Her er rasistene i Fotball-Europa

Sjekk hvilke klubber som er dømt for rasisme.

HTML EMBED

For noen uker siden ble Luiz Adriano angivelig utsatt for rasisme fra tilskuerne da han scoret fem mål for Sjakhtar Donetsk mot BATE Borisov fra Hviterussland.

Dette er dessverre et utbredt problem i europeisk fotball.

Spesielt i Øst-Europa.

Det kommer tydelig fram av det interaktive kartet øverst i denne artikkelen, som viser hvert eneste tilfelle hvor en klubb er dømt av Det europeiske fotballforbundet (UEFA) for rasistisk hets de siste 16 månedene (klikk på markørene i kartet for å lese mer om hvert tilfelle).

Innfører tiltak

Ifølge Allan Hansen, dansken som er viseformann i UEFAs «Fair play and social responsibility committee», er det likevel mulig å skimte et glimt av håp om framgang på rasismefronten også i Øst-Europa.

- UEFA er i tett kontakt med medlemsland og klubbene som deltar i de europeiske turneringene, og vi ser nå at også man i Øst-Europa innfører respektkampanjer og etablerer tiltak som på lang sikt skal medvirke til at spillere, trenere, ledere og fans får forståelse for at fotball er for alle, uansett kjønn, hudfarge, religion eller seksualitet, sier Hansen til Nettavisen.

Dette vil ta tid.

I løpet av de 16 månedene Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har loggført alle sanksjoner på en egen nettside, har europeiske klubber eller landslag 39 ganger blitt straffet for rasisme, mens ytterligere to saker er under behandling akkurat nå.

- Har situasjonen bedret eller forverret seg de siste årene?

- Selv om det er flere saker nå enn tidligere, vil jeg si at det er status quo. Årsaken til at det er flere saker, er at det fra alle sider er større fokus på temaet og at UEFA i dag samarbeider med for eksempel FARE (Football Against Racism in Europe), som sender observatører på kampene og som bidrar til å innrapportere tilfeller av brudd på UEFAs nulltoleranse, forteller Allan Hansen.

Vår oversikt viser kun de tilfellene som behandles av UEFA, altså der rasismen har forekommet i internasjonale kamper. Tilfeller av rasisme i nasjonal liga er ikke med.

«Spis en banan»

Et av de mest omtalte rasismetilfellene er dermed ikke med i oversikten. Det kom i april i år, da Villarreal-fansen under en kamp i den spanske ligaen kastet en banan mot Barcelonas Dani Alves, som freidig nok kontret med å plukke den opp og ta en bit. Villarreal fikk 12.000 euro i bot for dette.

HTML EMBED


Ifølge C Mores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, er rasisme likevel ikke et stort problem i spansk fotball. Han mener at det var verre før.

- Episoden med Alves var banebrytende og satte problemet på agendaen. Da var det en stor spiller på et stort lag som ble utsatt for rasisme, og da kunne man ikke skyve det under teppet. Etter at Alves spiste av bananen ble «spis en banan» en farsott på nettet, forteller Veland til Nettavisen.

LA LIGA-EKSPERT: Petter Veland. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Rasisme skjer fortsatt fra tid til annen, men jeg ser ikke på det som et større problem i Spania. Før var det nok det, men nå tar man det på alvor, mener C More-kommentatoren.

6,62 millioner kroner

Straffen for en klubb som dømmes for rasistisk hets første gang, er normalt pålegg om å stenge en del av tribunen i neste kamp.

Andre gang en klubb dømmes, økes straffen og inkluderer også bøter.

Bøtenes størrelse varierer enormt fra sak til sak. Ferencvaros ble straffet for rasisme i to kamper mot Sliema Wanderers tidligere i år og fikk totalt 4500 euro i bot for disse to episodene.

Legia Warszawa fikk imidlertid 150.000 euro i bot for sine supporteres rasistiske oppførsel mot Molde og Steaua Bucuresti i Champions League-kvalifiseringen i fjor sommer. Det polske laget ble også dømt til å spille to kamper uten tilskuere.

Dette er den strengeste rasismestraffen UEFA har tildelt en klubb.

Totalt har UEFA gitt ut bøter for 793.950 euro siden 1. juli 2013. Dette tilsvarer 6,62 millioner norske kroner etter dagens valutakurs.

Allan Hansen i UEFA forteller at man samarbeider med organisasjonen FARE.

- Så sent som i forrige måned sendte UEFA sammen med FARE et sterkt «Nei til rasisme»-budskap - det er ikke plass til rasisme, diskriminering eller intoleranse i fotball - gjennom «The FARE football people action weeks» og i sammenheng med dette har UEFA sendt ut retningslinjer med forslag til hva forbund og klubber bør gjøre, forteller Hansen til Nettavisen.

- UEFA har samtidig etablert et program hvor man vil utpeke ambassadører i medlemslandene, som skal være med på å sette fokus på rasisme- og intoleranse-problemene i hvert enkelt land, og viktigst av alt også bidra til å implementere utdannelse og tiltak som skal medvirke til å eliminere rasisme, diskriminering og intoleranse i det enkelte land.

Ingen dommer i Norge

Ingen i Norge er blitt dømt for rasisme av fotballforbundet i denne perioden.

Leder Sven Olav Larsen i Doms- og sanksjonsutvalget bekrefter overfor Nettavisen at rasisme ikke er et utbredt problem i norsk fotball.

- Jeg kan bare uttale meg på bakgrunn av de sakene vi har til behandling, og da gir svaret seg selv, ut fra statistikken, sier Larsen til Nettavisen.

Rasisme forekommer riktignok her også.

I mai ble Emmanuel Nii Ashitey Amarh i Moss utsatt for rasistiske tilrop og apelyder fra en tilskuer i Harstad. Da reagerte Harstads kaptein Simon Johansen spontant ved å be vaktene fjerne tilskueren fra stadion.

- Det er i hvert fall bra at folk reagerer med én gang og ikke overser det. Vi blir aldri kvitt rasisme, det våger jeg å påstå, men det går an å begrense det. Da er det viktig med holdningsskapende arbeid. Det må jobbes med kontinuerlig, sier Peter Werni i spillerforeningen NISO til Nettavisen.

- Jeg vil ikke si at vi har et problem her i Norge, selv om det sikkert er en del tilfeller du ikke hører om. Det har jo ikke vært så mange tilfeller hos fotballforbundet, i hvert fall ikke når vi sammenligner med Italia, Spania eller Øst-Europa, legger Werni til.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.