RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Premier Leagues nye rekordkjøp

Foto: Gianluigi Guercia (AFP)
Sist oppdatert:
Han kostet 130 millioner kroner, og ser ut til å være en bedre fotballspiller enn musiker. Møt Asamoah Gyan.

Her hjemme huskes Asamoah Gyan (24) best for straffemissen i siste minutt av ekstraomgangene mot Uruguay i VM-kvartfinalen. Det er umulig å ikke huske det. Uruguays Luis Suarez handset på mållinja, Gyan tok straffen, men bommet. Så vant Uruguay den påfølgende straffekonkurransen og gikk til VM-semifinalen.

Men Sunderlands nye rekordkjøp er så mye mer enn straffemissen mot Uruguay.

Kanskje er han også et kupp på overgangsmarkedet.

24-åringen har i alle fall et snitt på ett mål per tredje kamp så langt i klubbkarrieren. På landslaget er det enda bedre. Der scorer han i snitt i annenhver kamp

Men for to år siden kunne landslagskarrieren fått en brå slutt.

Hetset
Under Afrika-mesterskapet hadde Ghana nemlig slått Namibia 1-0. Greit, tenker mange. Men ghaneserne var flaue over nestenfadesen. Verst gikk det ut over Gyan – som hadde misbrukt sjanse etter sjanse etter sjanse.

De forbannede supporterne lot han ikke slippe unna. De øste mishagsytringer over sjansesløseren. Det samme gjorde pressen, og spesielt flere radiostasjoner. Til slutt ble personangrepene så ille at Asamoah og broren Baffour, som også var i troppen, pakket koffertene og var klare til å forlate laget midt i turneringen.

Uten at det hjalp umiddelbart.

Rasende supporterne fulgte nemlig opp med å true Gyan og familien på livet. Til slutt var det kun gode overtalelsesevner fra treneren og lagkameratene som fikk ham til å bli.

- Dette har gjort meg trist. Jeg er bare 22 år gammel, men har scoret 15 mål på 22 kamper for landet mitt. Hvis noe går galt, så fortjener jeg støtte fra fansen. Ikke kritikk. Derfor ble jeg så lei meg, sa han samtidig.

Mye skadet
Det hjalp ikke at han den sesongen, etter å ha gått fra italienske Udinese til franske Rennes for 65 millioner kroner, hadde brukt mesteparten av tida på behandlingsbordet. Det første året endte dermed ikke så altfor bra. Han spilte seks kamper fra start, ti som innbytter, men scoret kun én gang i serien.

Så løsnet det.

Skadefri banket han inn fire mål på de seks første kampene i Frankrike. I samme periode scoret han to mål for Ghana mot Japan, og etter tre måneder hadde han notert seg for ti nettkjenninger på 17 kamper. Totalt endte det med 13 seriemål på 27 kamper fra start. Han scoret tre mål da Ghana kom til finalen i Afrika-mesterskapet, og leverte også tre mål for afrikanerne under VM.

Han scoret ingen mål i serieåpningen for Alexander Tetteys Rennes i år, men Steve Bruce hadde likevel latt seg overbevise.

Også kjent som Baby Jet
Rett før overgangsvinduet la han 130 millioner kroner på bordet for å gjøre Gyan til Darren Bents nye spisspartner. Lørdag får han, hvis han føler seg i form etter en tur til Afrika for å representere Ghana, debuten sin borte mot Wigan.

- Jeg takler presset. Sunderland er ikke en klubb som Chelsea, som kan bruke 15 millioner pund på en rekke spillere. Det betyr at treneren har stor tillit til meg. Men jeg er en spiller som trives med presset. Jeg er imidlertid like mye en lagspiller som en målscorer, selv om målet selvsagt er å score flere mål, sier han.

Kanskje er det like bra at han er fotballspiller. Gyans alternative karriere, under kallenavnet Baby Jet, har nemlig fått blandede kritikker.

(Se musikkvideoen til Castro ft. Asamoah Gyan (Baby Jet) her.)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere