*Nettavisen* Sport.

«Helvetes flakselag»

Foto: Paul Ellis/AFP/Scanpix

BLOGG: Mens United vinner 1-0 i kamp etter kamp, begynner det å bli en vane å se Liverpool avgjøre i sluttminuttene.

09.02.09 14:26

«Typisk! Helvetes flakselag!»

Jeg er sikker på at du har sagt det, uansett hvilket lag du holder med. Når motstanderlaget utligner i siste spilleminutt eller avgjør til sin fordel bare sekunder før dommeren blåser i fløyta. Det har lenge vært sagt, særlig blant Liverpool-fans, at kampen varer helt til Sir Alex Ferguson er fornøyd med resultatet, men i år er det en annen manager og et annet lag det refrenget kunne ha vært brukt på.

Nemlig Liverpool (Rafael Benitez) selv.

Hele seks ganger i løpet av sesongens kamper så langt har Liverpool avgjort til sin fordel i sluttminuttene. United har gjort det tre ganger. Chelsea har bare klart det én gang. Da regner jeg kampens ti siste minutter som sluttminutter.

LIVERPOOL:
Sunderland (1-0) Torres '83
Middlesbrough (2-1) Carragher '85, Gerrard '90
Manchester City (3-2) Kuyt '90
Wigan (3-2) Riera '80, Kuyt '85
Chelsea (2-0) Torres '88, '90
Portsmouth (3-2) Kuyt '84, Torres '90

UNITED:
Sunderland (1-0) Vidic '90
Stoke (1-0) Tevez '83
Bolton (1-0) Berbatov '90

CHELSEA:
Manchester United (1-1) Kalou '80
Stoke (2-1) Belletti '88, Lampard '90

Selvsagt er det et element av flyt og flaks når et lag klarer å vinne eller redde poeng i sluttminuttene, og i Liverpools tilfelle også i sluttsekundene (fire av seks seiersmål har kommet i det 90. minutt), men det er ikke tilfeldig. Det er heller ikke tilfeldig at Sunderland klarer å tape poeng mot både United og Liverpool i kampens siste sekvenser. Det har både med vinnerkultur og -mentalitet å gjøre, eller fraværet av det.

Årets utgave av Liverpool har noe det har manglet de siste sesongene, nettopp evnen til å avgjøre jevne kamper til sin fordel. De slet litt med det både i november og delvis i desember, og på begynnelsen av 2009, men de to siste kampene er begge vunnet helt på tampen. Det virker som om evnen er tilbake igjen, selv når Steven Gerrard ikke er på banen.

Det kjennetegner gode lag at de klarer å vinne kamper som tilsynelatende ser helt jevne ut. Liverpool har også enkeltspillere som er kjølige nok i de avgjørende situasjonene, og det er noe med at har man klart det én gang tidligere, så vet man at man kan klare det igjen. Jeg tror det er noe av grunnen til at Liverpool i kamp etter kamp denne sesongen har fått det til. De har gjort det før. De vet at de kan klare det igjen. Og så har de klassespillere som Fernando Torres og Steven Gerrard, spillere som VIL vinne så intenst at det helt sikkert nesten er plagsomt. Men merk også at Dirk Kuyt, en spiller som ikke nødvendigvis får like mye oppmerksomhet, men som er et arbeidsjern uten like og en viktig bidragsyter, har scoret i tre av seks kamper der Liverpool har avgjort i løpet av de siste ti minuttene.

En av mine favorittdoktriner (hvis man kan kalle det det) er at flaks og flyt pleier å jevne seg ut i løpet av en sesong. Å avgjøre innenfor kampens siste minutter i seks tilfeller, er mye når vi ikke engang er kommet til midten av februar. De tapte riktignok to poeng da Wigan utlignet i det 83. minutt nylig, og tre poeng da Roman Pavlyuchenko scoret 2-1-målet for Tottenham på overtid 1. november, men jeg tror vi vil få se flere oppgjør som ender i Liverpools disfavør inn mot sesongavslutningen.

Det samme tror jeg vil skje med United også. De er inne i en vanvittig flytsone nå med åtte strake ligakamper uten tap og - hva er det - 12-13 kamper på rad uten engang å slippe inn mål. Rett nok har de sluppet inn mål i diverse cupoppgjør (to ganger mot Derby (!) og en gang mot Tottenham), men det vil komme en dag der United også taper poeng på tampen. Det tør jeg nesten garantere.

Chelsea, på sin side, har vært beskjedne når det gjelder poengsnikeri mot slutten, og jeg trodde 2-1-seieren over Stoke 17. januar, der Belletti og Lampard scoret to mål helt mot slutten, ville bety enormt for stjernemannskapet. Men så var det tilbake igjen til 0-0 mot Hull igjen på lørdag. Det skal mye til nå om Luiz Felipe Scolari & co. klarer å hente igjen Liverpool og Manchester United.

Om ikke marginene begynner å gå de to sistnevnte litt mer imot, da.

THOMAS ENGER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag