RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Blatters avskjedstale

TREKKER SEG: Sepp Blatter.
TREKKER SEG: Sepp Blatter. Foto: Valeriano Di Domenico (Afp / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Les hele talen her.

Jeg har reflektert dypt om mitt presidentverv og om de 40 årene av mitt liv som har vært så uløselig knyttet til FIFA og fotballsporten. Jeg verdsetter FIFA mer enn alt annet og ønsker bare å gjøre det som er best for FIFA og for fotballen. Jeg følte meg forpliktet til å stille for gjenvalg, ettersom jeg mente at dette var det beste for organisasjonen. Valget er over, men FIFAs utfordringer er ikke det. FIFA trenger en grundig overhaling.

Selv om jeg har fått et mandat fra medlemmene i FIFA, føler jeg ikke at jeg har fått et mandat fra hele fotballverdenen, fra fansen, spillerne, klubbene, menneskene som lever, ånder og elsker fotball like mye som vi gjør i FIFA. Derfor har jeg bestemt meg for å legge ned mitt mandat under en ekstraordinær valgkongress. Jeg vil fortsette med mine funksjoner som FIFA-president inntil dette valget. Den neste ekstraordinære FIFA-kongressen finner sted 13. mai 2016 i Mexico City. Det vil skape en unødvendig forsinkelse og jeg vil oppfordre FIFA-styret om å organisere en ekstraordinær kongress for å velge min etterfølger så raskt som mulig. Dette må gjøre i henhold til FIFAs statutter og vi må tillate tid nok til at de beste kandidatene kan få presentert seg selv og drevet en valgkamp. Ettersom jeg ikke vil være en kandidat, og derfor nå er fri fra de rammene et valg uunngåelig medfører, skal jeg fokuserer på å gjennomføre vidtrekkende, fundamentale reformer som overgår våre tidligere forsøk.

I mange år har vi jobbet hardt for å få på plass en administrativ reform, men det er åpenbart for meg at selv om disse må fortsette, er de heller ikke nok. Styret inkluderer representanter fra forbund som vi ikke har noen kontroll over, men likevel er FIFA ansvarlig for dere handlinger.

Fakta: DETTE ER FIFA-SKANDALEN:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Onsdag 27. mai: 

* Totalt 14 personer med tilknytting til FIFA blir arrestert.

* Sveitsisk politi gjennomfører en razzia mot FIFAs hovedkontorer i Zürich. Elektronisk utstyr og dokumenter blir beslaglagt.

Torsdag 28. mai: 

* Blatter innkaller til et krisemøte med presidentene i de seks kontinentale forbundene.

*NFF og UEFA annonserer at de støtter prins Ali av Jordan under det kommende presidentvalget.

Fredag 29. mai:

* Blatter vinner presidentvalget etter at utfordreren trekker seg etter den første stemmerunden. Der vant Blatter 133-73.

Tirsdag 2. juni: 

* Det blir kjent at FIFAs generalsekretær Jerome Valcke skal ha kjent til at toppene Jeff Warner og Chuck Blazer skal ha mottatt bestikkelser i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010.

* Et brev som knytter Valcke til saken bli offentlig.

* FIFA kaller inn til hastemøte med pressen.

* Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president.

(NTB / Nettavisen)

Vi trenger en dyptsittende strukturell endring. Størrelsen på styret må reduseres, og medlemmene bør velges gjennom FIFA-kongressen. Hvert medlem må gjennomgå integritetskontroller, som må være organisert sentralt i FIFA og ikke gjennom forbundene. Vi trenger en begrensning på hvor lenge ikke bare en president, men alle styremedlemmer, kan sitte. Jeg har kjempet for disse endringene tidligere, men som alle vet har mine forsøk blitt blokkert.

Denne gang skal jeg lykkes. Jeg kan ikke gjøre det alene. Jeg har bedt Domenico Scala om å overse introduksjonen og implementeringen av disse tiltakene og andre tiltak. Herr Scala er den uavhengig lederen av vår kontrollkomité, valg av FIFA-kongressen. Han er også leder av den midlertidige valgkomiteen, og vil således ha oppsyn med valget av min arvtager. Herr Scala nyter respekt hos en bred andel av representantene i og utenfor FIFA og har den nødvendige kunnskap og erfaring for å takle disse store reformene. Det er min dype kjærlighet for FIFA og dets interesset, som jeg setter svært høyt, som har fått med til å ta denne beslutningen. Jeg vil gjerne takke alle som har støttet meg på konstruktivt og lojalt vis som president i FIFA og som har gjort så mye for det spillet som vi alle elsker. Det som betyr mer for meg enn noe annet når alt dette er over, er at fotballen vinner.»

Les mer om Sepp Blatters avgang her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere