*Nettavisen* Sport.

Her er brødreparet «alle» snakker om

Foto: AFP/Scanpix

Den ene er ønsket av Chelsea. Den andre sammenlignes med Cristiano Ronaldo.

06.12.11 15:29

Abedi Pelé er en levende legende i fotballverdenen. 47-åringen, som opprinnelig heter Abedi Ayew, tok artistnavnet sitt etter Pelé og har blitt omtalt som Afrikas svar på Diego Maradona.

Under tiden i Marseille var han, sammen med Jean-Pierre Papin og Chris Waddle, en del av den magiske trioen som slo selveste AC Milan i Champions League-finalen i 1993.

Som spiller var afrikaneren kjent som en offensiv midtbanespiller med blendende teknikk, herlige dribleferdigheter, og en nese for å score både fantastiske og ikke minst viktige mål.

- Det har gått rykter
Abedi Pelé la støvlene på hyllen i 2000, men har fortsatt en høy stjerne. Han ble kåret til årets spiller i Afrika tre ganger og var nominert til prisen hele ni ganger på 1980- og 1990-tallet.

Men selv om vi ikke lenger kan oppleve 47-åringens kunster på fotballbanen, gror det godt i Ayew-familien. Sønnene André, Jordan og Rahim spiller alle på høyt europeisk nivå.

De to førstnevnte er begge stjerner i farens gamle klubb, Marseille, mens Rahim for tiden spiller i belgiske Lierse. André og Jordan har begge spilt i Champions League denne høsten.

De to Marseille-spillerne, på henholdsvis 21 og 20 år, er begge regnet som store talenter og enda større klubber rundt om i Europa har allerede begynt å snuse på Abedi Pelés arvtakere.

Ifølge de siste ryktene skal Chelsea være villige til å legge 10 millioner pund på bordet for å hente André allerede i vinter. Arsenal og Bayern München skal også ha vist interesse.

- Det har gått rykter, men jeg ønsker ikke å kommentere de. Det er et rett tidspunkt for alt og nå trives jeg i Marseille. Men det stemmer at store klubber er interessert, sier André Ayew.

- Om ledelsen ønsker å forhandle fram en ny kontrakt, så er det opp til dem å starte forhandlingene, fortsetter 20-åringen, som angivelig skal ha en utkjøpsklausul på 13 millioner euro.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Gal etter fotball
André Ayew startet karrieren i Nania i Ghana, der faren er styreformann. Han ble tatt opp i A-stallen allerede som 14-åring og spilte sammen med gutter som var flere år eldre.

Den nå 21 år gamle vingen tilbrakte to år som profesjonell i hjemlandet før turen gikk til Marseille i 2005. I 2007 skrev han sin første profesjonelle kontrakt med den franske klubben.

Til tross for at André Ayew spilte på et forholdsvis høyt nivå i svært ung alder, var han på ingen måte noen sjenert fyr på banen. Faren forteller at sønnen blant nektet å sitte på benken.

- Han har alltid vært helt gal etter fotball. Da han var liten pleide jeg å ta ham med ut på banen under oppvarmingen med Marseille og han løp etter ballen hele tiden, forteller Abedi Pelé.

- Da han spilte for laget mitt i Ghana, nektet han å være innbytter. På den tiden var han bare 14 år, mens de andre var rundt 18 år. Hans standhaftighet var et varemerke, sier han.

Faren forteller videre at André, som for øvrig har tatt kallenavnet Dedé, var en fryktløs ung mann i sin tidlige fotballkarriere.

- Han var alltid streng med seg selv og likte å ta lederrollen. Dedé var ikke redd for noen. Jeg har sett han havne i klammeri med noen virkelig store spillere, forteller faren om sønnen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Som Cristiano Ronaldo
Lillebror Jordan tok en litt annen vei inn i fotballverdenen. 20-åringen startet karrieren i den franske klubben Lyon Duchere. Klubben har fostret spillere som Eric Abidal og Sabri Lamouchi.

I 2006 gikk veien videre til Marseille og i 2009 skrev han under en profesjonell treårskontrakt med klubben. Samme år debuterte han for A-laget og scoret vinnermålet mot Lorient i debuten.

Storebror Rahim mener at Jordan Ayew også har det som skal til for å bli blant verdens beste fotballspillere. Lierse-spilleren mener at lillebror ligner mye på Cristiano Ronaldo.

- Jordan er en fantastisk spiller, det er det liten tvil om. Han har samme stil som Cristiano Ronaldo. Han liker å score mål. Han har også bedre teknikk enn André, sier Rahim Ayew.

- Han er den yngste av oss, men også den høyeste. Han er god med ballen i beina og kan score fra alle posisjoner. Han har stor fart og har det som skal til for å bli en god spiss, sier han.

Denne sesongen har Jordan Ayew vært på banen i 21 kamper for Marseille og 20-åringen har scoret to ganger. Totalt har det blitt fem mål på to og en halv sesong i den franske klubben.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Vil takke Gud
Med tre sønner som har lyktes bra i fotballen, er det ikke rart Abedi Pelé er en lykkelig og stolt mann. 47-åringen mener selv at han er den heldigste mann på jord.

- Jeg er utrolig glad for å ha tre gutter som spiller fotball på det høyeste nivå. Jeg liker ikke å skryte for mye av dem, men synes de fortjener litt heder i ny og ne, sier fotballegenden.

- Jeg vil gjerne takke Gud, som har gitt dem alle et fantastisk talent for fotball. De har evnen til å engasjere fotballfans over hele verden, fortsetter han.

Og Abedi Pelé er ikke tvil om at det er store ting som venter de tre Ayew-brødrene, også i framtiden.

- De er fortsatt unge, så vi må passe på å ikke skryte for mye av dem. De har fortsatt 10 til 15 år igjen som toppspillere. Så jeg håper at de fortsetter å levere flott fotball, sier faren.

Allerede tirsdag kveld kan du få sjansen til å se Jordan og André Ayew i aksjon. Da møter Marseille tyske Borussia Dortmund borte i Champions League.

Det franske laget ligger foreløpig på andreplass i gruppe F og med tre poeng på tysk jord vil avansementet i turneringen være sikret. Taper Olympiakos for Arsenal vil ett poeng holde.

Se video av André Ayew i videovinduet under:

HTML EMBED

Bli bedre kjent med brødrene Ayew i videovinduet under:

HTML EMBED

PS. Du kan følge både tirsdagens og onsdagens Champions League-kamper i Nettavisens livesenter.

Kilder: BBC, Goal.com, Zimbio.com, Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.