*Nettavisen* Sport.

Hemmeligheten bak Moldes talentsuksess

TALENT: Sander Svendsen er en av flere unggutter i Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Slik utvikler tippeligaklubben framtidige stjerner.

MOLDE - LILLESTRØM 3-2:

MOLDE (Nettavisen): Etter mange år med manglende resultater og lite egenrekrutering til eget førstelag, startet Molde FK det som i dag heter AkerAkademiet. Nå, syv år etter oppstart, begynner klubben virkelig å høste fruktene av arbeidet som har blitt gjort med klubbens unggutter.

Daglig leder ved AkerAkademiet Are Lervik har følgende forklaring på hvorfor tre spillere fra akademiet har fått spilletid i Tippeligaen for Molde i år:

- Spillere som Sander Svendsen, Eirik Hestad og Ole Martin Rindarøy var veldig unge da vi startet, så de har nesten vært gjennom hele løpet vårt. Det har nok vært viktig, forteller Lervik til Nettavisen.

Samler talentene
En viktig del av satsingen går ut på å trene spillere som ikke tilhører Molde FK. De største talentene, i aldersgruppen 11-14 år, fra Nordmøre og Romsdal Fotballkrets, uavhengig av hvilket lag de spiller for, får trene ved akademiet en gang i uken.

Det er et tiltak som roses av Eirik Hestad.

- For å bli god er du nødt til å trene mot spillere som utfordrer deg. Du blir ikke god hvis du hele tiden kan drible deg forbi fem mann og score. Som ung spiller trenger du utfordringer, og det får du av å trene med de beste talentene, forklarer Molde-spilleren til Nettavisen.

Selv om det ikke nødvendigvis er Molde sine spillere, er det en god tanke bak opplegget, skal vi tro daglig leder ved akademiet.

- Vi ønsker at alle skal få knyttet et bånd til Molde Fotballklubb og dette tiltaket bidrar til det. I tillegg ønsker vi å være en pådriver for talentutvikling. Dette skal gi inspirasjon og motivasjon til spillerne, sier Are Lervik.

Motivasjon-boost
Sander Svendsen, som selv har vært en del av AkerAkademiet, syntes det er bra at de unge talentene knytter bånd til Molde.

- Jeg tror det gir dem ekstra motivasjon og inspirasjon til å stå på videre. Det er veldig kompetente trenere som gir gode tilbakemeldinger. Det er veldig motiverende, mener Svendsen.

Nå håper Svendsen at spillerne kan se at det er mulig å ta steget, slik han og Hestad har gjort i år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

DEBUTERTE TIDLIG: Molde-spiller Eirik Hestad. Foto: Aleksandar Djorovic (NTB scanpix)


- Jeg håper de blir inspirert og ser at det er mulig. Når de ser at vi har lykkes, håper jeg det gir ekstra motivasjon til at de også kan lykkes, sier 17-åringen.

Ønsker å heve nivået
Det er ingen tvil om at kompetansen blant trenerne ved akademiet er høy. Denne kunnskapen deler spillerutvikler Knut Hallvard Eikrem også gledelig med både spillere og trenere i andre klubber.

- Vi har kunnet bidra med mye tips til hva spillerne bør trene mer på og hvordan de kan gjøre det. I tillegg er det veldig mange trenere i de lokale klubbene som ser på treningene og plukker opp kunnskap, forklarer Eikrem til Nettavisen.

Og nettopp trenerutvikling er blitt en viktig del av arbeidet for å heve nivået i Nordmøre og Romsdal Fotballkrets.

- Vi har utdannet over 300 trenere siden oppstart i 2007. Det gir forhåpentligvis er lite løft rundt omkring i klubbene og hever det generelle nivået, utdyper akademileder Are Lervik.

Løkkefotball
Selv om det er organiserte treninger, oppfordrer Eikrem til enda mer løkkefotball.

- Vi oppfordrer alltid spillerne til mye egentrening. De som vil bli best, må trene mest, og det sier vi til guttene, forklarer spillerutvikleren.

- Dersom du går på fotballbanene i lokalmiljøet, ser du stort sett de samme barna hver gang. Det er ikke tilfeldig at det er de beste spillerne. For å bli god må det trenes mer enn de to timene vi trener de i uken, utdyper han.

Dette var også tilfellet med spillerne som i dag har tatt steget opp på førstelaget til Molde.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MANGE VALG: Tor Ole Skullerud har en god strøm av spillere inn i Molde-laget fra klubbens akademi. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)


- Spillere som Eirik Hestad og Sander Svendsen har ufattelig mange timer med egentrening. Det er ikke tilfeldig at de har blitt å gode som de er. De har jobbet hardt, også når de ikke hadde treninger, avslutter Eikrem.

Det kan bli mye spilletid på de lokale spillerne fremover. Molde kjemper om sølvtøy i både serie og cup, og kan få bruk for bredden i stallen utover høsten.

Da får vi nok se mer til de talentfulle tenåringene. Kanskje får vi også se enda flere spillere ta steget opp på førstelaget i år.

Les mer om spillerutvkling:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag