*Nettavisen* Sport.

Herlig, Hangeland!

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Kapteinen tok ansvar da Norge viste muskler mot Sveits.

13.10.12 00:49

SVEITS - NORGE 1-1:

Under Egil Drillo Olsens ledelse på 1990-tallet hadde det norske landslaget for vane å reise ut på bortebane og komme hjem med et godt resultat i sekken.

Det var ikke alltid så pent, det var ikke alltid så underholdende, men det var ofte svært effektiv. Fredag skulle Drillos menn prøve å gjenta noe slik mot storfavoritt Sveits. Ostenasjonen har i løpet av de siste årene bygd opp et meget habilt landslag, og med flere unge stjerner er det ventet at sveitserne skal vinne gruppe E i VM-kvalifiseringen.

Men i god, gammeldags 1990-tallstil ga Norge motstanderen null respekt i denne kampen og var gjennom 90 minutter fullt på høyde med de rødkledte.

SPILLERBØRS: Slik spilte Norge mot Sveits

- Var rimelig bra
Sveits tok ledelsen ti minutter før slutt ved Mario Gavranovic, men bare minuttet senere steg Brede Hangeland til vers og utlignet for Norge. Det endte med poengdeling.

Dette var både et sterkt og viktig poeng for Norge, som nå står med fire poeng i VM-kvalifiseringen. Gruppen toppes av Sveits med sju poeng, mens Island nå har seks poeng.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ja, dette er en bra prestasjon. Vi står på og er nær ved å ta alle tre poengene på slutten. Jeg er veldig fornøyd, sier Drillo til MAX.

- Det er et rimelig bra resultat, men jeg skulle gjerne hatt alle tre poengene etter de sjansene vi hadde på slutten, sier den norske landslagssjefen.

Drillo mente fredagens uavgjort resultat kom etter en god laginnsats, men måtte likevel trekke fram én mann.

- Det var mange som var gode, det var en laginnsats og en «lagseier». Men Daniel (Braaten) var jævlig viktig for oss så lenge han orket, sier Drillo.

Toulouse-proff Braaten ble kåret til banens beste norske spiller.

- Det er hyggelig, det. Jeg synes vi gjør en fin prestasjon i dag. Det er en fin ramme rundt kampen og vi koser oss. Vi jobber hardt og får heldigvis en utligning, sier Braaten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/scanpix

Forren viste styrke
Det norske laget leverte en meget god første omgang i Bern, og selv om vertene kanskje hadde et lite initiativ hang Norge godt med og var farlige på dødball.

Det var likevel Sveits som fikk den første store sjansen i oppgjøret. Den kom etter to minutter da Tranquillio Barnetta slo Vegard Forren i luften.

Schalke 04-spilleren fikk ballen fra stjernen Xherdan Shaqiri, men headet den i nettveggen.

Norge kriget bra, og etter rundt 17 minutter fikk de norske gutta sin første sjanse. John Arne Riise chippet mot Brede Hangeland, som brukte hodet lurt.

Mer fra Nettavisen:

Fulham-spilleren stusset ballen mot mål, men målvakt Diego Benaglio viste at han holder svært høy internasjonal klasse mellom stengene.

Norge fortsatte å presse og like etter var Forren svært nær ved å sende Norge foran. Han raget høyest på en corner, men igjen reddet Benaglio mesterlig.

På den påfølgende corneren var Forren nok en gang best i luften, men igjen var den sveitsiske keeperen god. Norge kunne fort ha vært i ledelsen etter denne kanonaden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Barnetta i stolpen
Også John Arne Riise hadde krutt i støvelen, og etter 19 minutter banket han til etter en corner fra Espen Ruud. Skuddet var knallhardt, men gikk over.

Sveitserne hadde også flere sjanser og i det 25. minutt smalt det i stangen ved siden av Rune Jarstein i det norske målet. Stephan Lichtsteiner slo inn, Barnetta headet i treverket.

Etter dette roet sjanseorgien seg en smule, og det ble i stedet en rekke tøffe dueller på midtbanen. Nordmennene ga ikke ved dørene, og gjorde sitt for å forstyrre vertene.

Mot slutten av omgangen viste stjerner som Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka og Valon Berhami tydelige tegn til frustrasjon. På benken var også ringreven Otmar Hitzfeldt sin som ei fele.

De norske gutta på sin side virket våkne og voksne for oppgaven. Da dommer David Fernandez Borbalan blåste for pause på Stade de Suisse Wankdorf sto det fortsatt 0-0.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Kastet inn King
I andre omgang skapte ikke de to lagene like mye foran mål fra start, og krigingen fra slutten av første omgang fortsatte. Dommer Borbalan var ingen populær mann i Bern.

Den første store sjansen etter hvilen tilfalt vertene. Først dyttet Espen Ruud ned Eren Derdiyck i feltet og deretter avsluttet Barnetta mot mål. Rune Jarstein reddet.

Dommeren kunne kanskje valgt å peke på straffemerket i situasjonen med Ruud og Derdiyck, men valgte å vinke spillet videre. Igjen fikk han kjenne publikums vrede.

Etter 64 minutter valgte Norge å ta ut arbeidsmauren på topp, Alexander Søderlund, og sette inn Joshua King. Helt klart et offensivt bytte fra Egil Drillo Olsens side.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

To raske scoringer
Det var imidlertid sveitserne som skulle vært mer heldig med sitt bytte. Drøye ti minutter før slutt sendte nemlig innbytter Mario Gavranovic vertene i føringen på Wankdorf.

Norge hang ikke helt med på en corner, og Granit Xhaka stusset videre ved første stolpe. Inne foran mål ventet Gavranovic og kunne enkelt sende sveitserne i føringen.

Gleden skulle imidlertid bli kortvarig. Like etter fikk Norge corner. John Arne Riise slo inn og kaptein Brede Hangeland tok ansvar. Stopperen headet inn 1-1 i Bern.

Minutter senere var Norge også svært nær ved å gå opp i 2-1-ledelse. Ballen havnet igjen på hodet til Forren, men igjen var denne Benaglio med på notene. Svær sjanse.

Helt på tampen banket også Tarik Elyounoussi ballen i stangen etter godt norsk angrepsspill. Nærmere kom ingen av lagene og det endte 1-1 i Sveits.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag