RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Barcelonas seiersresept

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Mens Real Madrid kjøper spillere for milliarder, går Barcelona motsatt vei.

Barcelona har feid all motstand til side de siste halvannen sesongene, og er på stø kurs mot sin andre strake ligatittel etter lørdagens 2-0-seier over erkerival Real Madrid.

Etter fjorårets totale Barca-dominans da spanjolene sopte med seg seks titler av seks mulige, tok Real Madrid grep.

Milliarder av kroner ble svidd av på Cristiano Ronaldo, Kaka, Karim Benzema, Xabi Alonso og Alvaro Arbeloa i sommer for å ta tilbake det spanske fotballhegemoniet. Det ser foreløpig ut til å ha vært en dyrkjøpt fiasko.

Barcelona har på sin side gått nesten stikk motsatt vei.

Satser på unggutta
Syv av spillerne som startet i 2-0-seieren mot Real kommer fra Barcelonas ungdomsavdeling. Dette var Lionel Messi, Xavi, Carles Puyol, Gerard Pique, Pedro, Sergio Busquets og Victor Valdes.

Det står i stor kontrast til Real Madrid som kun hadde én spiller fra ungdomsavdelingen i sin startoppstilling - keeper Iker Casillas. Men det har ikke manglet på talenter hos Real. Stortalenter som Alvaro Negredo og Juan Mata hever nå lønnen sin i andre klubber i Spania. Forskjellen er at talentene får muligheten i Barcelona.

- Offer for sin egen storhet
- Real Madrid er et offer for sin egen storhet, og åpner ikke døren for spillere med en fremtid, sier Reals direktør Jorge Valdano på spansk radio, ifølge Reuters.

Det har han tenkt å gjøre noe med.

- Vi må nok begynne å åpne Real-døren for dem, erkjenner han.

Manageren kom til klubben som 13-åring
Det er kanskje ikke så rart at Barcelona bruker flere egenfostrede spillere enn Real. Manager Josep Guardiola kom selv til klubben som 13-åring og hadde en stor karriere som spiller i klubben, før han overtok a-laget foran forrige sesong.

I år har han brukt hele 16 egenfostrede spillere på a-laget, mens Real Madrid har brukt syv, viser tall som avisen AS har publisert.

Spaltist Alfredo Relano er ikke i tvil om at dette gir Barcelona en stor fordel foran konkurrenten.

- Et lag som er bygd rundt talenter fra ungdomsavdelingen starter med en fordel i forhold til moralen. Spillerne identifiserer seg mer med fansen og finner lettere samhold i tunge tider. Ungdomsavdelingen er den beste investeringen du kan gjøre. Hvis du tar tiden til hjelp og støtter den godt, finnes det ingenting som er så verdifullt, mener Relano.

Personer i Barcelonas støtteapparat er heller ikke i tvil om de positive effektene a-laget oppnår ved å bruke egne talenter.

- Spillerne er gjennomsyret av klubbens underholdende måte å spille fotball på med god flyt og raskt angrepsspill, sier de til avisen.

- Real Madrid spiller ikke som et lag
Så selv om Real Madrid kanskje hadde større navn enn Barcelona på banen lørdag, var det liten tvil om at Barcelona hadde det beste laget.

- Barcelona spiller som et lag med eksepsjonelle spillere. Real Madrid har noen fantastiske spillere, men spiller ikke som et lag, konkluderer Spanias tidligere landslagstrener Javier Clemente i sin spalte i avisen Marca.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere