Gå til sidens hovedinnhold

Her bryter ordføreren «det tragiske» forbudet

- Skiltet med forbud må ned, sier han.

Som Sandnesposten skrev torsdag, og Nettavisen gjenga fredag, har det i sommer vært forbudt å drive egentrening på «Flomlysbanen» i Sandnes.

Banen er dermed helt stengt fra 1. juli til 15. august.

Klager fra naboer på støynivået skal være bakgrunnen for dette. Naboene hevder at støynivået har økt betraktelig siden fotballbanen ble bygd.

- Det er tragisk og ufattelig surt at det skal være sånn. En stengt kunstgressbane bidrar til mer Playstation, det kan det ikke være tvil om, sa Eirik Salvesen, Barne- og ungdomsansvarlig i Sandnes Ulf til avisen.

Nå skriver imidlertid Sandnesposten at fungerende ordfører Pål Morten Borgli (Frp) og Arbeiderpartiet har tatt til orde for åpne banen, likevel.

- Vi kan ikke ha det sånn! Skiltet med forbud mot uorganisert aktivitet må ned, sier den fungerende ordføreren til Sandnesposten fredag.

- Jeg tar støyten
Til Nettavisen utdyper han ytterligere:

- Vi skal ikke ha det sånn her i Sandnes at barn ikke får spille fotball på fritiden. Det er helt utenkelig og det ordner vi opp i nå, sier han.

- Hvor fort åpner banen?

- Hvis det er noen som har lyst til å leke med ball der i helgen, så er det bare å gjøre det. Skulle noen reagere, skal jeg ta den støyten. Så må vi få endret på det skiltet så fort som mulig, sier Borgli til Nettavisen.

- Hvordan reagerte du da du først hørte om dette?

- For det første, så skjønte jeg ingenting. Jeg skjønte ikke hvordan banen kunne være stengt i ferien, slik at barn og unge ikke får drive med sunne aktiviteter. Jeg trodde faktisk ikke på det, sier ordføreren.

- Etter hvert skjønte jeg at det hadde vært en dialog mellom kommune, naboer og Sandnes Ulf, og at de hadde valgt å stenge banen. Det rammer den uorganiserte leken og det kan jeg ikke akseptere, sier Borgli.

Han han imidlertid en klar oppfordring til alle.

- Jeg vil legge til at om det blir store folkemengder på banen til langt ut på natten, til ett-to om natten, så kan vi ikke ha det sånn. Alle må ta hensyn. Vi må ha den holdningen at vi skal vise hensyn til hverandre, sier ordføreren.

- Må åpnes
Han er ikke den eneste som har reagert på forbudet. Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Annelin Tangen, ytret sin mening i sosiale medier.

- Vi er klinkende klare på at banen skal åpnes så fort som mulig for ungene som vil spille fotball der, skrev hun på Facebook.

Borgli og Tangen tok seg fredag inn på den aktuelle kunstgressbanen og lekte seg med ballen, til tross for at dette altså ikke skal være lov.

Banen eies av fotballklubben Sandnes Ulf, men driftes av Sandnes kommune. Ordføreren har de siste dagene mottatt en rekke henvendelser fra frustrerte sandnesborgere som mener noe må gjøres med forbudet. Saken har også blitt heftig debattert på nettet, i sosiale medier.

- Det er ikke ukjent at denne banen har hatt misfornøyde naboer i lang tid. Men jeg visste ikke at kommunen hadde tatt det drastiske skrittet og nektet barn og unge å spille uorganisert fotball på denne banen. Det må da være mye bedre at de er her enn at de henger på Ruten, sier Borgli til Sandnesposten.

Bortkastet
Han sier videre at han nå ønsker et skilt som ønsker alle velkommen, men som også minner om at man må vise hensyn til andre rundt banen.

Kommunen har satt av rundt 700.000 kroner til støyskjerm rundt banen, men det mener ordføreren er bortkastede penger. Han mener i stedet at det bør brukes penger på et høyt ballnett rundt kunstgressbanen.

Nettavisen brakte fredag saken på banen overfor fotballpresident Yngve Hallén. Han var klar på at barn bør ha tilgang på slike baner.

- Det er jo det som er viktig. Jeg vil tippe at også foreldre og samfunnet ellers synes det er viktig at kunstgressbaner er åpne for fri aktivitet og lek, sa presidenten i Norges Fotballforbund i intervju med Nettavisen.

Ødegaard-suksess
For Norges fotballforbund er det viktig at nye anlegg bygges i nærheten av skoler, slik at man får benyttet anleggene mest mulig, forteller Hallén.

- Vi er også opptatte av at det blir tatt hensyn når det blir bygget, i forhold til naboer, men jeg vil jo også tro at dette må gå an å løse med at man har noen ordensregler som ungene kan innrette seg etter. Så man kan leve i et godt naboskap, men jeg kjenner ikke denne konkrete banen.

Den siste tiden har det vært stort fokus på egentrening for barn og unge i norsk fotball. Mye av suksessen til Real Madrid-talentet Martin Ødegaard bunner nemlig i flere timer med lek og moro med ball på egenhånd.

Ødegaard debuterte både i Tippeligaen og på landslaget som 15-åring og har blitt et forbilde for barn og unge som vil drive med fotball.

Han ble solgt fra Strømsgodset til Real Madrid i januar.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her