Her er tiårets beste i Premier League!

Foto: (EPA/Scanpix)

Manchester United, Chelsea og Arsenal har tatt seriegullene, men hvilken spiller har vært best? Se de 20 beste her!

25.12.09 13:49

Hvem har vært tiårets beste spiller I Premier League?

Manchester United har vunnet tre strake seriegull og seks gull i løpet av de siste ti årene. Betyr det at en United-spiller bør trone øverst? Eller hva med Jose Mourinhos Chelsea? Med portugiseren ved roret tok de blå over hegemoniet i England i et par år.

Vi bør vel heller ikke glemme Arsenal? I 2003/04-sesongen gikk de ubeseiret gjennom sesongen da de sikret seg sitt andre gull på tre år. Fortjener kanskje noen av Arsène Wengers utvalgte tittelen tiårets beste i Premier League?

Startet best
Manchester United startet tiåret klart best. De vant serien med 18 poeng i mai 2000, og lekte seg til en ny tittel da de vant med ti poeng året etter. Så forsterket United laget med to rekordkjøp, Ruud van Nistelrooy og Juan Sebastian Veron før 2002-sesongen, men da sprakk det opp.

I stedet overtok Arsenal i toppen av engelsk fotball, og takket være spillere som Patrick Vieira, Dennis Bergkamp og Thierry Henry, vant de to gull på tre år før Chelsea og José Mourinho tok to strake gull.

Det var bare et problem for Chelsea. Litt lenger nord begynte en ung portugiser, oppkalt etter Ronald Reagan, å utvikle seg til en virkelig stjerne. Og etter et par års utvikling, vant United tilbake seriegullet med Cristiano Ronaldo i hovedrollen. Med portugiseren på laget vant de serien tre år på rad. Det har ingen andre klart.

Men hvem fortjener tittelen tiårets beste?

Nettavisen har satt opp de VI mener er de 20 beste.

Klikk på bildet for å forstørre.

20. Dennis Bergkamp, Arsenal:
Han var kanskje aller, aller best på 90-tallet. To ganger ble han da kåret blant Europas tre beste. Samtidig er det ingen tvil om at Bergkamp hadde noen fantastiske sesonger også for Arsenal i begynnelsen av tiåret.

19. Petr Cech, Chelsea
Chelsea hadde ikke sluppet inn under 30 mål noen gang dette tiåret. Så hentet de (blant annet) Petr Cech. Den første sesongen slapp han inn 15 mål. Etterpå har Chelsea aldri sluppet inn mer enn 24 – og har blitt en fast gullkandidat i Premier League.

18. Shay Given, Newcastle og Manchester City
Ti år og like viktig i samtlige. Begynte tiåret med Mesterliga-fotball i Newcastle, og var egentlig like god selv da Newcastle forsvant nedover tabellen. Har storspilt også i City-trøya i år. Vår nest beste keeper på lista.

Klikk på bildet for å forstørre.

17. Jamie Carragher, Liverpool:
For en klubbspiller. Og de siste seks-sju årene – for en spiller! Liverpool har ikke vunnet seriegull, men det er ikke hans feil. Hadde garantert også hatt atskillig flere enn de 34 landskampene han har, hvis han ikke hadde sagt nei til landslaget for en tid tilbake.

16. Cesc Fabregas, Arsenal:
Barcelona ønsker ham tilbake, og er villig til å betale 400 millioner (kanskje mer) for å få det til. Og det for en spiller de selv oppfostret. Har utviklet seg til selve lederen i Arsenal-laget, og har kvaliteter alle lag skulle hatt. Har imidlertid ikke klart å styre Arsenal-skuta til noen titler de siste sesongen. Det er kanskje ikke hans skyld, men er en av årsakene til at den briljante spanjolen er såpass langt ned på lista.

15. Wayne Rooney, Everton og Manchester United:
Presenterte seg i Premier League med noen supermål for Everton bare 16 år gammel. Ikke like mange supermål nå lenger, og har vært litt i skyggen av Cristiano Ronaldo de siste årene, men en sjeldent oppofrende spiller som oser vinnerkultur og kvalitet. Er nå Uniteds viktigste offensive spiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

14. Roy Keane, Manchester United:
Kontroversiell, ja, men likevel en strålende fotballspiller på sitt beste. Manchester United med og uten Keane i først halvdel av tiåret var to forskjellige lag – og duellene med Arsenals Patrick Vieira var klassiske. Det måtte en Cristiano Ronaldo til for at United skulle vinne gull igjen etter at Keane forsvant.

13. Didier Drogba, Chelsea:
Også kontroversiell, men en spiss som har alt. Fart, kraft, gode avslutninger og det med både bein og hode. Ble toppscorer i 2007, og bare det faktum at Chelseas tidligere manager, Luiz Felipe Scolari, ikke fant plass til ham i hver eneste kamp, var grunn nok til at han egentlig fortjente å få sparken.

12. Rio Ferdinand, Leeds og Manchester United:
Har ikke hatt sin beste sesong i år, men ni toppår før det. Først i Leeds. Så ble han sjefen i Manchester United-forsvaret. Partnerne hans har kommet og forsvunnet, men Ferdinand har vært selvskreven – i alle fall fram til nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

11. Ashley Cole, Arsenal og Chelsea:
Hva, spør du kanskje. Cole så høyt? Ja, Cole så høyt. Han har seriegull med Arsenal og har storspilt også for Chelsea dette tiåret, og er uten tvil en av verdens beste backer. Det kan ingen benekte – selv om han underveis muligens har gjort seg selv til en fyr som ikke akkurat er elsket i alle leirer.

10. Edwin van der Sar, Fulham og Manchester United:
Listas beste keeper. Mark Bosnich, Massimo Taibi, Fabien Barthez, Andy Goram og Roy Carroll, for å nevne noen, var prøvd, men ingen klarte å erstatte Peter Schmeichel i Manchester United-buret. Så kom van der Saar, og klarte det. Ikke så mye i fokus som Fulham-keeper de første årene, men årsaken til det var mer Fulhams status enn van der Saars keeperkvaliteter.

9. John Terry, Chelsea:
Listas beste midtstopper. Som Carragher, en unik klubbspiller. Som kaptein, den perfekte leder. Har vært spesielt dominerende de siste fem årene, og da skal vi, i alle fall her, tilgi at han kanskje har hentet inn litt ekstra penger på omvisninger rundt på Stamford Bridge.

8. Patrick Vieira, Arsenal:
Leder, motor, og på årets lag i Premier League i 2001, 2002, 2003 og 2004. Dro til Juventus i 2005. Etterpå har ikke Arsenal vunnet noe. En av årsakene er uten tvil at Vieira ikke ble ordentlig erstattet.

7. Frank Lampard, West Ham og Chelsea:
Debuterte i Premier League for 13 år siden, og har nesten vært like god, det vil si blant Englands beste, hele veien. I alle fall de siste ti årene. Scorer mål, gjerne avgjørende, har en unik evne til å bevege seg rett i siste tredel av banen, er nesten aldri skadet og er som Terry blitt synonymt med Chelsea. Verdens nest beste spiller i 2005, Europas beste midtbanespiller i 2007/08 og kåret til beste Chelsea-spiller i fjor. Det sier sitt om hvordan han har holdt nivået hele veien.

Klikk på bildet for å forstørre.

6. Ruud van Nistelrooy, Manchester United:
Listas målmaskin. Begynte United-karrieren med 23 mål på 32 kamper. Rundet 150 mål for United på mindre enn 200 kamper, før han forlot klubben til fordel for Real Madrid. Nå ryktes det at han er på vei tilbake til Premier League i januar. Kanskje vi må hente ham fram igjen på denne lista om ti år også?

5. Paul Scholes, Manchester United:
Det er vanskelig å komme unna Manchester United-spillerne. Seks seriegull på ti år, sier tross alt det meste. Scholes varslet en bekymring over at han ikke bidro like mye som før tidligere i høst, men scoret samme dag mot West Ham. Har uansett vært en selvfølge på Uniteds midtbane helt fram til fjoråret.

4. Ryan Giggs, Manchester United:
På årets lag i Premier League i 1993. Så årets spiller i Premier League i 2009. Det sier sitt om karrieren. Har vært en nøkkelspiller for United hele det siste tiåret, og like god også etter at han ble brukt som sentral midtbanespiller. Det er ikke sikkert Manchester United ville tatt poeng mot Fulham forrige helg selv med Giggs, men det ble i alle fall klart hvor sårt han var savnet da de røk 0-3 uten ham.

3. Cristiano Ronaldo, Manchester United:
José Mourinho og Chelsea hadde overtatt tronen i England. De sto med to strake seriegull. Men samtidig, litt mer nord, utviklet en 18 år gammel Cristiano Ronaldo seg til å bli verdens beste spiller. Etter et drøyt år var han fast på laget. Så ble han uvurderlig. Og med Ronaldo på laget tok United tilbake tronen i England. De vant tre år på rad – noe 90-tallets dominerende United-lag aldri klarte. Ronaldo skal ha mye av æren for det.

Da United vant serien og Mesterligaen i 2008 scoret portugiseren utrolige 42 mål.

Vi tviler på om noen kan kopiere – eller forbedre akkurat den sesongen.

2. Steven Gerrard, Liverpool:
Listas beste midtbanespiller. Manchester United har vunnet serien seks ganger de siste ti årene. Liverpool og Steven Gerrard står uten gull. Likevel ender Gerrard foran alle United-spillere på vår liste.

- Han er blitt den mest betydningsfulle spilleren i England, og da inkluderer jeg alle. Patrick Vieira manglet ingenting, men Gerrard er bedre, sa Alex Ferguson for noen år siden.

Chelsea forsøkte også å kjøpe ham, men Gerrard ble.

Og det er ikke hans skyld at Liverpool står uten gull. Ingen har blitt kåret til månedens spiller i Premier League oftere. Seks ganger har han vært på årets lag. Han har vunnet 26 individuelle kåringer, og står med ti titler for Liverpool.

Klikk på bildet for å forstørre.

1. Thierry Henry, Arsenal:
Han kom til Arsenal fra Juventus sensommeren 1999. Da han dro derfra åtte år senere hadde han med seg to seriegull og tre FA-cuptitler. Fire ganger ble han toppscorer i Premier League. Tre ganger ble han kåret til årets spiller av de engelske journalistene. Det er han alene om.

Etter at han dro, har ikke Arsenal vunnet en eneste tittel. Det sier sitt.

I 2003/04-sesongen nettet han 39 ganger i alle turneringer, og sammen med kanoner som Patrick Vieira og Dennis Bergkamp, bidro han til at Arsenal, som eneste lag noensinne, gikk ubeseiret gjennom en Premier League-sesong.

Det er tvilsomt om noen kan kopiere Cristiano Ronaldos ene sesong med 42 mål i Manchester United. Men det er vel ikke tvilsomt om noen kan kopiere Arsenals supersesong i 03/04. Det er nok rett og slett umulig!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.