RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Englands mest latterliggjorte mann

Foto: Getty / All Over Press
Sist oppdatert:
- En ydmykelse for Manchester United.

- Er det ikke fantastisk når klubben sier at «det ikke er noe budsjett her, gå og hent hvem du vil»?

Ordene tilhører Manchester United-manager David Moyes, og er hentet fra denne artikkelen i midten av juli.

Hvordan gikk det? Jo, Moyes endte opp med å kjøpe Marouane Fellaini for 27,5 millioner pund, fire millioner mer enn midtbanespilleren hadde som utkjøpsklausul tidligere i sommer.

I kulissene står det en mann ved navn Ed Woodward.

Uniteds nye klubbdirektør overtok jobben i februar etter respekterte David Gill, og sommerens overgangsvindu skulle bli hans ilddåp som knallhard forhandler.

Fasiten er like enkel som den er brutal: Woodward gikk i bakken med et brak og står nå igjen som den mest latterliggjorte mannen i engelsk fotball.

Den fysikk-utdannede 40-åringen gikk imidlertid offensivt til verks. I juli bekreftet han at United er villige til å betale over en halv milliard eller mer om den rette spilleren dukker opp, og David Moyes skapte forhåpninger da han senere bekreftet at klubben hadde lagt inn et bud på Cecs Fabregas.

Fabregas er imidlertid ikke den eneste stjernen United skal ha jobbet med i sommer uten å få napp. Thiago Alcantara, Daniele De Rossi, Ander Herrera, Leighton Baines og Fabio Coentrao skal alle ha vært ønsket på Old Trafford.

I tillegg skal United ha lagt inn et panikkbud på Sami Khedira på rundt 40 millioner pund på deadline day, noe som mildt sagt blir småpinlig når Woodward tidligere i sommer mente 25 millioner pund var et passende startbud på Cesc Fabregas.

At dette var en del av overgangsstrategien til United, er like tvilsomt som volleyballscenen i Top Gun.

Uansett hvor mye kritikk Moyes og Woodward ser ut til å få, har United faktisk levert de kravene sommeren stilte til dem, nemlig å beholde Rooney og hente inn en sentral midtbanespiller. Likevel har kritikken bare vokst som en snøball i kram snø.

- Ydmykelse for Manchester United når Woodward lærer på den harde måten, skriver The Telegraph.

- Dette ville aldri skjedd under Ferguson, skriver Daily Mail.

- United hadde ingen tydelig overgangsstrategi, mener Daily Mirror.

Klubben selv skal være minst like misfornøyd som supporterne, skal man tro The Guardian-journalist Daniel Taylor. Han er blant dem som følger klubben tettest.

Onsdag la han ut en lang artikkel der han gjennomgikk Uniteds tankeprosess angående sommerens overgangsstrategi, og skriver der at United innad skal være både frustrerte og skuffede over sommerens overgangsvindu.

Samtidig skal United være overrasket over graden av misnøye som ser ut til å komme fra supporterne. Klubben mener nemlig at mye av det stammer fra falske rykter om diverse spillere.

Særlig påstandene om at United, på deadline day, skal ha hevet seg inn i kampen om Mesut Özil, irriterer lederne innad på Old Trafford.

- Sannheten er at United og Manchester City ble tilbudt spilleren for tre uker siden. Da valgte klubben å avslå tilbudet fordi de allerede hadde bestemt seg for at Wayne Rooney skulle bli værende. United ville derfor ikke betale 40 millioner pund for en spiller som spiller i samme posisjon, skriver The Guardian.

Også misnøyen fra fansen angående Shinji Kagawa skal irritere United-ledelsen, skriver avisen. De hevder, til tross for at Kagawa ikke har spilt et minutt av sesongen så langt, at japaneren er med i planene på Old Trafford. United skal ha avslått en forespørsel fra Atlético Madrid denne sommeren, og ville ha gjort det samme om Borussia Dortmund hadde undersøkt muligheten for å hente Kagawa tilbake til Signal Iduna Park.

Det samme gjelder Chelsea-stjernen Juan Mata, som på grunn av lite spilletid ble koblet til flere klubber, deriblant United, før overgangsvinduet stengte natt til tirsdag.

Ifølge The Guardian skal United ha hatt samme utgangspunkt, Mata var aldri aktuell. Chelsea nektet å selge spillere, og det skal ikke medføre riktighet at Chelsea tilbød Mata og penger for å kjøpe en misfornøyd Wayne Rooney. Det var nemlig aldri aktuelt å slippe Rooney til Chelsea, uansett pris, hevder avisen.

Når det gjelder Fellaini, har mange spurt seg hvorfor ikke United utløste ukjøpsklausulen hans for fire millioner pund mindre enn det de til slutt betalte. Svaret er enkelt: United hadde fått indikasjoner på at Cesc Fabregas var tilgjengelig, og den tidligere Arsenal-stjernen var klubbens soleklare førstevalg.

Mye benkesliting i Barcelona skal ha gjort Fabregas urolig for plassen i Spanias VM-tropp, og United ble fortalt at han var åpen for en overgang. Da Fabregas ombestemte seg, hadde fristen for Fellaini-klausulen gått ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Når det gjelder Uniteds tidlige jakt på Barcelona-spiller Thiago, skal klubben også være misfornøyd med at pressen har fremstilt det som at Thiago foretrakk Bayern Munchen foran United.

Ifølge godt informerte The Guardian var det nemlig et bevisst valg av Moyes å droppe Thiago. United hadde nemlig klargjort et bud på midtbanespillere, men Moyes var ikke komfortabel med overgangen og valgte å trekke interessen.

- Som alle i Everton kan skrive under på, liker Moyes å ha enorme mengder med bakgrunnsinformasjon om nye signeringer. Han gikk først med på å jakte Thiagos underskrift, men ombestemte seg fordi han ikke ville stole på andres vurderinger av en spiller han ikke hadde sett ofte nok.

Alt i alt valgte klubben å stole helt og holdent på Moyes, og imøtekom hans ønske om å beholde mesterskapstroppen fra forrige sesong, med unntak av Bebé. Ifølge The Guardian avslo United forespørselen på Kagawa, i tillegg til å avslå et bud på Javier Hernandez fra Tottenham og fem ulike forespørsler fra ulike klubber på Nani.

United tar samtidig selvkritikk når det kommer til vinduet. Moyes skal nemlig ha ønsket å signere to sentrale midtbanespillere i tillegg til en venstreback-konkurrent til Patrice Evra. Når fasiten er at kun Fellaini kom inn døra, er klubben skuffet over sommerens vindu.

Én ting kan sjefene på Old Trafford trøste seg med: Det er ikke lenge til vinduet åpner i januar. Da skal du ikke se bort ifra at United igjen viser muskler på overgangsmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere