RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Norges 20 største talenter

Foto: Montasje NTB scanpix
Sist oppdatert:
Nettavisen har plukket ut spillerne vi tror kommer til å prege norsk fotball de neste 15 årene.

Det gror godt i norsk fotball, det er det ingen tvil om. U21-landslaget kvalifiserte seg nylig til EM i Israel, i tillegg til at de andre ungdomslandslagene varter opp med gode resultater.

Da Nettavisen tok en prat med Nils Johan Semb i Sveits i oktober, snakket toppfotballsjefen seg varm om hvor bra fremtiden ser ut.

- Jeg er langt mer optimistisk med tanke på det som skal skje om ett-to-tre år frem i tid, at det kan bli noe ut av den generasjonen som kommer der, sa Semb til Nettavisen i midten av oktober.

Nettavisen har derfor tatt en kikk på de kommende generasjonene, og vi må si oss enige med toppfotballsjefen: Det ser lovende ut.

Vanskelig jobb
Vi har valgt å kåre landets 20 mest talentfulle spillere, og det har ikke vært en enkel oppgave. Det kryr av unggutter som markerer seg.

Dette er viktig å presisere: For å bli vurdert til vår liste må man være født i 1992 eller senere.

Det må samtidig nevnes følgende: Vi mener ikke at spillerne som er yngst på denne listen nødvendigvis er bedre enn flere av de utelatte 92-spillerne, men vi tror de har høyere potensial.

En spiller som Vikings Christian Landu Landu er trolig bedre enn Herman Stengel i skrivende stund, men vi tror Stengel har høyere potensial.

Uansett, bruk kommentarfeltet til å hylle oss, skjelle oss ut eller komme med tips til hvilke spillere som burde vært inkludert på listen.

PS: Her kan du lese hva toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagsassistent Ola By Rise sier om Nettavisens kåring.

NORGES 20 STØRSTE TALENTER:

1.plass: Joshua King – 20 år (Man Utd) f.1992:

20-åringen har fått sitt gjennombrudd på A-landslaget denne sesongen, der han leverte tre gode innhopp i kampene mot Island, Slovenia og Kypros. Sliter med spilletiden i Manchester United, men der konkurrerer han også med noen av verdens beste spisser. Alex Ferguson gikk også nylig ut og spådde en god karriere for den norske spissen. King har en råskap, fart og intensitet over seg som gjør ham selvskreven på denne listen, og Nettavisen mener han er landets største talent.

2: Valon Berisha – 19 år (Salzburg) f.1993:

Eldstebror Berisha forlot Viking til fordel for Red Bull Salzburg i sommer, og det har vært et lykkelig valg. Berisha har spilt seg til fast plass på laget, og har levert drøssevis med mål og målgivende pasninger i sin nye klubb. Har allerede syv landskamper for Norge.

3: Mats Møller Dæhli – 17 år (Man Utd) f. 1995:

Kanskje landets mest omtalte 17-åring, noe som ikke er så rart når man vinner prisen som årets akademispiller i en klubb som Manchester United. Har en enorm teknikk og kreativitet, og alt tyder på at Norge har en storspiller på gang i Møller Dæhli.

4: Markus Henriksen – 20 år (Alkmaar) f.1992:

Midtbanespilleren har etablert seg på Alkmaar etter overgangen fra Rosenborg i sommer. Har allerede rukket å spille 13 landskamper i en alder av 20 år, og er blant landets mest lovende unggutter. Har løpskraft og fysikk som sine store styrker, i tillegg til at han er i stand til å score mål fra sin midtbaneposisjon. Vi tror han har hodet på rett plass og evnen til å utvikle seg til å bli en toppspiller.

5: Håvard Nielsen - 19 år (Salzburg) f.1993:

Nielsen har i likhet med Berisha gjort det godt siden overgangen til Red Bull Salzburg. Var en viktig mann på U21-landslaget som kvalifiserte seg for EM i Israel, og er blant de mest spennende angrepsspillerne i Norge. Henning Berg uttalte nylig at han så på Nielsen som Norges beste spiss. Har tatt store steg siden han debuterte i Tippeligaen i 2009.

6: Veton Berisha – 18 år (Viking) f.1994:

Yngstebror Berisha er bare 18 år, men siden juli har han rukket å score syv mål i Tippeligaen for Viking. Har stor arbeidskapasitet i tillegg til at han er i ferd med å utvikle seg til å bli en goalgetter. Fremtidig landslagsspiss.

7: Yann-Erik de Lanlay – 20 år (Viking) f. 1992:

Unorsk navn, unorsk spiller. De Lanlay er en kantspiller publikum elsker å se på, med ferdigheter som gjør at han kan skape ting på egenhånd. Har alle forutsetninger for å bli en kantspiller på det norske landslaget. Har i tillegg stor arbeidskapasitet.

8: Ole Kristian Selnæs - 18 år (RBK) f.1994:

Trønderen har i sin første tippeligasesong vist nok til at vi tar ham med på denne listen. Har en vidunderlig venstrefot, slår gode dødballer og har demonstrert gode ferdigheter med ballen i beina. Nå topper han også fotballsiden ScanScout sin liste over nordens største fotballtalenter.

9: Etzaz Hussain - 19 år (Molde) f. 1993:

Han er bare 19 år, men har allerede vært innom Vålerenga, Manchester United, Fredrikstad og nå Molde. Har en fantastisk teknikk, pasningsfot, driv med ball og kreativitet, og går nå en god skole hos Ole Gunnar Solskjær i Molde. En spennende mann for fremtiden.

10: Kristoffer Larsen – 20 år (Brann) f. 1992:

Rune Skarsfjord har lenge snakket varmt om Kristoffer Larsen, og de siste ukene har vi begynt å forstå hvorfor. Unggutten har fantastiske egenskaper med ballen i beina, i tillegg til en god skuddfot. Når han i tillegg har null problemer med tempoet, sier det mye om hva slags potensial Larsen besitter.

11: Eirik Holmen Johansen - 20 år (Manchester City) f.1992:

Den storvokste keeperen går en av verdens beste keeperskoler i England, der han daglig trener med keepere som Joe Hart og den rumenske landslagskeeperen Costel Pantilimon. Har allerede vært med på U21-landslaget som kvalifiserte seg for EM, og er én av seks keepere som er med på fotballforbundets keeperprosjekt.

12: Jonas Svensson – 19 år (RBK) f.1993:

19-åringen har vært et fast innslag på Rosenborgs midtbane denne sesongen, og har i tillegg vært innom U21-landslaget. En meget spennende herremann, som både er god med og uten ballen i beina. Moden i spillestilen til å være så ung.

13: Mushaga Bakenga – 20 år (Cercle Brugge) f. 1992:

Mannen med det spennende navnet Mushagalusa Bakenga Joar Namugunga er en mann for fremtiden. Scoret 12 mål på 34 tippeligakamper før han ble solgt fra Rosenborg til Brugge i januar, men har fått det tøft i Belgia. Er nå utlånt til Cercle Brügge, men står fortsatt bare med ett mål i Jupiler Pro League. Vi tror likevel Bakenga har potensialet som skal til for å bli en toppspiss.

14: Bård Finne - 17 år (Brann) f.1995:

Et av landets mest lovende spisstalenter. 17-åringen senket selveste Rosenborg på egenhånd i september, da han scoret sine to første tippeligamål i Branns 2-1-seier. Har lenge vært kjent som en målsnik på lavere nivåer, men har vist frem nok på tippeliganivå til at vi spår en lys fremtid for bergenseren.

15: Zymer Bytyqi - 16 år (Red Bull Salzburg) f.1996:

Han er bare 16 år, men har allerede debutert i Tippeligaen og blitt proff i utlandet. Ble tidenes yngste til å spille i Tippeligaen da han kom inn mot Haugesund i mai, og noterte seg for fem kamper før han forlot Sandnes Ulf. Han har vært fast på flere U-landslag og fremstår som et supertalent med sin teknikk og kreativitet. Bytyqi er helt klart en mann for fremtiden.

16: Ohi Omoijuanfo – 18 år (LSK) f.1994:

Den storvokste angrepsspilleren har allerede rukket å spille nærmere 40 tippeligakamper og har scoret fem mål. En okse av en spiller, som har god nærteknikk, fysikk og spilleforståelse. Har spilt både spiss, kant og sentral midtbanespiller, og har vært en viktig del av Norges U18-landslag det siste året.

17: Kamer Qaka – 17 år (VIF) f. 1995:

Debuterte i Tippeligaen som 16-åring, og det gjør man bare hvis man er et kjempetalent. Er den yngste spilleren noensinne som har fått proffkontrakt med Vålerenga, og klubber som Barcelona ble hevdet å følge unggutten tett over en lang periode. Har alle ferdighetene som skal til for å bli en strålende midtbanespiller.

18: Herman Stengel – 17 år (Stabæk) f.1995:

Hokksund-gutten har fått en solid dose tippeligaerfaring til tross for sin unge alder. Stengel er beskrevet som svært moden for alderen, med et stort register i pasningsspillet og god fotballforståelse. Han har notert seg for tre målgivende pasninger i Tippeligaen denne sesongen.

19: Emil Jonassen – 19 år (Odd Grenland) f.1993:

Unggutten har etablert seg som Odds venstreback denne sesongen, og har gjort sakene sine godt. Var med på det nye U21-landslaget som vant mot Nederland i starten av oktober, og fikk skryt for innsatsen. Har en dødelig venstrefot, er solid defensivt og har vist lovt lovende takter i den offensive delen av spillet.

20: Gustav Valsvik – 19 år (Sogndal) f. 1993:

Den tøffe midtstopperen har vært en fast brikke i Sogndal denne sesongen, og er en del av det «nye» U21-landslaget. Strekker seg 195 centimeter over bakken, og har vist seg som en moden stopper for alderen. Kan bli en fremtidig forsvarssjef for større klubber enn Sogndal.

PS: Her kan du lese hva toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagsassistent Ola By Rise sier om Nettavisens kåring.

Mest lest på Nettavisen nå:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere