Her er superkjøpene

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

KOMMENTAR: De tre topplagene i Tippeligaen har minst én ting felles.

06.05.09 13:05

Onsdag kveld spilles åttende serierunde i Tippeligaen. Før kampene topper Rosenborg tabellen foran Molde og Start. At RBK leder er ingen overraskelse. Men at Molde og Start skulle følge på plassene bak, hadde få trodd for halvannen måned siden.

De tre topplagene har selvfølgelig mange fellesnevnere, for eksempel at de er angrepsvillige.

Men den mest påfallende likheten, er at alle tre har hentet nye spillere som har slått ut i full blomst tidligere på året enn de fleste vekster i den norske floraen.

Cristian Bolaños, El Hadji Makhtar Thiouné og Rade Prica har rett og slett tatt Tippeligaen med storm.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Rade Prica kom til Rosenborg like før seriestart, med en prislapp på sju millioner kroner. Den svenske spissen var en av Erik Hamréns favoritter i Aalborg, men floppet totalt i Sunderland. Han scoret riktig nok i debutkampen mot Birmingham i januar 2008. Men så scoret han ikke mer. Ikke spilte han særlig mer, heller.

I Rosenborg er det heller ikke sånn at 28-åringen har tatt pusten fra publikum med briljante detaljer. Tvert imot, mange på Lerkendal begynte tidlig å hviske om bomkjøp.

Men det var før Rade Prica begynte å vise Brattbakk-takter, eller med andre ord: Før han begynte å score mål.

Allerede er han oppe i fire fulltreffere. Ikke alle har vært like vakre. Men sannelig har de vært viktige. Faktisk har de vært direkte utslagsgivende for Rosenborgs poengfangst i de fire siste kampene.

Og ennå er ikke Prica i form, ifølge seg selv.

Les også: Advarsel - denne mannen er ikke i form

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX.

El Hadji Makhtar Thiouné spilte hele 75 kamper for Sarpsborg før en tippeligaklubb fant det verdt å bla opp for senegaleseren. I sesongens sju første kamper har 24-åringen vært en åpenbaring på Moldes midtbane.

Thiouné har vært den kreative kraften i laget som har skapt flest sjanser i årets serie – og holder Magne Hoseth på benken.

Fra å være en ukjent spiller på nest øverste nivå, står han plutselig fram som en av de store profilene i Tippeligaen.

Cristian Bolaños er likevel den av årets nykommere som har gjort seg aller mest bemerket – fordi han er den som bidrar med det mest ekstraordinære. Costarikaneren, som fyller 25 år på selveste 17. mai, er rett og slett den nye artisten.

Start trodde de tok en sjanse da de bladde opp tre millioner for spilleren som aldri ble noen suksess i danske Odense.

I ettertid kan de vel med brede smil om munnen konstatere at det er lenge siden de har gjort en bedre investering. Fem mål og to målgivende er det blitt – på sju kamper. Så mye bedre er det vanskelig å gjøre det.

Nå er det faktisk Cristian Bolaños, ikke Erik Mykland, som lokker sørlendingene på fotballkamp.

Matchvinnere
Naturligvis er det ikke sånn at disse spillerne alene har æren for at Rosenborg, Molde og Start har lagt foreløpig beslag på medaljeplassene i Tippeligaen. Ingen spillere er bedre enn det laget tillater dem å være.

Å vinne duellen er bortkastet hvis det ikke kommer en lagkamerat og plukker opp andreballen. Den geniale gjennombruddspasningen er ikke genial hvis det ikke kommer et løp i den andre enden av den. Og det hjelper lite å rykke seg fri fra oppasseren inne i feltet hvis det ikke kommer et godt innlegg.

Men i en jevn serie som Tippeligaen, der marginer og tilfeldigheter avgjør fordelingen av flere poeng enn bra er, er det ingen tvil om at det lønner seg å ha spillere som kan sørge for at marginene som oftest vipper i eget lags favør.

Slike spillere kalles matchvinnere.

Det glimrer!
De vokser ikke på trær. Og de er ikke lett å finne.

Til gjengjeld dukker de altså av og til opp fra uventet hold. For eksempel fra lavere nivå, eller fra glemsel på tribuner og benker i klubber der akkurat disse spillernes ferdigheter ikke har vært etterspurt eller lagt merke til.

Så kan man selvfølgelig spørre seg om den umiddelbare suksessen til de tre nevnte herrer skyldes at nivået i Tippeligaen er lavt, hvilket slett ikke er umulig.

Jeg velger uansett å glede meg over at Rosenborg, Start og Molde har lyktes i å finne spillere som bidrar til å heve nivået og underholdningsverdien.

Kanskje er det ikke gull, men det glimrer. Av og til er det faktisk det viktigste.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.