RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

Her er fotballens tøffinger

Sist oppdatert:
Glem Vinny Jones og Andoni Goikoetxea. Fotballens virkelige tøffinger er de som tåler en støyt.

Vinny Jones og Andoni Goikoetxea er to av dem som har fått legendestatus for sin oppofrende og knallharde spillestil, som ofte gikk hardt utover motstandernes største stjerner.

Men fotballens virkelige tøffinger er dem som reiser seg opp når de har fått en stjernesmell, og ofrer seg for laget.

Brukket nakke
Den tøffeste av dem alle, er nok Bert Trautmann.

Den tyske keeperen som sto som en levende vegg for Manchester City i FA-cupfinalen i 1956. Trautmann tok alt som kom da City vant 3-1 over Birmingham. Et kvarter før slutt kolliderte han med en Birmingham-spiss, men fullførte kampen. Etter sluttsignalet ble han hjulpet av banen av lagkameratene og det ble konstatert at han hadde fullført kampen med brudd i nakken.

Leif Eriksen klarte heller ikke å holde seg borte selv om kroppen tydelig ga beskjed om at noe ikke var som det skulle. I 1965 måtte Vålerenga ha uavgjort borte mot Steinkjer for å bli seriemester, og til tross for en sterkt hoven fot, fullførte Eriksen på banen. Han fikk ikke spille uten fotballstøvler og måtte låne en som var fem nummer for stor for å få plass til foten.

- Helt på slutten holdt jeg faktisk på å bli matchvinner også, på en heading. Hvor alvorlig skaden var visste jeg ikke før jeg kom til Levanger sykehus etter kampen. Da ble det påvist et brudd i foten. Beinet ble gipset. Og med gips på beinet ble jeg hjulpet ut av flyet på Fornebu, hvor det var ordnet med en skikkelig mottakelse for de nye seriemestrene etter 0-0-kampen, forteller Eriksen til vpn.no.

- Jordan slo ut fem tenner på meg
1960- og 70-tallet fostret frem en rekke spillere som med rette kunne kalle seg menn på de britiske øyer.

Joe Jordan markerte seg tidlig som en hardhaus. Skotten hadde knapt en tann i kjeften, men gikk ikke av veien for å dele ut en karamell heller. Og ingenting var bedre enn om han fikk sendt en annen tøffing i dusjen. Men det var ikke alltid like enkelt.

- Joe Jordan slo en gang ut fem tenner på meg, men jeg reiste meg og fortsatte. Jeg ville ikke vise ham at jeg var rystet, sier Kevin Beattie til FourFourTwo.

Beattie var supertalentet som ble ødelagt av skader. Ipswich-spilleren spilte uansett hva diagnosen var, noe som gjorde at han de siste årene av karrieren bare spilte de viktigste kampene.

Blodige Butcher
Da Beattie måtte gi seg, dukket det opp en annen stopper i Ipswich. Terry Butcher ble verdensberømt da han fullførte en VM-kvalifiseringskamp mot Sverige i 1989 i en drakt som var med rød enn hvit, og en bandasje rundt hodet, som var gjennomvåt av blod.

Siden har en rekke midtstoppere vært kjent for å spille med hjertet utenpå drakten, og ofre seg for laget. Senest nå John Terry.

Terry er en ekte engelsk midtstopper. Tøff, uredd og oppofrende, og følger i fotsporene til blant andre Norman Hunter, Butcher, Tony Adams, og mange flere.

Svante Samuelsson ble alle Brann-fans sin store helt da han tok en «Butcher» og fullførte en kamp mot Rosenborg med fire sting i hodet og en diger bandasje. Etter kampen visste han ikke en gang hva resultatet ble.

Og Olafur Thordarson skal ha spilt flere kamper med brudd i foten for Lyn, mens Alejandro Lago spilte 40 minutter med brukket hånd for Rosenborg mot Steaua Bucuresti, før han nærmest ble tvunget av banen.

Kjenner du til flere tøffinger? Skriv i kommentarfeltet under saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere