RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her bor bunnlaget

Foto: Dag Langerød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Bak denne døra har de lagt planene for å overleve i Tippeligaen. Men holder det?

SARPSBORG (Nettavisen): Sarpsborg Bandyklubb, står det.

Nettavisen har reist til Sarpsborg. Vi skal møte den største dumpekandidatene av dem alle. I alle fall ifølge bookmakerne og en rekke eksperter. Sett fra utsiden av klubbhuset, så er tipset forståelig. Et rødt stakittgjerde, en liten grå brakke med flatt tak og en anonym dør med et klistremerke for Sarpsborg Bandyklubb. Bak den, der finner du Tippeliga-nykommerne Sarpsborg 08.

Ja, klubben har mye å gå på når det gjelder fasiliteter.

Men trener Roar Johansen vet at det ikke er klubbhuset som kommer til å avgjøre hvordan østfoldingene gjør det i Tippeligaen.

Han overtok som klubbens trener da laget lå med økonomisk brukket rygg sommeren 2009. Sportslig sett gikk det heller ikke bra. Sarpsborg lå på nedrykksplass etter en halv sesong med Conny Carlsson som hovedansvarlig.

Så kom Roar Johansen.

Og da startet eventyret.

Se Nettavisens tabelltips for årets tippeliga her

Alt snudde
Fem måneder senere var nedrykksstrid snudd til opprykksfinale mot Kongsvinger. Den endte med tap. Men året etter, med Johansen ved trenerroret gjennom hele året, da rykket Sarpsborg opp etter 2. plass i Adeccoligaen.

Opprykket ble feiret 7. november.

Etterpå forberedte trenerne spillerne på en annen hverdag. Mer media. Mer styr. Men da Nettavisen møtte Sarpsborg-treneren to dager før ski-VM startet, så hadde han foreløpig sett lite forandring. I alle fall fra pressen.

- Truls Dæhli i VG ringte og lurte på hva jeg syntes om Ole Gunnar Solskjærs comeback til Tippeligaen. Ellers? Ellers er du den første journalisten jeg snakker med utenom lokalpressen etter opprykket, gliser 42-åringen.

Lurer du på Johansens egen karriere før han ble trener? Da kan du lese denne saken.

Ingen må imidlertid tro at han er sår for det.

Ingen må heller tro at Sarpsborg gruer seg til comebacket i Tippeligaen.

- Ikke så dumt...
- I fjor kom alle lag vi møtte, og da mener jeg alle, uten unntak, hit for å ta ett poeng. I år kommer alle hit for å ta med seg tre poeng. Jeg tror ikke det er så dumt. For oss, sier han smilende.

- Og redd for? Eller frykter? Nei, det eneste jeg frykter eller er redd for er å få kreft. Når Martin Wiig og de andre spillerne begynte å spille fotball da de var 4-5 år gamle, da gjorde de det fordi de syntes at fotball var skrekkelig moro. Da kan man ikke være redd eller grue seg for å spille fotball når man skal få gjøre det i Tippeligaen, og attpåtil får betalt for det.

Unike
Sarpsborgs tilnærming til Tippeligaen er unik. Alle spillerne studerer eller jobber ved siden av. Treningene foregår alltid på ettermidagene etter jobb. Utenom sesong trener laget to timer seks dager i uka. I tillegg spiller de som oftest også én treningskamp.

I sesong blir det gjerne 9-10 timers trening i uka, foruten kamp. Men fortsatt etter skole- eller normal arbeidstid.

Og hovedtreneren, som selv er tidligere lærer, er usikker på om han noen gang vil endre på det. Og det selv om millionene plutselig skulle ramle ned i fanget på klubben.

- Så lenge vi ser at vi kan hevde oss med denne modellen, så lenge vi ser at spillerne blomstrer med denne modellen, at de berikes i løpet av dagen, at de har fått noe annet å tenke på, så ser jeg ikke for meg at vi endrer på noe, nei.

- Og ja, jeg tror at vi, i løpet av to timer trening hver ettermiddag, får flettet inn alt vi trenger å gjøre på treningsfeltet.

- Forhåpentligvis, i alle fall, gliser han.

For Johansen smiler mye.

Og hvis kroppsspråk smitter, har Sarpsborg-spillerne det godt for tiden. Sarpsborg-treneren utstråler nemlig ro og selvtillit før Tippeliga-åpningen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Kun et tannhjul
- Hvor mye av æren skal du ha for dette?

- Dette er ikke bare mitt verk. Det fungerte så godt som optimalt før jeg kom. Så kom jeg inn som et lite tannhjul i maskineriet. Slik at det fungerte. Men det er mange tannhjul i maskineriet. Vi trenger alle.

- Hvor bra kan det gå i år?

- Det vet jeg ikke. Vi skal imidlertid nyte hver kamp. Lærer vi oss Tippeligaen i løpet av to kamper, da kan vi få en kjempegod sesong. Bruker vi ti kamper på å lære, da sliter vi mer. Så får vi se om vi ender som nummer tre, fem, sju, ni eller 12.

- Kan du garantere fansen at dere overlever eller ender foran Fredrikstad?

- Nei. Sånt gjør jeg ikke. Men klubben har et strategidokument. Der står det at vi skal være blant de 20 beste i Norge. Før stod det at vi skulle være blant de 25 beste. Nå er det justert opp. Men om vi må bruke hele året på å lære – og rykker ned – så er vi fortsatt blant de 20 beste i Norge.

- Og selv om det er et kjedelig svar så må vi bygge stein på stein. Vi kan ikke bruke penger vi ikke har. Vi må få på plass en ordentlig administrasjon. Vi må få på plass en ny stadion (skal stå klar i 2014). Vi må få på plass fasilitetene rundt.

Johansen selv hevder at han ikke har tatt av på noen som helst måte etter opprykket, og for ett år siden fastslo han ganske enkelt: «Taper vi tre kamper, da er jeg plutselig verdens største drittsekk.»

Nå har det endret seg.

- Å få sparken er en del av yrket
Uansett hvordan det går i Tippeligaen så bli ikke Roar Johansen noen drittsekk i Sarpsborg.

- Nei, men jeg synes det er et greit utgangspunkt. Dette er en jobb, og det å kunne få sparken er en del av yrket vårt. Se på Ole Bjørn Sundgot. Han var Gud på Hønefoss etter opprykket, men det varte ikke akkurat så lenge ut i sesongen.

- Men folk i byen sier at dette er et eventyr. Gjør så godt dere kan, så vil vi være fornøyd. Jeg tror vi får tilgivelse hvis vi prøver, men det viser seg at det ikke er godt nok, sier Johansen.

Nettavisens tips: 15. plass

Sarpsborg 2011:
+ ALLE lag vil reise til Sarpsborg for å ta tre poeng. Det vil trolig gi mer rom til et lag som på sitt beste offensivt kan spille ut også de beste.
+ Har alt å vinne, ingenting å tape. Forventningene fra omgivelsene er mindre enn hos andre lag i Tippeligaen. Det er gjerne et godt utgangspunkt.
+ En jevn stall, en kameratgjeng, og en trener som så langt har vist seg klok både sosialt og fotballfaglig.

- Foruten spissduoen Øyvind Hoås og Martin Wiig, har de lite erfaring fra nivået.
- Sarpsborg SPILLER fotball i alle spillets faser, og har kun blitt straffet med baklengsmål én gang for det i Adeccoligaen. Vi tror de vil bli straffet hardere i Tippeligaen.
- Noe temposvake i backfireren.
- I år vil motgangen komme. Det vil bli noe helt nytt for laget under Johansens ledelse, og det er grunn til å spørre seg hvordan laget vil takle det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere