*Nettavisen* Sport.

Her er EM-vinnerne

Foto: Getty Images/All over Press

Spania er knepne favoritter til å vinne sommerens EM-sluttspill – foran Nederland, viser en avansert regnemaskin.

(ANB) For tre og et halvt år siden kunne den spanske landslagskapteinen Iker Casillas løfte EM-trofeet etter finaleseieren over Tyskland i Wien. Nå tyder mye på at det kan bli mer spansk jubel om bare noen måneder.

Fernando Torres & co. er nemlig favoritter til å forsvare tittelen når det skal kjempes om EM-heder i Polen og Ukraina neste sommer. En avansert regnemaskin har kalkulert spanjolenes vinnersjanse til å være 21,8 prosent.

Bak beregningene står motoroljefabrikanten Castrols fotballnettside www.castrolfootball.com. Siden har blant spesialisert seg på å spå utfallet av fotballkamper – med utgangspunkt i matematiske beregninger.

Ingen Hellas-reprise
Beregningene tar utgangspunkt i hvor mange mål de ulike landene har scoret og sluppet inn – i en gitt tidsperiode. I tillegg vektes tallene – slik at mål i de sist spilte kampene teller mest.

Videre har man satt de ulike lagenes evne til å score mål – opp mot motstandernes evne til å holde nullen. Ut fra dette beregnes igjen sannsynligheten for alle mulige utfall av de ulike EM-kampene.

Etter å ha kjørt hele kampoppsettet gjennom regnemaskinen, kommer man ut med Spania som den mest sannsynlige vinneren. Nederland følger hakk i hel med – 20,8 prosents vinnersjanse.

Deretter følger Tyskland (13,2), England (8,8) og Portugal (8,4).

Minst sjanse til å vinne EM-sluttspillet har Hellas. Laget som gikk helt topps i 2004 i Portugal har bare én prosents sjanse for å gjenta bedriften.

Skandinavisk trøbbel
For Danmark og Sverige er heller ikke tallene lystig lesning. Danskene regnes, ikke overraskende, som det svakeste laget i gruppe B – og sjansen for kvartfinaleplass stipuleres til ikke større enn 23,9 prosent.

Nederland er favoritt til å ta puljeseieren foran Tyskland. Det betyr i så fall at Cristiano Ronaldo og Portugal blir slått ut.

Også Sverige kommer ut med den dårligste score i sin gruppe – når det gjelder muligheten til å ta seg videre. Svenskenes sjanse for å nå kvartfinalen beregnes til å være 41,7 prosent.

De øvrige lagene i gruppe D kommer til sammenlikning ut som følger: Ukraina (49,2), Frankrike (45) og England (64,1).

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.