*Nettavisen* Sport.

Her er tidenes beste spillere

Det er egentlig en umulig oppgave. Uansett resultat vil folk være rykende uenig. Men vi tar sjansen - her er tidenes 25 beste fotballspillere.

02.12.05 19:16

George Best sovnet stille inn sist fredag. «Georgie Boy» nevnes som én av tidenes beste fotballspillere, av flere som den aller beste. Og som alltid når en legende forlater oss, kommer diskusjonene om hvem som er verdens beste spiller gjennom alle tider. Det finnes selvsagt ingen fasit, og listene over de aller beste vil være forskjellig alt etter hvem du spør. Det er selvsagt svært vanskelig - om ikke umulig - å sammenligne spillere på tvers av generasjoner. Å si hvem som er størst av Ronaldo og Garrincha er ingen eksakt vitenskap. Men det er lov å mene.

Se bildeserie nederst i saken.

TV 2 Nettavisen har bladd i historiebøkene, sett videoklipp av gamle legender i sving, og diskutert og kranglet oss frem til en topp 25-liste. Vi har sikkert glemt noen. Andre burde sikkert ikke vært med. Og vi har sikkert plassert noen for høyt, og andre alt for lavt. Men det er i hvert fall et utgangspunkt til diskusjon.

Under finner du våre kandidater til kåringen av verdens beste spillere. Vi begynner med nummer 25, og arbeider oss gjennom listen med 25 ballgenier. På oversikten finnes to dansker, én svenske, men ingen nordmenn. Det er synd å si det, men vi måtte nok utvidet listen betraktelig for å få plass til Roald «Kniksen» Jensen, Hallvar Thoresen eller Tom Lund.

Bare et fåtall av navnene på listen spilte kamper i mellomkrigstiden. Og bare tre av spillerne er aktive i dag. Tyskland og Brasil har flest spillere med; fire hver. Ofte er det en overvekt av offensive spillere på slike kåringer. Denne er intet unntak - men det er likevel plass til flere keeperlegender og gigantiske forsvarsspillere.

Basert på listen under og tilbakemeldinger fra leserne vil TV 2 Nettavisen kåre verdenshistoriens ti beste spillere. Send begrunnede forslag på mail til sportsredaksjonen i TV 2 Nettavisen!


25. Kevin Keegan
For nordmenn med forkjærlighet for engelsk fotball er det umulig å komme utenom Kevin Keegan på en slik liste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Liverpool-helten er for mange synonymt med lørdagens tippekamp på 70-tallet. Han vant tre ligatitler og serievinnercupen med Liverpool, og spilte 321 kamper og scoret 100 mål før han forlot Anfield til fordel for Hamburger SV i 1977. Spilte for Southampton og Newcastle etter at han kom hjem til England. Keegan spilte 63 landskamper for England, og scoret 21 landslagsmål.

24. Michael Laudrup
Danskenes beste utespiller gjennom tidene var innom Juventus før han dro til Spania, der han gjorde stor suksess. Først i Barcelona, deretter hos rivalene Real Madrid. Storebror Laudrup scoret 37 mål på 104 landskamper, før han ga seg etter kvartfinalen mot Brasil i 1998.

23. Gerd Müller
«Der Bomber» er kanskje tidenes mest effektive spiss. 68 mål på 62 landskamper og 365 fulltreffere på 427 Bundesliga-kamper høres helt utrolig ut. Gerd Müller spilte det meste av karrieren i Bayern München. Han huskes kanskje aller best for sitt seiersmål i VM-finalen mot Nederland i 1974. Han er fortsatt tidenes VM-toppscorer med sine 14 mål for Vest-Tyskland.

22. Sir Bobby Charlton
Med 17 sesonger, 606 ligakamper og 199 ligamål for Manchester United, er Sir Bobby Charlton udiskutabelt én av Englands beste spillere gjennom tidene. Han var sentral på United-laget som vant serievinnercupen som det første engelske lag i 1968. Bobby Charlton var én av spillerne som overlevde flyulykken i München i 1958. Han spilte 106 landskamper for England, og har fortsatt scoringsrekorden med sine 49 fulltreffere.

21. Peter Schmeichel
Den danske superkeeperen var kanskje Manchester Uniteds viktigste spiller da laget vant det meste på 1990-tallet. Med 129 landskamper har han den danske rekorden. Høydepunktet på landslaget var utvilsomt da Danmark vant EM i 1992, med Schmeichel i en nøkkelrolle. «Peter den Store» ble hentet til United fra Brøndby i 1991. Åtte år senere kunne han se tilbake på fem Premier League-triumfer, tre FA-cupseirer og én Champions League-triumf. I 1999 var han kaptein da United kronet en fantastisk sesong med å vinne Champions League-finalen - i det som ble danskens siste kamp for klubben.

20. Paolo Maldini
Paolo Maldini er i manges øyne tidenes beste forsvarsspiller. Milan-klippen spilte 126 landskamper for Italia, før han ga seg etter etter VM i 2002. Dette er fortsatt italiensk rekord. Etter 20 år i Milan er han fortsatt én av klubbens viktigste spillere. Han har vunnet sju Serie A-mesterskap og fire Champions League (tidligere Serievinnercupen).

19. Ruud Gullit
Mannen med rastaflettene satte sitt preg på europeisk fotball på 1980- og 90-tallet. Ruud Gullit startet karrieren i Haarlem, før han dro til Feyenoord og deretter PSV Eindhoven. Sommeren 1987 ble han hentet til AC Milan, hvor han ble en av de mest sentrale spillere under storhetstiden fra 1988 til 1992. Gullit hjalp Milan til tre ligetitler og to europeiske triumfer, før ferden gikk videre til Sampdoria. Midtbaneeleganten ble kåret til både Europas og verdens beste i 1987. To år senere ble han på nytt kåret til verdens beste. Var også svært sentral på det nederlandske laget som vant EM-gull i 1998.

18. Gunnar Nordahl
Gunnar Nordahl ble hentet fra Allsvenskan til Serie A i 1949. I Italia opplevde han en eventyrlig suksess, og blir fortsatt omtalt som den mest effektive Milan-spissen noen sinne. Han scoret 16 mål på sine 15 kamper i debutsesongen. De neste sju sesongene scoret han ufattelige 194 mål for det italienske storlaget, før han avsluttet karrieren med to sesonger og 15 kamper for Roma. Nordahl rakk å score 44 mål på 30 landskamper for Sverige, før han måtte trekke seg fra landslaget som en følge av proffkontrakten i Italia. Da Sverige tok OL-gull i 1948, ble han toppscorer med syv mål.

17. Lothar Matthäus
Lothar Matthäus spilte 150 landskamper og scoret 23 mål for Tyskland. Han har rekorden med 25 kamper i VM-sluttspill. Var i mange øynes verdens beste spiller da han som sjef på midtbanen styrte Tyskland til VM-gull i Italia i 1990. Han startet karrieren i Borussia Mönchengladbach, men huskes best fra tiden som stjerne på Bayern München og Inter. Avsluttet karrieren i MetroStars i den amerikanske ligaen i 2001.

16. Marco van Basten

Klikk på bildet for å forstørre.

Også Marco van Basten var en nøkkelspiller da Nederland vant EM i Tyskland.Han scoret et av tidenes mål da han banket et innlegg fra Arnold Mühren over hodet på Rinat Dasajev da Nederland slo SUS i finalen. Van Basten ble raskt døpt «den nye Johan Cruyff» da han debuterte for Ajax i 1992. Han ble i likhet med Gullit hentet til Milan, hvor han ble helten da hjalp italienerne til seier i Serievinnercupen i 1989. Samme sesong ble han kåret til årets spiller i Europa. Året etter ble han toppscorer i Serie A. Van Basten rakk å score 276 mål i en karriere som dessverre ble forkortet som en følge av utallige skader.

15. Garrincha
Manuel Fancisco dos Santos ble født med et innoverbøyd venstreben og et høyreben som var seks centimeter kortere og bøyd utover. Likevel ble han en av de beste spillerne verden har sett. Garrincha vant VM med Brasil i 1958 og 1962, og var også med på laget som tapte for Ungarn i 1966. Det var den eneste av de 60 landskampene Garrincha spilte som endte med tap! Han spilte 581 kamper og scoret 232 mål for Botafago. Han er regnet som kanskje den beste dribleren gjennom alle tider, men hadde i likhet med andre stjerner problemer utenfor banen. Han døde som en glemt helt av alkoholskader i 1983, bare 50 år gammel. Han etterlot seg 14 barn...

14. Zico
Zico er av brasilianere flest regnet som arvtakeren etter legendene Garrincha og Pele. Han representerte Brasil i VM-sluttspillene i 1978, 1982 og 1986, og scoret 52 mål på 72 landskamper. Han ble kåret til årets spiller i verden i 1983, og er blitt omtalt som den beste spilleren gjennom alle tider som ikke har vunnet et VM. Zico, eller Arthur Antunes Coimbra som han egentlig heter, spilte det meste av karrieren for Flamengo i den brasilianske ligaen. Der scoret han 568 mål på 765 kamper. Han spilte 79 kamper og scoret 57 mål for Udinese i perioden 1983-1985, før han dro hjem til Brasil.

13. Lev Jasjin
«Den sorte panteren» er trolig verdens beste keeper gjennom tidene. Jasjin spilte hele karrieren for Dinamo Moskva. I løpet av de 22 årene mellom stengene ble han seriemester fem ganger. Han vant også ishockey-serien i 1954. Han debuterte på landslaget som 25-åring i 1954, og spilte 78 kamper for Sovjet. Han vant OL i 1956 og EM fire år senere, og deltok i hele fire VM-sluttspill. I 1963 tok han pusten fra alle da han sto i mål for verdenslaget mot England. Han reddet over 150 straffespark i karrieren, mer enn noen annen keeper. Jasjin er den eneste keeperen som er kåret til årets spiller i Europa. Det skjedde i 1963. Han holdt buret rent i 480 av de 812 kampene han rakk å spille.

12. Ronaldinho
Ballgeniet fra Porto Alegre i Brasil har denne høsten vært i sitt livs kanskje beste form. I en alder av 25 år ble han nylig kåret til årets spiller i Europa. I fjor ble han kåret til årets spiller i verden av FIFA. Barcelona-spissen debuterte på landslaget som 19-åring, da Brasil vant Copa América. Tre år senere var han sentral på det brasilianske laget som vant VM. Dersom ballgeniet unngår alvorlige skader, vil han nok være i verdenstoppen i mange år fremover.

11. Zinedine Zidane

Klikk på bildet for å forstørre.

Fransk-algeriske Zinedine Zidane var arkitekten bak Frankrikes VM-seier på hjemmebane i 1998 og EM-triumfen to år senere. 35-åringen har en fremtredende rolle på Real Madrids stjernespekkede midtbane - når han ikke er skadet. For selv om karrieren synes å være på hell, var «Zizou» blant verdens aller beste spillere for noen år siden. Den beste, ifølge FIFA, som kåret ham til årets spiller i verden i 1998, 2000 og 2003. Vant Serie A med Juventus i 1996/97, før han dro til Madrid hvor han ble Champions League-mester fem år senere.

10. Ronaldo
«Fenomenet», som han kalles, er spilleren som fremfor noen andre har tatt opp arven etter de brasilianske legendene Pele og Zico. Allerede som 14-åring ble han oppdaget av Cruzeiro. I 1993, som 16-åring, sto han bokført med 57 kamper og 59 mål for Brasils U17-landslag. Året etter var han med i Brasil-troppen som vant VM, dog uten å spille. Like etter VM ble han hentet til PSV Eindhoven hvor han siden ble toppscorer. Så gikk turen til Barcelona, der han puttet 34 ganger på 37 kamper i debutsesongen, før ferden gikk videre til Inter i Serie A. Han ble kåret til årets spiller i verden både i 1996 og 97; den eneste spiller som har fått tittelen to år på rad. I 1998 kom imidlertid starten på en fire år lang nedtur, med sykdom, skader og problemer på hjemmefronten. Han gjorde comeback da Brasil vant VM i 2002, og ble samme år kåret til verdens beste spiller for tredje gang. I 2002 gikk han også fra Inter til Real Madrid, der han fortsatt spiller. Han er fremdeles blant verdens beste spillere, men har de siste årene fortsatt slitt med stadige skader. Han står bokført med 88 landskamper og 56 mål for Brasil.

9. Michel Platini
Michel Platini er av mange regnet som den beste franske spilleren noen sinne. Midtbaneeleganten ble kåret til årets spiller tre år på rad, i perioden 1983 til 1985. I 1984 var han arkitekten bak Frankrikes EM-seier på hjemmebane, i et mesterskap han ble toppscorer med hele ni mål. Platini gikk fra Saint-Étienne til Juventus i 1982, og ble toppscorer i Serie A de neste tre sesongene. Med Juve vant han ett ligamesterskap og to Serievinnercuper. Platini spilte 92 landskamper for Frankrike, og var kaptein i 49 av dem. Han er tidenes toppscorer på det franske landslaget med 41 mål, til tross for at han stort sett spilte på midtbanen.

8. Alfredo Di Stéfano
Alfredo Di Stéfano ble født i Barrancas i Argentina i 1926. I løpet av en eventyrlig karriere spilte han landskamper for Argentina, Colombia og Spania! Di Stéfano, som i dag er ærespresident i Real Madrid, var kjent som en spiss med uendelig utholdenhet, fantastiske taktiske egenskaper og ekstrem bevegelighet. Han ble egentlig hentet fra River Plate av Barcelona, men den spanske diktatoren Franco satte foten ned og ordnet det slik at han i stedet gikk til Real Madrid. Der vant han Serievinnercupen fem ganger på rad, og klarte det kunststykke å score i alle finalene! Han ble kåret til årets spiller i Europa i 1957 og 59. Di Stéfano er kanskje den beste spilleren som aldri har deltatt i et VM-sluttspill.

7. Eusébio
Eusébio da Silva Ferreira var født i Mozambique, men det var i Portugal han oppnådde legendestatus som landets beste spiller gjennom tidene. «De sorte perle» var lynrask, hadde en eminent teknikk og en fryktet skuddfot. Han debuterte på landslaget som 19-åring, og ble toppscorer med ni mål i 66-VM - fire av dem i kampen mot Nord-Korea. To ganger vant han gullstøvelen som europeisk toppscorer. Tilsammen ble det 727 mål på 715 kamper for Lisboa. Laget vant serien ti ganger og cupen fem ganger med Eusebio på topp.

6. Ferenc Puskás
Majoren ble den største stjernen på det ungarske landslaget som på 40-tallet og tidlig 50-tall ble regnet som et av verdens beste. Dro til Spania da Sovjetunionen invaderte Ungarn i 1956, og signerte for Real Madrid to år seinere som 31-åring. Der opplevde han å vinne Serievinnercupen tre ganger (1959, 60 og 66) med det som kanskje var et av verdens beste klubblag gjennom alle tider. Puskás spilte 85 kamper og scoret 84 mål for landslaget. Han spilte også fire landskamper for Spania.

5. Johan Cruyff
Johan Cruyff var den fremste eksponenten for den nederlandske «total-fotballen» som tok Europa med storm på første halvdel av 70-tallet. Det tekniske fantomet er også én av få som har fått en egen finte oppkalt etter seg. Cruyff spilte 48 landskamper og noterte seg for 33 mål, men vant ingenting med Nederland. Det gjorde han til gjengjeld med klubbene han representerte. Han vant blant annet Europacupen tre ganger med Ajax, og ble kåret til årets spiller i Europa tre ganger.

4. Franz Beckenbauer
«Der Kaiser» var spilleren som definerte den moderne liberorollen. Som sjef i det vest-tyske forsvaret ble han kjent for sine lederegenskaper, sin eleganse og sin dominerende posisjon på banen. Han ble plukket opp av Bayern Münchens ungdomslag som 14-åring, og debuterte i Bundesliga som 20-åring i 1965. Samme år debuterte han på det vest-tyske landslaget. i 1969 ledet han, som kaptein, Bayern til klubbens første ligatittel. I 1971 ble han kaptein på landslaget, som han ledet til VM-triumf på hjemmebane i 1974. Da han la opp i 1984, sto han bokført med 103 landskamper (14 mål) og 424 Bundesliga-kamper (44 mål)

3. George Best

Klikk på bildet for å forstørre.

De som hadde glemt hvilken eminent fotballspiller George Best var, og bare husket ham for alle episodene utenfor banen, har fått mang en aha-opplevelse den siste uken. Etter at nord-iren sovnet stille inn i London forrige uke, har bildene fra en fantastisk karriere rullet over tv-skjermer over hele verden. 15 år gammel ble han oppdaget av Manchester United. To år senere debuterte han for det engelske mesterlaget. Før karrieren gikk over styr og han ble sparket fra klubben i 1974, spilte han 466 kamper og scoret 178 mål for United. På landslaget ble det 37 kamper. Han vant serien med United i 1967 og 68. I 68 var han også sentral da United som det første engelske laget vant Serievinnercupen, og ble kåret til årets spiller i Europa.

2. Pele
Edson Arantes do Nascimento ble født i Brasil i 1940. Under artistnavnet Pele ble han den kanskje beste spilleren verden har sett. «O Rei» (Kongen) spilte 1265 kamper og scoret 1124 mål for Santos FC i den brasilianske ligaen i årene 1956 til 74. Deretter dro han til Cosmos i USA, hvor han puttet 65 ganger på 111 kamper. For landslaget ble det 92 kamper og 77 mål (1956-71). Han hadde alle egenskaper en spiss kan ha: Blendende teknikk, fantastiske avslutteregenskaper - og svært taklingsterk til spiss å være. Pele vant tre VM-gull, det første som 17-åring i 1958. Han er tidenes yngste verdensmester. Han fikk sluttspillene i 62 og 66 langt på vei ødelagt av grisete motspillere som lyktes med taktikken som gikk ut på å sette ham ut av spill med nedsparkinger. Ble kåret til årehundrets idrettsutøver av IOC i 1999, og århundrets spiller av FIFA året etter.

1. Diego Maradona
Ingen over - ingen ved siden. I hvert fall ikke for en som var 15 år da han satt foran skjermen og så guden fra Buenos Aires trylle med ballen i Mexico-VM i 1986. Det gikk med Maradona som med flere av de andre på listen vår. Etter karrieren har Maradona vært mer i søkelyset for narko, overvekt og tvilsomme venner. Men alt er tilgitt. Maradona i glansdagene er det beste verden har sett. Og - dessverre - noen gang vil få se. Det triste er at glansdagene bare varte sju-åtte år.

Før VM i 1982 snakket alle om den nye, store spilleren fra Argentina. Mesterskapet i Spania ble imidlertid en nedtur for den da 22 år gamle Barcelona-spilleren. Men han skulle komme grusomt tilbake. I Mexico fire år senere dominerte han mer enn kanskje noen annen enkeltspiller har gjort i et mesterskap. Mot England scoret han tidenes mest kontroversielle mål da han bokset inn 1-0 med det han kalte «Guds hånd». Senere satte han inn 2-0 med det som for alltid kanskje vil bli stående som tidenes VM-scoring. Maradona scoret 28 mål på én sesong i Boca Juniors før han ble hentet til Barcelona, hvor det ble to sesonger, 58 kamper og 38 mål. I 1984 dro han til Napoli, som ble hans andre hjemby. Han scoret 115 mål på 259 kamper, før han forlot Italia i skam. Han rakk å delta i fire VM for Argentina. Han scoret 34 mål på sine 91 landskamper. I 2000 ble han kåret til tidenes spiller i en FIFA-avstemming.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.