ville og stanget inn Italias andre mål for kvelden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

STORSPILTE: Spisskometen Simone Zaza. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


Det norske forsvarsspillet i forkant av scoringen var heller ikke spesielt mye å skryte av.

Høgmo skjønte at noe måtte gjøres for å få fart i det norske laget. Fra benken tok han grep. Landslagssjefen tok av Ruben Yttergård Jenssen og satte inn Alexander Tettey. Morten Gamst Pedersen og Tarik Elyounoussi ble også satt inn i løpet av andre omgang.

Det var likevel gjestene som var nærmere en 3-0-scoring, enn det Norge var en redusering. Målscorer Zaza, som egentlig var på vei til å bli byttet ut, ble spilt alene igjennom med keeper og dunket ballen i tverrliggeren. Ørjan Nyland kom raskt ut og fikk avverget at returen ble omsatt i buret.

Samme mann var like etter igjen nær scoring da han fikk avsluttet fra inne i feltet etter dårlig norsk spill i forkant. Spissen satte ballen forbi Nyland, men Vegar Forren var våken og fikk reddet på strek.

Minutter senere blåste dommeren for full tid. Da var for øvrig ikke Ullevaal stadion i nærheten av fullsatt lenger.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.