*Nettavisen* Sport.

Helten skjønte ikke offside

Han hadde ikke spilt fotball før han var ti. Så scoret han 100 mål på en sesong.

11.09.08 13:04

Smilet. Jubelen. Gleden. Theo Walcott var ikke alene om å ta av onsdag kveld. Det gjorde også 50 millioner andre engelskmenn. Kroatia, som sendte England utenfor sommerens EM-sluttspill, ble regelrett knust. Og det i Kroatia.

Hovedårsaken – Theo Walcott. Arsenals 19-åring. Med tre mål ble han tidenes yngste som scoret hat trick for England. Men for å gjøre det klart med en gang. Dette var overhodet ikke første gang han skapte historie.

David Gent, treneren som oppdaget Walcott, husker det første møtet.

- Han kom fra en skole hvor de ikke spilte mye fotball, så han skjønte ikke helt ideen bak fotball på stor bane med 11 spillere på hvert lag, sa Gent for et par år siden til Daily Mirror.

- Han skjønte for eksempel ikke det med offside. Jeg måtte stå ved siden av ham under kampene og snakke ham gjennom reglene, la han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AFP/Scanpix)

Walcott forklarer:

- Jeg hadde aldri spilt organisert fotball, men en venn inviterte meg med til en kamp siden de manglet folk. I den kampen scoret jeg et hat trick. Det var før jeg fylte 11, og jeg ante egentlig ikke hvordan jeg skulle spille. De andre siktet imidlertid i bakrommet, og så løp jeg gjennom.

En gang måtte han byttes ut for sin egen sikkerhets skyld. Årsaken: Laget hans ledet 13-1. Walcott hadde scoret ni. Og motstanderens midtstopper var alt annet enn blid.

Unge Theo skulle tas.

- Bedre enn Owen
Til tross for den sene fotballstarten var talentet altså udiskutabelt. Walcott scoret 100 mål på 35 kamper i sin første sesong for Newbury – 10 år gammel. Laget vant både serien og cupen den sesongen takket vært Walcotts fart og styrke. Én gang skjøt han så hardt under oppvarming at hans egen keeper brakk fingeren.

- Jeg dømte en gang en kamp hvor Michael Owen også spilte, men jeg syntes da at Theo var bedre enn ham også. Ferdighetene var bedre, sier Gent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Newbury gikk veien videre til et kort opphold Swindon, og 14 år gammel løp han 100 meter på 11,7. I tillegg hadde han allerede sikret seg en kontrakt med NIKE. Chelsea viste interesse, og konkurrerte med Southampton. Sistnevnte vant.

Det fikk de mye glede av.

Han hadde fortsatt ikke fylt 14 da han spilte for Southamptons U17-lag. Han spilte for U19-laget da han var 14. og reservelaget samt Englands U17-landslag da han var 15.

Han ble tidenes yngste på klubbens reservelag og A-lag, og scoret mål i sine første tre kamper for start for laget - 16 år gammel. Et par måneder senere var han en av kandidatene til BBCs utmerkelse, årets unge idrettspersonlighet.

Det ble tidlig klart at Southampton bare var en liten stopp på veien mot ytterligere stjernestatus, og storklubbene flokket seg rundt ham. I alle fall hvis det media skrev var rett. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham og Manchester United, samt internasjonale storklubber som Real Madrid, Juventus, AC Milan og Barcelona skal alle ha hatt følere ut.

Det ble Arsenal.

- Er du sliten
16 år gammel ble Walcott solgt fra havnebyen til London for en totalpakke som kunne ende på hele 12 millioner pund (om lag 120 millioner kroner). Dermed ble han selvsagt tidenes dyreste 16-åring på De britiske øyer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Er du sliten, var det første Arsène Wenger sa da de møttes.

Walcott selv skal ha vært litt usikker på hva som var rett svar på et sånt spørsmål, men tok likevel sjansen.

- Ja.

- Da drar du på ferie, fastslo Wenger.

Det har tatt litt tid i Arsenal. Franskmannen har matchet ham forsiktig, og etter tre år står han fortsatt kun med 18 kamper fra start for A-laget. Etter målene mot Kroatia kan det likevel ikke være spørsmål om annet enn tid før han får enda mer tillit.

- Han kan løpe over vann uten at det plasker rundt ham, har Harry Redknapp sagt.

Spilleren selv var imidlertid verken Southampton- eller Arsenal-fan. Han vokste opp som Liverpool-supporter.

- Jeg spilte en turnering for Swindon da Southampton og Chelsea viste interesse for meg. Chelsea inviterte meg til å være ballgutt i en kamp mot Liverpool, og det var fantastisk å møte heltene mine, Michael Owen og Robbie Fowler, har Walcott sagt.

Det var faren som fikk ham til å bli Liverpool-fan da de vokste opp i landsbyen Berkshire utenfor Compton. Før var stedet kun kjent for sin ene butikk, sin ene pub og en fotballbane. Og Pemberton-mordene. En grusom tragedie hvor faren tok livet av sønnen, kona og til slutt seg selv.

Nå reklamerer stedet heller for puben, butikken og Theo Walcott.

Om et par år handler det trolig kun om Theo Walcott.

(Kilder: BBC, Independent, The Times, Guardian)

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag