RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er verdens ti beste spisser

Foto: PA Photos/Scanpix
Sist oppdatert:

Det er hevet over enhver tvil at mål preger fotballkamper, og det er ofte målscorerne som blir de største heltene og idolene blant fansen,

Og noen scorer selvfølgelig flere mål enn andre, slik er det bare. I fotball snakker man ofte om «en naturlig målscorer» eller en goalgetter. En spiller som har både instinkt og talent for å dytte lærkula forbi keeper og inn i nettet gang etter gang. Rundt om i de store klubbene finner vi mange angrepsstjerner, og her har vi tatt for oss de ti vi mener er de aller beste i bransjen.

10. Mario Gomez
Alder: 27 år
Klubb: Bayern München

Mario Gomez er en typisk «dukkopp»-spiss, en goalgetter som kan være borte i store deler av en kamp, for så å dukke opp å score det avgjørende målet på sin eneste sjanse. Tyskeren har virkelig blomstret opp i Bayern München etter en litt trøblete start, og var en viktig grunn til at det tyske storlaget gikk helt til finalen i Champions League forrige sesong.

Gomez begynte for alvor å score sine mål under tiden i Stuttgart, og leverte solide 35 mål på 44 kamper i sin siste sesong der. FC Bayern hostet opp store penger for spissen i 2009, og har etter hvert fått en bra tilbakebetaling. Gomez er også spydspiss på det tyske landslaget og viste tidvis under sommerens EM at han er en måljeger i verdensklasse.

9. David Villa
Alder: 30 år
Klubb: Barcelona

David Villa har vært en garantist for mål gjennom flere sesonger i mange forskjellige klubber. Både i Sporting Gijon, Real Zaragoza, Valencia og Barcelona har spissen funnet veien til nettmaskene. Villa har også rekord for antall landslagsmål for Spania. På 82 landskamper har den giftige spissen nettet 51 ganger med flagget på brystet.

Villa var skadet i deler av forrige sesong, og gikk også glipp av sommerens EM-sluttspill, men om 30-åringen fortsetter å vise spill som han gjorde før han måtte ta et avbrekk, er det liten tvil om at Villa fortjener en plass blant verdens beste spisser. Villa har også titler i bagasjen og har vunnet det meste både på klubbnivå og landslagsnivå i løpet av karrieren.

Spanjolen ville nok havnet enda lenger opp på listen hvis det ikke var for den stygge skaden han pådro seg forrige sesong.

8. Sergio «Kun» Agüero
Alder: 24 år
Klubb: Manchester City

Svigersønnen til Diego Maradona har på alle måter skapt seg et eget navn i fotballverdenen, til tross for at han ble sammenlignet med den berømte argentineren tidlig i karrieren. Både for Atlético Madrid og Manchester City har Agüero vist nese for mål, samtidig som han også har vært i stand til å skape sjanser og mål for medspillere.

Agüero er liten, lett og svært teknisk begavet. En typisk argentinsk angrepsspiller. Manchester City-spilleren er fortsatt bare 24 år, men har allerede et Premier League-gull og en Europa League-triumf i lomma. Det kommer nok til å bli så mye, mye mer å juble for. Scoret 30 mål på totalt 48 kamper i debutsesongen for City, noe som også er råsterkt av en nykommer.

Skal også ha pluss for at han avgjorde gullkampen i Premier League på overtid sist sesong. Ekkoet fra Øyvind Alsakers «Agüero, Agüero, Agüero» runger fortsatt på Etihad.

7. Wayne Rooney
Klubb: 26 år
Klubb: Manchester United

16 år gammel tok Wayne Rooney verden med storm, da iført Everton-drakt. Turen gikk videre til Manchester United og under sir Alex Ferguson har den kompakte liverpoolgutten utviklet seg til en av verdens beste spillere. Rooney har kraft, blikk for spillet og målteft. 26-åringen er den mest komplette spissen England har hatt siden Alan Shearers velmaktsdager på 1990-tallet.

Selv om Rooney fortsatt ikke scorer like mye som Shearer, har United-stjernen et større register å spille på enn den gamle goalgetteren.

Det har vært mange kontroverser rundt Rooney og han har blitt en tabloidfavoritt, men spissen har likevel stort sett levert, noe som vitner om en vilje og en sult til å stadig ta nye steg i karrieren. Han har lenge vært den store stjernen i Manchester United, men har nå fått en ny lekekamerat i Robin van Persie. Medaljeskapet til Rooney er også tettpakket med gjeve trofeer.

6. Carlos Tévez
Alder: 28 år
Klubb: Manchester City

Carlos Tévez har i løpet av de siste årene spilt for både Manchester United og Manchester City, og selv om det har vært en god del bråk rundt argentineren har han levert på banen. Sist sesong var han lenge ute i kulden på Etihad Stadium, men da han kom tilbake ble han fort sentral for de lyseblå. Tevez scorer mange mål og er en konstant trussel for forsvarere.

Tevez kom til Premier League sammen med kompisen Javier Mascherano, og skulle av alle steder spille i West Ham. 28-åringen brukte litt tid på å finne seg til rette, men etter at han knakk koden, har han ikke sett seg tilbake. Banket inn 23 mål på 42 kamper i sin forrige hele sesong for City, og står med tre ligamål på tre kamper så langt denne sesongen.

Ser nå ut til å ha funnet seg til rette i Manchester, og kanskje blir det litt mer ro rundt Tevez nå. En spiller City kan få mye glede av i årene som kommer, om han blir værende.

5. Zlatan Ibrahimovic
Alder: 30 år
Klubb: Paris St. Germain

Hva Zlatan Ibrahimovic kan gjøre med en appelsin er faktisk ikke så interessant, så lenge han fortsetter å gjøre det han gjør med en fotball. Den svenske spissen har en sjelden kombinasjon av utsøkt teknikk og målteft. Zlatan er stor, sterk, smidig og stor i kjeften. Dette er egenskaper som har gjort Paris St. Germain-mannen kjent langt, langt utenfor Sveriges landegrenser.

Svensken har en lang klubbkarriere bak seg, og har vært innom Ajax, Juventus, Inter, Barcelona og AC Milan på veien mot Paris. Bråk har stort sett fulgt hakk i hæl, men den sterke spissen har likevel alltid levert ute på banen. Zlatan kommer også til å bli husket lenge for sin innsats på det svenske landslaget. Enhver klubbs drøm, og enhver forsvarers mareritt.

Det finnes ikke mange spisstyper som Zlatan i verden, og det er lite tvil om at den langhårede svensken er en verdensklassespiller.

4. Robin van Persie
Alder: 29 år
Klubb: Manchester United

Det er ingen tvil i verden om at Robin van Persie er en fantastisk målscorer, kanskje den ypperste i Premier League. Statistikken fra forrige sesong tyder i hvert fall på det, og denne sesongen, i ny klubb, har nederlenderen fortsatt der han slapp. I Arsenal var van Persie mye plaget av skader, men da det først løsnet, løsnet det virkelig for måltyven.

Forrige sesong ble det 30 ligamål på 38 kamper og i kalenderåret 2011 scoret han 35 mål, ett bak Alan Shearers rekord på 36 mål. Van Persie ble stemplet som en bråkmaker tidlig i karrieren, men under Arsène Wengers falkeblikk har han utviklet seg til en spiss i verdensklasse. Da han i sommer gikk til Manchester United, var nok det tungt å svelge for franskmannen.

I en alder av 29 år har van Persie fortsatt mange gode sesonger igjen, og med stjernegalleriet av servitører han har rundt seg i United kan det nok bli masser av mål i årene som kommer. Nederlenderen har ikke så mange trofeer å vise til, men på Old Trafford er det tradisjoner for å vinne sølvtøy, og det er store sjanser for at 29-åringen snart får en medalje rundt halsen.

3. Radamel Falcao
Alder: 26 år
Klubb: Atlético Madrid
Kolombianeren med kallenavnet «Tigeren» tok regelrett å «pissa» på regjerende Champions League-mester Chelsea under Supercupfinalen til UEFA i slutten av august. Tre ganger dyttet han kula forbi Peter Cech på herlig vis og sørget for en knusende seier til sitt Atlético Madrid. Falcao har vært en garantist for mål i mange sesonger nå, uansett hvor han har spilt.

Verden fikk først opp øynene for Falcao under tiden i River Plate og i 2009 så Porto sitt snitt til å hente ham til Europa. Det angret aldri portugiserne på. På 87 kamper for storklubben scoret han brukbare 72 mål. I sesongen 2010/11 ble det totalt 38 på 42 kamper. I 2011 gikk han til Atletico og i sin første sesong ble det totalt 36 mål på 50 kamper for den spanske klubben.

Den inneværende sesongen har også startet bra for 26-åringen og ryktene er stadig sterke om en overgang til Premier League. Den klubben som etter hvert skulle slå kloa i spissen kan glede seg over en naturlig målscorer. Angivelig skal tidligere Liverpool-manager Rafael Benítez har prøvd å lokke Falcao til England tilbake i 2009, men fikk ikke penger av de daværende eierne.

2. Cristiano Ronaldo
Alder: 27 år
Klubb: Real Madrid

Cristiano Ronaldo kan fort bli husket som den evige toer, til tross for at han er en av de mest begavede fotballspillerne verden noen gang har sett. Uheldigvis for Ronaldo har han vært på topp i en epoke der også en annen spiller har bergtatt publikum. Dette tar likevel ikke mye av glansen bort fra den populære, omstridte og ikke minst uhyre målfarlige Real Madrid-spilleren.

Ronaldo fikk sitt gjennombrudd i Manchester United, som kantspiller, men har i senere år trukket mer inn i det man kan kalle en moderne spissrolle. Portugiseren er god på det meste, og kan drible, skyte, heade og stikke fram tåa når det trengs. Han er ekspert på frispark, og har en fysikk som forsvarsspillere verden rundt sliter med. På mange måter den komplette angrepsspiller.

Forrige sesong scoret Ronaldo solide 60 mål på 55 kamper for Real Madrid. Totalt siden debuten i Sporting Lisboa tilbake i 2002/03-sesongen har han banket inn 273 mål på 472 kamper. Han har også håvet inn en rekke personlige utmerkelser og ble blant annet kåret til årets spiller i Premier League to ganger. I en alder av 27 år nærmer han seg også hundre landskamper.

1. Lionel Messi
Alder: 25 år
Klubb: FC Barcelona

Det er liten tvil om at den lille argentineren er blant de beste målscorerne i verden, og selv om han kanskje ikke er noen tradisjonell spydspiss, er det umulig å utelate ham fra en slik liste. Sist sesong banket lille Messi inn utrolige 73 mål på 60 kamper for Barcelona. Siden han debuterte for katalanerne har han i skrivende stund scoret småsyke 259 ganger på 333 kamper.

Både når det gjelder å vinne titler og personlige utmerkelser er Messi et fenomen. Så langt har han har tre ganger (2009, 2010 og 2011) blitt kåret til verdens beste spiller av FIFA. Ligaen i Spania har han vært med å vinne fem ganger, mens han har kunnet løfte Champions League-trofeet ved tre anledninger. Dette er faktisk bare et lite utvalg av det Messi har oppnådd.

Et ankepunkt har lenge vært at Messi ikke har nådd samme høyder med landslaget som med Barcelona, men det er også viktig å huske at han fortsatt bare er 25 år. Han kommer trolig til å få mange flere sjanser til å vinne titler på landslagsnivå, og nå som rutinen er i ferd med å komme, kan han bli den lederen Argentina har drømt om siden Diego Maradonas velmaktsdager.

Barcelona vil trolig også ha glede av den lille teknikeren i mange, mange år framover. Han er allerede verdens beste, men han har fortsatt tid til å bli enda bedre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere