Her er Norges «glemte» problem

Foto: Montasje NTB scanpix

Norge har ennå ikke holdt nullen eller scoret først i VM-kvaliken.

04.09.13 14:40

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Når seks kamper er spilt av VM-kvalifiseringen, står Norge igjen med skuffende åtte poeng.

Kanskje enda mer oppsiktsvekkende er det at Norge ikke har scoret det første målet eller holdt nullen i noen av de seks kampene.

- Utrolig mye enklere
Landslagskaptein Brede Hangeland innrømmer overfor Nettavisen at den dystre statistikken plager ham.

- Ja, det gjør jo det. Det er utrolig mye lettere å vinne hvis vi holder nullen, og det er definitivt lettere å vinne hvis vi scorer først. Spesielt når det gjelder dette laget, for vi er bedre til å forsvare en ledelse enn vi er til å innhente en ledelse. Vi får håpe det endrer seg på fredag, sier Hangeland til Nettavisen onsdag formiddag.

- Forsvarsspill er et lagarbeid, og det er ikke bare dere fire bak som skal ha skylden. Men hva tror du ligger bak at dere ikke har holdt nullen på seks kvalikkamper?

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Det tror jeg det ikke finnes et enkelt svar på, det handler litt om tilfeldigheter. Det finnes selvsagt ting vi kan forbedre, men jeg kan ikke gi noen generell forklaring på det. Hvert baklengsmål har sin egen forklaring, mener kapteinen.

Når landslaget spiller mot Kypros fredag kveld, tyder det meste på at Vegard Forren blir foretrukket som Brede Hangelands makker i det norske midtforsvaret.

Forren og Hangeland er det nærmeste vi kommer et fast stopperpar i denne VM-kvaliken, og de har bare startet sammen i tre av seks kvalikkamper på veien mot Brasil.

På bare seks kamper i VM-kvalifiseringen har Hangeland hatt hele tre ulike stoppermakkere, nemlig Kjetil Wæhler (de to første kampene), Forren (de to neste) og Reginiussen (i sist kamp mot Albania).

Om vi teller med alle kampene i 2013, har hele seks andre stoppere forsøkt å overbevise Drillo om å bli Hangelands faste makker. Kjetil Wæhler, Vegard Forren, Tore Reginiussen, Fredrik Semb Berge, Jørgen Horn og Kim André Madsen har alle spilt landskamper i løpet av året.

- Bedre med fast makker
Brede Hangeland innrømmer at han kunne tenkt seg flere kamper sammen med en fast makker.

- Generelt sett når det gjelder makkere; Jo bedre kjent, jo bedre som midtstopper, det er det ingen tvil om. Men samtidig er dette et landslag og jeg skjønner at man ikke får like mye kontinuitet som man gjør på et klubblag, sier Hangeland.

Er det et problem at ingen tar fullstendig kontroll over plassen ved siden av Hangeland? Nei, mener tidligere midtstopper og nåværende C More-ekspert Amund Skiri.

- Det har naturlige forklaringer i form av skader, at Vegard Forren ikke fikk spilletid i Southampton og at Drillo har testet nye folk i privatlandskamper. Jeg ser ikke på det som et problem at han har brukt så mange stoppere, sier Skiri til Nettavisen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Men det har vært veldig viktig at Hangeland har vært med på alle de viktige kampene, legger han til.

Den tidligere Aalesund-kapteinen sier samtidig at det er viktig for midtstoppere å spille mye sammen for å utvikle et godt samarbeid.

- Det er det beste, men det relasjonelle hos stoppere er veldig likt i både klubb og landslag, der man må jobbe sammen i et soneforsvar og alt det innebærer. Hvis man ikke har kamptrening sammen, er det nok lettere for to midtstoppere å spille sammen enn for eksempel to spisser, mener Skiri.

- For dårlig
Landslagssjef Egil Drillo Olsen innrømmer overfor Nettavisen at forsvarsspillet har vært under pari de siste kampene.

- De to siste kampene har vi vært dårlige defensivt. Det vil vi gjerne rette på. Selv om vi ikke slapp inn mål i (privatlandskampen) mot Makedonia, var vi ikke gode, så vi må stramme opp det, sier Drillo til Nettavisen.

- Brede Hangeland har hatt tre ulike makkere i løpet av kvaliken. Har det hatt noen påvirkning på at Norge ikke har holdt nullen?

- Nei, Brede må også tilpasse seg, han også. Han liker å spille på venstresiden bak der, men må spille høyre med Vegard. Vi er godt forspent på midtstopperplass, istemmer landslagssjefen.

Drillo har ikke bestemt seg for hvem som blir Hangelands makker mot Kypros.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Nei, det har jeg ikke. Det blir spennende å se hvem jeg kommer til å bruke på fredag, sier Drillo.

Viking-stopper Johan Lædre Bjørdal ble nylig hentet inn i troppen da Rosenborgs Tore Reginiussen måtte melde forfall med ryggplager. Han kan bli Norges åttende midtstopper i 2013.

- Kontinuitet er viktig, og spesielt i forsvar er det viktig å spille med noenlunde de samme folkene over tid, spør du meg. Det er ikke veldig positivt (med så mange stoppere), men samtidig er det veldig mange gode stoppere i Norge. Mange står klare til å bli Bredes makker, sier Viking-stopperen til Nettavisen.

Selv mener Lædre Bjørdal at han har klart seg bra under samlingen så langt.

- Det har vært veldig morsomt å være her, med veldig mange gode spillere. Det er en fin mulighet for meg til å vise meg frem og jeg føler det har gått veldig bra, sier Lædre Bjørdal.

- Hvordan vurderer du sjansene for spilletid?

- Det må du høre med Egil om, men som jeg sa til ham: Jeg er veldig klar hvis jeg får muligheten, sier 27-åringen.

Amund Skiri tror derimot at Drillo velger en Molde-stopper som Hangelands makker i fredagens kamp mot Kypros.

- Jeg tror Drillo velger det sikre, og derfor tror jeg Forren spiller mot Kypros, avslutter Skiri.

Kampen mellom Norge og Kypros har avspark klokken 19 fredag kveld, og den kampen kan du naturligvis følge i vårt livesenter NaLive.

P.S: Marcus Pedersen og Omar Elabdellaoui sto over onsdagens trening og er usikre til kampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag