RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her tar de Drillo på senga

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det er helt for jævlig, smalt det fra landslagssjefen.

ULLEVAAL (Nettavisen): Søndag 22. april fyller Norges landslagssjef Egil «Drillo» Olsen 70 år.

I den anledning var det duket for en overraskelsesfest for landslagssjefen da Norges Fotballforbund samlet kolleger, tidligere spillere og gode venner til en markering på Ullevål Stadion fredag ettermiddag.

Hovedpersonen selv ante ingenting.

- Med så mye folk er det ganske utrolig at jeg ikke visste noe. I dag var jeg rett og slett ikke forberedt. Det er helt for jævlig, sa Drillo etter at kollegene hadde klart å lure landslagssjefen.

Blant gjestene var tidligere spillere som Gunnar Halle, Frode Grodås, Henning Berg og Stig Inge Bjørnebye som alle hadde kommet for å hylle sin gamle sjef.

- Barrierebryter
Også kollega og tidligere spiller Ola By Riise var til stede under feiringen og var full av lovord om Drillo da han snakket med Nettavisen.

- Det tar tid å beskrive Egil. Han har vært en barrierebryter. Og han har vært grensesprengende fordi han har løftet norsk landslagsfotball til et nivå som den gangen jeg kom inn i landslagstroppen var idioti å tro at var mulig. På den måten har han gjort noe med hva som er synet på hva som er mulig, sier By Riise til Nettavisen.

Han har hatt en måte å spille fotball på som han har hatt veldig tro på. Matchet opp med en spillergenerasjon som også passet perfekt til det. Han har vært grensesprengende og unik, forklarer By Riise.

Om overraskelsesfesten tror By Riise at hovedpersonen selv har blandede følelser.

- Han liker å ha kontroll så det her var i yttergrensen av hva han klarer å ta med et smil. Litt blandete følelser er det nok, men det gikk bra, han snudde ikke i døren, ler By Riise.

- En gammel mann
Drillo virket tross alt overraskelsen som om han var i godt humør og fleipet med at han fortsatt ikke visste om han kom til å fylle 70 siden det er først på søndag han fyller år.

- Man vet jo aldri. Jeg har ikke noe forhold til bursdag og jeg har ikke noe forhold til stæsj og sånn. Men jeg er klar over at jeg har blitt en gammel mann. Jeg lager ikke femårsplaner lenger. Jeg er glad for at jeg har blitt 70. Jeg er til de grader blitt privilegert og det er ikke alle som er like heldige som jeg har vært, fortalte Drillo.

Drillo som er født og oppvokst i Fredrikstad debuterte i 1958 for den lokale klubben Østsiden som spiller. Senere gikk han til Vålerenga hvor han fikk klengenavnet «Drillo», på grunn av hans dribleferdigheter. Olsen som også fikk med seg 16 landskamper for Norge var senere innom både Sarpsborg og Frigg før han la fotballskoene på hylla.

Men det er som trener de fleste kjenner Egil Drillo Olsen.

I 1990 ble han landslagssjef for første gang og tok Norge til to VM-sluttspill på 90-tallet, både i 1994 og 98. Drillo satte den lille fotballnasjonen Norge for alvor på kartet.

Høydepunktet
Av alle høydepunktene i karrieren er det seieren mot Polen som gav plass i VM-slutspillet i 1994 som Drillo setter høyest.

- Det største for meg var at da vi var klare for USA vm i 1994, for det var så uvirkelig. Husk på at da vi gikk til VM i 98 så var vi nesten favoritter. Seedet som nummer en og det hele tatt, forteller Drillo.

- I 1994 var vi seedet som nummer fem. Jeg har ikke sjekket det men jeg tror ikke det er noen lag noensinne som har vunnet en gruppe etter å ha vært seedet som nummer fem - foran Nederland, England, Tyrkia og Polen. Det var det største når vi slo Polen 3-0 i Polen og var klare for VM i USA. Det var nok det mest overveldende, sier Olsen.

Mange vil nok derimot trekke frem seieren mot Brasil som det største «Drillo-høydepunktet», deriblant norsk toppfotballsjef Nils Johan Semb.

- Det er mange Drillo-høydepunkter, men det største høydepunktet er mot Brasil. For da gikk hele Norge bananas. Da viste hele den norske befolkningen sydlandske følelser og det skjedde noe med alle i Norge da vi slo Brasil i en VM-kamp. Det er det største øyeblikket, forteller Semb til Nettavisen.

Husker England-kampen
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker var også til stede på Ullevål Stadion fredag og vil trekke frem kampen hjemme mot England i VM-kvalifiseringen til USA som et av sine høydepunkter.

- 2-0 over england. 2-0-scoringen til Bohinen det er Drillo-fotball oppsummert i et angrep, sier Alsaker til Nettavisen.

Fredag kl 19 spiller Vålerenga mot Sogndal på Ullevål Stadion, den kampen får ikke Drillo sett ettersom han skal i enda en bursdagsfest.

- I morgen er jeg også bedt i bursdag og da er det El Clasico, fleipet Drillo som var frustrert over å ikke få sett fotball de neste dagene.

Drillo klarte ikke å få Norge til EM i Polen og Ukraina den kommende sommeren, men til høsten venter en ny kvalifisering da «Drillos» skal forsøke å ta seg til VM i Brasil i 2014.

Tror på VM-spill
Landslagssjefen mener Norge har gode muligheter til å ta seg til et nytt VM.

- Jeg ser at det er noen avisene skriver at dette er lett match. Jeg ser på Slovenia, Norge og Sveits som omtrent like gode. Og så har vi en del lag der som kommer til å ta poeng. Men det er klart vi har en fair sjans, sier Drillo.

Om ikke en plass i VM så kan Egil Olsen love en ting.

- Jeg lover alle at når jeg er ferdig med denne kontrakten her, så er dere kvitt meg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere