RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er gutta som knuser Gerrard

Foto: Montasje/Scanpix/Getty/All Over Press
To av dem spilte for Everton.

Tirsdag scoret Steven Gerrard tre ganger i møtet ned erkerival Everton på Anfield. De røde vant kampen med 3-0 og fikk en etterlengtet opptur.

Med sitt hat trick er Gerrard nå oppe i totalt i åtte mål mot de blå fra Beatles-byen. Det er mer enn folk som Robbie Fowler, Kenny Dalglish og Michael Owen, for å nevne noen.

I ligaen har Liverpools kaptein nettet sju ganger mot Everton, mens han også har funnet nettet mot rivalen én gang i FA-cupen. Gerrard har spilte sitt første derby tilbake i 1998.

Fem mål i finale
Men til tross for at Gerrard nå er den av de aktive spillerne i Liverpool som står med flest scoringer mot naboklubben, topper han likevel ikke statistikken historisk sett.

Den er det Ian Rush, som herjet for Liverpool i periodene 1980-87 og 1988-96, som topper. Den tidligere goalgetteren nettet hele 25 ganger mot Everton for Liverpool.

13 ganger fant mannen med barten nettmaskene mot de blå i ligaen, fem ganger i FA-cupen, én gang i ligacupen, én gang i «Charity Shield», og fem ganger i Screen Sport-cupen.

Screen Sport-cupen ble arrangert i 1985/86-sesongen. Engelske lag var utestengt fra europacupen, og det ble avholdt en turnering mellom lagene som skulle spilt i Europa det året.

Everton, Manchester United, Norwich City, Liverpool, Tottenham, og Southampton deltok. Liverpool møtte Everton i finalen over to kamper og vant 7-2 totalt. Rush scoret fem av målene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dean og Young
Det er i første rekke disse fem målene som gjør at Ian Rush topper toppscorerlisten suverent. Uten disse ville han stått med kun 20, ett mer enn Evertons legendariske Dixie Dean.

Dean herjet for de blå i perioden 1925 til 1937 og scoret altså 19 ganger i Merseyside-derbyet. 18 av Deans fulltreffere kom i ligaspillet, mens han nettet én gang mot rivalen i FA-cupen.

Også på tredjeplass på listen finner vi en Everton-spiller. Alex «Sandy» Young, som akslet den blå trøyen i perioden 1901 til 1911, scoret 12 ganger i møte med nabolaget.

Skotske Young, som senere spilte for klubber som Tottenham og Manchester City, satte inn ni av sine mål i ligaen, mens de tre siste kom i FA-cupen. Kun disse tre ligger foran Gerrard.

En kuriositet angående Sandy Young er at han i 1916 ble dømt til tre år i fengsel for drapet på sin egen bror.

Bak Gerrard på fjerdeplass følger folk som Harry Chambers (Liverpool, 8 mål), Jimmy Settle (Everton, 8 mål), Jack Parkinson (Liverpool, 8 mål), og Peter Beardsley (Liverpool/Everton, 7 mål).

Av andre spillere som fortsatt er aktive innen fotball på toppnivå finner vi Tim Cahill (Everton, 5 mål), Dirk Kuyt (Liverpool, 5 mål), og Manchester Uniteds Michael Owen (Liverpool, 4 mål).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Danny Cadamarteri
Det var for øvrig nevnte Alex «Sandy» Young som satte inn det første hat tricket i et Merseyside-derby. Han scoret fire ganger i 1905, da Everton slo Liverpool 5-1 på Goodison Park.

Den første Liverpool-spilleren som scoret hat trick i et slik oppgjør var Harry Chambers. Det skjedde tilbake i 1922. Både Ian Rush og Dixie Dean har også scoret hat trick i nabomøtet.

Rush har også rekorden for scoringer i påfølgende Merseyside-derby. I perioden mai til september 1986, scoret Rush i fire strake oppgjør mot erkerivalen. Alle fire var cupkamper.

Av spillere som har scoret i tre strake derby, finner vi i nyere tid folk som Gary Lineker (1985-86), John Barnes (1989-90) og Robbie Fowler (1995-96).

Og den yngste til å score i et Merseyside-derby? Det er selvfølgelig Danny Cadamarteri. Han scoret vinnermålet på Goodison i oktober 1997. Kun seks dager etter han fylte 18 år.

Cadamarteri spiller nå for tiden i Huddersfield i League One. Han har spilt 11 kamper denne sesongen, uten scoring. Han har også vært innom klubber som Fulham, Bradford og Leeds.

*Cadamarteri står registrert med den offisielle rekorden, men det bør nevnes at det var vanskelig å fastslå fødselsår på spillere tidlig på 1900-tallet. Slik sett kan rekorden være upresis.

Sjekk mer Merseyside-derbystatistikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere