RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images/All over Press

Her er EM-vinnerne

Spania er knepne favoritter til å vinne sommerens EM-sluttspill – foran Nederland, viser en avansert regnemaskin.

(ANB) For tre og et halvt år siden kunne den spanske landslagskapteinen Iker Casillas løfte EM-trofeet etter finaleseieren over Tyskland i Wien. Nå tyder mye på at det kan bli mer spansk jubel om bare noen måneder.

Fernando Torres & co. er nemlig favoritter til å forsvare tittelen når det skal kjempes om EM-heder i Polen og Ukraina neste sommer. En avansert regnemaskin har kalkulert spanjolenes vinnersjanse til å være 21,8 prosent.

Bak beregningene står motoroljefabrikanten Castrols fotballnettside www.castrolfootball.com. Siden har blant spesialisert seg på å spå utfallet av fotballkamper – med utgangspunkt i matematiske beregninger.

Ingen Hellas-reprise
Beregningene tar utgangspunkt i hvor mange mål de ulike landene har scoret og sluppet inn – i en gitt tidsperiode. I tillegg vektes tallene – slik at mål i de sist spilte kampene teller mest.

Videre har man satt de ulike lagenes evne til å score mål – opp mot motstandernes evne til å holde nullen. Ut fra dette beregnes igjen sannsynligheten for alle mulige utfall av de ulike EM-kampene.

Etter å ha kjørt hele kampoppsettet gjennom regnemaskinen, kommer man ut med Spania som den mest sannsynlige vinneren. Nederland følger hakk i hel med – 20,8 prosents vinnersjanse.

Deretter følger Tyskland (13,2), England (8,8) og Portugal (8,4).

Minst sjanse til å vinne EM-sluttspillet har Hellas. Laget som gikk helt topps i 2004 i Portugal har bare én prosents sjanse for å gjenta bedriften.

Skandinavisk trøbbel
For Danmark og Sverige er heller ikke tallene lystig lesning. Danskene regnes, ikke overraskende, som det svakeste laget i gruppe B – og sjansen for kvartfinaleplass stipuleres til ikke større enn 23,9 prosent.

Nederland er favoritt til å ta puljeseieren foran Tyskland. Det betyr i så fall at Cristiano Ronaldo og Portugal blir slått ut.

Også Sverige kommer ut med den dårligste score i sin gruppe – når det gjelder muligheten til å ta seg videre. Svenskenes sjanse for å nå kvartfinalen beregnes til å være 41,7 prosent.

De øvrige lagene i gruppe D kommer til sammenlikning ut som følger: Ukraina (49,2), Frankrike (45) og England (64,1).

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere