RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir Norge knust av Sverige

SOLGT: Robin Quaison, Niklas Hult (Sverige) og Thorsby og Even Hovland (Norge) ble alle solgt i sommer. Tippeligaklubbene dro inn rundt 65 millioner kroner på salg til utenlandske klubber i sommer. Klubber fra Allsvenskan dro inn 145 millioner på sine eksporter.
SOLGT: Robin Quaison, Niklas Hult (Sverige) og Thorsby og Even Hovland (Norge) ble alle solgt i sommer. Tippeligaklubbene dro inn rundt 65 millioner kroner på salg til utenlandske klubber i sommer. Klubber fra Allsvenskan dro inn 145 millioner på sine eksporter.
Sist oppdatert:
- Dette er ikke tilfeldig, sier norsk agent.

Da gruppespillet i Europa League og Champions League ble sparket i gang, var samtlige norske lag allerede ute av dansen.

Tromsø røk for Vikingur fra Færøyene, mens Molde, som har tapt én kamp i årets tippeliga, tapte mot Zorya Luhansk. Moldensernes overmenn er en middelhavsfarer i den ukrainske serien.

Også Haugesund, Strømsgodset og Rosenborg røk ut i kvalifiseringen.

KLAR TALE: - Norsk fotball sliter på alle fronter. Både på landslag, klubblag og talentutvikling, sier André Schei Lindbæk.

Tilsynelatende står det dårligere til med den norske Tippeligaen enn det har gjort på mange år, og det synes også på overgangsmarkedet.

I sommer solgte svenske klubber spillere til utenlandske klubber for rundt 145 millioner kroner, mens norske klubber solgte for ca 65 millioner kroner.

Utlendingene dyrest
I de største overgangene var det imidlertid utenlandske spillere som ble solgt. Cristian Gamboa forlot Rosenborg for rundt 20 millioner kroner, mens Aaron Samuel, som nylig ble tatt ut på det nigerianske landslaget, gikk fra Sarpsborg 08 til kinesiske Guangzhou for 12-13 millioner kroner. Allerede der har vi dekket halvparten av de snaut 65 millionene.

I Sverige eksporterte også klubbene flere utenlandske spillere, men også svenske unggutter ble solgt for millionbeløp.

Miiko Albornoz gikk fra Malmö til Hannover, Robin Quaison fra AIK til Palermo, Melker Hallberg fra Kalmar til Udinese, Sam Larsson fra IFK til Heerenveen og Niklas Hult fra Elfsborg til Nice.

Fotballagent André Schei Lindbæk mener tallene sier en hel del om styrkeforholdet mellom svensk og norsk fotball i dag.

- Det er ikke tilfeldig. Norsk fotball sliter på alle fronter. Både på landslag, klubblag og talentutvikling. Jeg tror det går helt tilbake til barneidretten, men også helt opp til det som skjer på styrerommet i fotballforbundet og idrettsforbundet. Det må en endring til over hele fjøla, sier Schei Lindbæk til Nettavisen.

DEN GANG DA: André Schei Lindbæk (nummer to foran fra venstre) husker godt da Norge hadde to lag i Champions League. Her er et helnorsk Molde-lag klar for kamp mot Real Madrid i 1999.

To nordmenn i CL
36-åringen, som tidligere har spilt for blant andre Skeid, Molde og Viking, mener norsk fotballs nåværende plass i fotball-Europa også er godt synlig i antall deltakere i de største europeiske turneringene.

- Svenskene er på ellevteplass over hvor mange spillere de har med i Champions League. Jeg tror ikke Norge er på topp 40 engang. Norge har John Arne Riise og Omar Elabdellaoui der nå. For 12-13 år siden hadde vi opp mot 40 spillere – to lag.

Selv om første steg kanskje bør være å komme opp på nivå med våre naboer i øst, mener Schei Lindbæk at å nå det nivået ikke er nok for å friskmelde seg.

- Det er ikke lenge siden svenske eksperter slaktet nivået i svensk fotball, og det var krisestemning. Nå har de riktig nok en opptur, med Malmö i Champions League, men det generelle nivået har vært under enhver kritikk.

Må skoleres tidlig
Schei Lindbæk er klar på at barn allerede fra alderen ni til 13 år bør trenes av kompetente fotballfolk.

- Man har noe som heter jantelov, og man har breddeidretten. Alle skal få lov til å være med og alt dette her. Mange av de som er så gode i en ung alder i dag, blir gode på tross av – ikke på grunn av systemet.

- Hvis foreldre har en sønn eller datter som er veldig god, og bør gå opp en aldersklasse, får de ikke lov til det fordi det er så mange stemmer i klubben. Foreldre rundt står med en forbundsbok trykket til hjerte og sier at dette er ikke riktig. Det synes jeg er veldig synd. Man burde heller bygge disse mer opp og spisse mye mer. Man må se mer til de landene det kommer flest fotballspillere fra – der det drives best.

Fakta: Tippeligaeksport sommeren 2014:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Molde:
Even Hovland (Nürnberg)

Odd:
Fredrik Semb Berge (Brøndby), Elbasan Rashani (Brøndby)

Rosenborg:
Nicki Bille Nielsen (Evian), John Chibuike (Gaziantepspor), Cristian Gamboa (WBA)

Sarpsborg 08:
Aaron Samuel (Guangzhou)

Stabæk:
Morten Thorsby (Heerenveen)

36-åringen har selv en sønn i denne alderen, som spiller fotball i Spania, og er tydelig på at sønnen og lagkameratene får en mye tøffere fotballutdanning.

- De kan få tøffe tilbakemeldinger, men det gjør dem sterkere den dagen de blir gode. De blir ikke dullet med, slik som i Norge. Jeg tror at i Norge blir man bygd opp og beskyttet og man har det så fint. Så kommer man kanskje opp på et høyt nivå og skal ut i utlandet, og så er det en helt annen hverdag. Det er så tøft der ute. Er man vant til denne flott, snille, trygge klubbkulturen helt opp på tippeliganivå, er det noe helt annet når man kommer ut av landet. Det er det ikke sikkert norske spillere er forberedt på.

Afrikansk suksess
Noe norske klubber har hatt suksess med de siste årene er å hente billige, afrikanske spillere, utvikle de og selge de videre med stor profitt. Det har også Schei Lindbæk merket seg.

- Det å hente et rått material fra Afrika, har vi blitt ganske gode på i norsk fotball. Mange europeiske klubber, og europeiske ligaer har ikke den tålmodigheten med å hente en uferdig afrikaner. De vil kjøpe ferdig produkt, som er godt nok. De har sett at å hente afrikanske spillere fra Norge, hvor de får en skolering og tilpasset seg, har fungert veldig bra, sier agenten og trekker fram eksempler som Anthony Ujah, John Obi Mikel, Kim Ojo og Chinedu Ogbuke Obasi.

Han ser imidlertid flere tilfeller av svak business-teft og mener de som spytter inn millionbeløp inn i norske har god grunn til å føle seg snytt.

- De rike onklene har gitt mange dårlige fotballedere altfor mye penger i hendene. Jeg tror helt klart mange investorer og rike onkler har vært litt lei av å dytte penger inn i en klubb og se at klubben misbruker de pengene.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere