*Nettavisen* Sport.

Her er landslagets problem

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

Kan du gjette hvor mange spillere som har vært involvert i kvaliken?

14.10.13 08:09

Hele 30 spillere har vært på banen for Norge i de ni første VM-kvalifiseringskampene i fotball. Manglende kontinuitet kan ha bidratt til kvalifiseringsfiaskoen.

Lagkaptein Brede Hangeland har vært på banen hvert minutt av kvalifiseringen, men det er han ganske alene om. Tarik Elyounoussi er den eneste andre med spilletid i alle ni kamper. Har det vært for mye bytting i laget?

- Det er nesten umulig å svare på. I en ideell verden ville det vært mer kontinuitet, men vi må forholde oss til slik verden er, sier Hangeland til NTB.

- Helst skulle de samme 11 spilt hver gang, hvis alle var i form, skadefri og karantenefri.

Fulham-spilleren har hatt fire ulike makkere i kvalifiseringen (Kjetil Wæhler, Tore Reginiussen, Vegard Forren, Johan Lædre Bjørdal), ingen av dem med flere enn tre kamper.

10 spillere har vært i aksjon i forsvarsfireren og 14 på midtbanen. Det kan være en del av forklaringen på de defensive strukturproblemene som har bidratt til at Norge har havnet under 0-1 i åtte av de ni kampene.

Kostbart
Rune A. Jarstein har voktet målet i de åtte siste kampene, mens Elyounoussi har startet alle ni kamper. Daniel Braaten og Espen Ruud har startet alle kampene de ikke har vært utestengt i, men i øvrige posisjoner har det vært mange utskiftninger.

Karantener har vært kostbare i denne kvalifiseringen. Norge er i toppen av UEFAs fair play-ranking år etter år, men 14 gule kort på de ni kampene førte til hele fem utelukkelser. Særlig var Daniel Braaten savnet i hjemmekampen mot Albania, som ble tapt 0-1. Espen Ruud fikk fire gule kort på sju kamper og sonet både hjemme mot Albania og borte mot Slovenia. Også Håvard Nordtveit og Vegard Forren har vært utestengt.

John Arne Riise spilte hvert minutt av første halvdel av kvalifiseringen, men så ga han seg på landslaget. Tom Høgli har imidlertid fylt rommet sunnmøringen etterlot seg på venstrebacken og står igjen som en av kvalifiseringens få norske lyspunkter.

For mange
Skader, formsvikt og lite spilletid i utenlandske klubblag er andre grunner til de mange endringene på laget. Forren var etablert som Hangelands makker da han havnet på tribunen i Southampton og mistet kampformen, Ruben Yttergård Jenssen var selvskreven på laget inntil han ble benkesliter i Kaiserslautern.

Markus Henriksen, som hadde den andre indreløperrollen fast i første halvdel av kvalifiseringen, var ute av troppen allerede før det ble utskifting også på trenerbenken.

Ut over de 30 spillerne som har vært på banen i de ni kampene har 16 spillere til vært i troppen, deltatt på treninger og sittet på benken i kvalifiseringskamper uten å slippe til. Det betyr at hele 46 spillere har deltatt på Norges samlinger i forbindelse med de ni kampene.

Det er veldig mange, trolig altfor mange. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.