*Nettavisen* Sport.

Her er dommeren alene mot hele Norge

Foto: Lars Opstad (www.kladd.no)

Vel, nesten. Han har jo helt rett, Espen Berntsen.

21.10.13 09:01

KOMMENTAR: Strømsgodset tok et viktig skritt mot seriegull da Peter Kovacs styrte ballen i mål etter et innlegg fra Jarl André Storbæk i bortekampen mot Aalesund søndag kveld.

Scoringen ble heftig diskutert i etterkant, ikke minst fordi den førte til 1-0-seier og tre viktige poeng for Strømsgodset.

Storbæk kom seg nemlig fri inne i straffefeltet etter at ballen traff hånden hans. Dommer Espen Berntsen så hendelsen, men lot spille gå videre.

- Straffbar hands
- Det var en klar hands, så det er klart at vi føler oss snytt nå. Jeg vet ikke om den var med vilje, men Storbæk drar definitivt fordel av situasjonen. Dermed tolker jeg det som en straffbar hands, mener Peter Orry Larsen.

- Med litt spilleforståelse så bør man se at det er en straffbar hands, sier Aalesunds trener, Jan Jönsson, til Nettavisen.

I TV 2s «Fotballkveld» er støtten til Aalesund unison.

- Jeg tror alle ser at det var hands og skulle vært avblåst. Berntsen misser den. Det ble avgjørende, så klart, ettersom Kovacs scoret der. Han skulle definitivt vært avblåst, sier Daniel Nannskog.

- Han skulle selvfølgelig ha vært avblåst, istemmer Davy Wathne.

Se episoden her:

HTML EMBED
TV2Player.insert(762570,"playerProgram762570", {stretch: 'fill', noCompanion:true});

Konklusjonen virker enkel: Både treneren og spillerne i Aalesund mener dette var hands og at dommeren skulle ha blåst av angrepet. TV 2s fotballeksperter deler denne oppfatningen. Selv Strømsgodsets trener, Ronny Deila, sier at «hånden er ikke inntil kroppen, så den skjønner jeg at Aalesund reagerer på».

Hands, altså.

«What does the ref say?»
Alle er jo enige. Unntatt dommeren, men han er det vel ingen vits i å lytte til?

La oss gjøre det likevel, bare for moro skyld. Kanskje han dummer seg ut enda mer?

I et intervju med TV 2 forklarer dommer Berntsen seg på følgende måte:

- Fra min posisjon ser jeg at ballen treffer armen. Jeg mener at armen er i en naturlig posisjon ut i fra hvordan spilleren beveger seg. Jeg mener at den forsettligheten som vi er satt til å straffe, ikke er til stede.

Berntsen mener altså at dette ikke var forsettlig. Dette var ikke med vilje.

«Hva har det med saken å gjøre?» spør du kanskje.

Forsett
I spillereglene er det 17 punkter, men ingen av dem er dedikert spesifikt til hands. Vi finner imidlertid hands omtalt der.

Under regel 12, på side 28, står følgende:

«Motparten tildeles også et direkte frispark hvis en spiller gjør seg skyldig i en av følgende 4 forseelser:
* under utførelse av en takling treffer motspiller før ballen
* holder en motspiller
* spytter på en motspiller
* med forsett tar i/spiller ballen med hånd eller arm (unntatt målvakt i eget straffefelt)»

I regelboka står det altså at det skal gis et direkte frispark hvis en spiller med forsett tar i/spiller ballen med hånd eller arm.

Det står ingenting om at det skal gis frispark hvis ballen er borti en spillers hånd eller arm uten at det er med forsett.

Nøkkelordet er altså «forsett». La oss se hva norskordboka sier:

forsett n1, n3 (etter lty): hensikt, formål, intensjon, plan (fullføre f-et sitt)

Forvirrende
Nå skal jeg på ingen måte antyde at dette er en klar regel. Det er det ikke. Regelen krever at dommeren bruker skjønn for å vurdere om en ballberøring med hånd eller arm gjøres med vilje eller ikke. Gjøres den med vilje, er det direkte frispark. Gjøres den ikke med vilje, er det ingen overtredelse og spillet skal fortsette.

Dette er en bortimot umulig oppgave for en dommer å løse riktig hver gang.

Hendelsen til Jarl André Storbæk er imidlertid ikke umulig. Ballen spretter opp i hånden hans, og videobildene viser tydelig at Strømsgodset-spilleren ikke vet hvor ballen er etterpå. Hadde han handset med vilje, hadde han visst hvor ballen var.

Derfor står jeg hundre prosent bak Espen Berntsen her. Dette var ikke en straffbar hands.

Samtidig forstår jeg at mange er forvirret, fordi handsregelen tolkes ofte feil. Det skyldes det nevnte problemet med at regelen må tolkes gjennom skjønn og ikke kan vurderes objektivt på en effektiv måte.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) gjør lite for å forbedre sporten. Både handsregelen og offsideregelen (den hvor det hevdes at en spiller kan være på banen uten å påvirke spillet, som om spillere ikke posisjonerer seg i forhold til andre spillere) er tullete.

Det er på tide å ta grep, FIFA.

Ikke minst for dommernes skyld. Det er neppe moro å være alene mot hele Norge, slik Espen Berntsen var i går.

Roy Kvatningen
Sportssjef

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.