RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Inge Gjellsvik / NTB scanpix

Her er fem magiske cupfinaler

Sist oppdatert:
Arne Scheie rangerer sine cupfinalefavoritter.

Søndag barker Hødd og Tromsø sammen til cupfinale på Ullevaal stadion. Det blir et typisk «David mot Goliat»-oppgjør.

Tromsø har hele denne sesongen vært høyt oppe i Tippeligaen, mens Hødd har kjempet en tapper kamp for å unngå nedrykk fra 1. divisjon. Fasiten etter at begge de to ligaene er unnagjort, er en fjerdeplass til laget fra Nord-Norge i Tippeligaen og en 12.-plass til laget fra Ulsteinvik i 1. divisjon.

Hødd reddet faktisk plassen med bedre målforskjell enn Tromsdalen. Det at de to cupfinalelagene til daglig lever i forskjellige verdener har likevel trolig ikke så mye å si søndag.

Med jevne mellomrom har nemlig David for vane å overraske denne Goliat. NRKs cupfinalegeneral Arne Scheie minner oss også i år på at cup fortsatt er cup.

Nettavisen ba NRK-profilen rangere de fem mest dramatiske og spenningsfylte finalene under sin tid som cupfinaleentusiast. Også Scheie har hjerte for disse «David mot Goliat»-oppgjørene.

Vi begynner som seg hør og bør i bunnen. Året er 1969, Monty Pythons Flying Circus har sett dagens lys på TV denne høsten, og Arne Scheie har sett Strømsgodset slå Fredrikstad i cupfinalen etter omkamp.

5. Strømsgodset - Fredrikstad 2-2/5-3 (1969)
Oppgjøret ble spilt den 16. oktober 1969 og var Strømsgodsets første cupfinale. På motsatt banehalvdel sto Fredrikstad, en stormakt i norsk fotball på den tiden.

Det første oppgjøret ble ikke noe spillemessig fyrverkeri, men dramatikken og spenningen var stor. Etter en målløs første omgang tok FFK ledelsen ved Jan Fuglset, før Ingar Pettersen utlignet for laget fra Drammen. Asle Arntzen sørget for ny ledelse til østfoldingene, og dette så ut til å holde.

Sekunder før slutt sørget imidlertid Thorodd Presberg for at det ble målløse ekstraomganger.

Dette betød omkamp 2. november, og den ble av det målrike slaget. Godset ledet 2-0 etter 26 minutter. Egil Olsen og Thorodd Presberg sto for målene. FFK slo imidlertid tilbake og det ble både 2-2 og 3-3. Ingar Pettersen ville imidlertid ha med kongepokalen til Drammen og stjernen scoret to mot slutten. Cupdrømmen gikk i oppfyllelse for Godset, som også vant året etter.

Scheies dom: - Jeg husker denne finalen godt både på grunn av spenningen og de mange personlighetene som spilte kampen. Svein «Kula» Halvorsen sto i mål for Fredrikstad og ble blant annet intervjuet bak mål underveis i kampen, husker han.

Her er omkampen:

4. Lillestrøm - Bodø/Glimt 1-0 (1977)
På 1970- og deler av 1980-tallet handlet svært mye om Tom Lund i norsk fotball. Lund var den store stjernen på et Lillestrøm-lag som herjet norsk fotball.

Det var også Lund som skulle bli den store helten da romerikslaget møtte Bodø/Glimt til cupfinalen den 23. oktober i 1977. Kapteinen og hærføreren ble matchvinner i det 76. minutt og sørget for at kongepokalen havnet i fuglebyen. Tidligere samme høst hadde Lillestrøm også sikret seg ligagullet i Norge, på bekostning av nettopp, ja, du gjettet riktig, Bodø/Glimt, selvfølgelig.

Scheies dom: - Dette var møtet mellom de to beste lagene i Norge på den tiden. Det var Tom Lund mot Harald «Dutte» Berg. En klassiker av en cupfinale, konstaterer Scheie.

Se vinnermålet:

3. Tromsø - Lillestrøm 4-1 (1986)
Lillestrøm kom til denne cupfinalen som suverene seriemestere og «alle» trodde at lille Tromsø skulle bli lett match for de kanarigule. Så feil kan man ta. Denne søndagen var cup igjen cup.

Dette er et godt eksempel på et slik oppgjør der David tar innersvingen på Goliat. Allerede etter to minutter tok Tromsø ledelsen etter et underverk av et skudd fra Nils Solstad. Fem minutter senere la Lars Espejord på til 2-0 for «Gutan». Bård Bjerkeland headet inn reduseringen tidlig i andre omgang, men mål av Truls Jensen og Tore Rismo sørget for en sjokkseier til Tromsø.

Scheies dom: - Det at Tromsø vant den kampen var en stor overraskelse. Søndag er Tromsø favoritt, mens Hødd så til de grader er en askeladd i finalen, sier veteranen.

Se høydepunkter (fra nrk.no):

2. Molde - Aalesund 2-2, 4-5 e. str. (2009)
Arne Scheie er ikke av typen som mener gresset bestandig var grønnere før, og trekker fram dramaet mellom rivalene Molde og Aalesund i 2009 som nummer to på sin liste.

Det var møtet mellom serietoeren det året og Kjetil Rekdals Aalesund. Møtet mellom storebror fra Romsdal og lillebror fra Møre. Det var starten på tangotrøyenes kjærlighetsforhold til cupen.

Molde tok ledelsen ved nåværende Hannover-proff Mame Biram Diouf, før utskjelte Glenn Roberts utlignet for Aalesund. Dette resultatet sto seg kampen ut og det måtte ekstraomganger til. Mame Biram Diouf var igjen på pletten i det 96. minutt, men fem minutter før det hele var over sørget Tor Hogne Aarøy for 2-2. Cupfinalen skulle for første gang avgjøres på straffer.

José Mota ble synderen for Molde, mens Amund Skiri sendte AaFK-fansen til himmels. Kjetil Rekdal snakket om «coaching i verdensklasse», og vant cupen igjen i 2011.

Scheies dom: - Dette er helt klart den mest dramatiske cupfinalen de siste årene. Et nabooppgjør, finalen ble avgjort på straffer og Aalesund fikk en mann utvist, forteller Scheie.

Se høydepunkter:

1. Rosenborg - Odd Grenland 3-3/3-2 (1960)
Ifølge NRK-veteranen er dette alle cupfinalers mor. Finalen markerte Rosenborgs inntog i norsk toppfotball og en ung Arne Scheie var selvfølgelig på plass for å overvære det hele.

Trønderne kom i grunn fra det store intet før denne kampen, og møtte et langt mer cuprutinert lag fra Skien. Trøndernes unggutter rykket for øvrig opp til toppserien samme sesong. I det første møtet så det lenge mørkt ut, da Odd tok ledelsen 2-0. Per Jacobsen og Ove Ødegaard sto for målene til skienslaget. RBK hadde imidlertid mer å by på og slo tilbake. Det sto 2-2.

Eldar Hansen scoret begge målene for Rosenborg, og samme mann sendte trønderne foran i ekstraomgangene. En sen scoring av Odds Ragnar Larsen sørget for omkamp.

Igjen skulle det bli spennende. Eldar Hansen sendte RBK foran, men Ove Ødegaard sørget for balanse. Ekstraomganger på ny. Paul Fornes ordnet 2-1 til trønderne, men Ragnar Larsen utlignet bare tre minutter senere. Først i det 111. minutt skulle avgjørelsen falle, matchvinner for Rosenborg ble Eldar Hansen. En ung Nils Arne Eggen spilte for øvrig på trøndernes finalelag.

Scheies dom: - Rosenborg mot Odd ble en dramatisk cupfinale og flere episoder var veldig omdiskutert i etterkant. Det var masse skriverier i avisene. Kampen var også Rosenborgs inntog i norsk fotball. Dette var stort for en ung mann ifra Skedsmo å få oppleve dette, sier Scheie.

Her er omkampen:

Cupfinalesendingen ser du på NRK 1 fra 12.30. Selve kampen sendes på samme kanal fra 13.15. Kampen kommenteres av Arne Scheie og Tom Nordlie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere