RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høgmo: - Han blir «Duracell» når han scorer


SJEF 1 OG 2: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo roper til scoringssjef Jo Inge Berget fra sidelinjen under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia på Ullevaal stadion i Oslo.
SJEF 1 OG 2: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo roper til scoringssjef Jo Inge Berget fra sidelinjen under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Per-Mathias Høgmo (55) roser matchvinner Jo Inge Berget (24). Og nå ber han nordmenn glemme Lars Bohinens  «Baresi-øyeblikk».

NORGE - KROATIA 2-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Landslagssjefen smilte bredt da han møtte pressen etter kampslutt mot Kroatia søndag.

Kanskje ikke så rart.

For en uke siden var han omringet med kritiske spørsmål, mange sådde tvil om prosjekt Høgmo hadde livets rett - og det er ingen tvil om hvilket press han hadde fått på seg med tap mot Bulgaria sist.

Nå, etter to sterke seire og seks poeng, har pipa fått en annen lyd.

Plutselig er troen tilbake på det norske landslaget, og EM-drømmen lever i beste velgående.

LES OGSÅ: Kroatia-sjefen hyller Norge

- Duracell

Etter kampen hyller Høgmo matchvinneren Jo Inge Berget.

På TV kunne man se han rope noe etter Berget da angrepsspilleren hadde satt inn kampens første scoring.

- Jeg har sett at scoringer gjør noe med entusiasmen hans, han blir en duracell-kanin. Jeg sa til ham at «nå må du gire opp defensivt også og stenge siden din». Det var vel budskapet, om jeg ikke husker helt feil.

Han hyller den norske vikingen for måten han fintet bort Dario Srna før 1-0-

- Man kan vel glemme Bohinen sin skuddfinte for 20 år siden og skrive ny historie, smiler Høgmo.

- Blir du lykkelig av den sålefinten?

- Jeg blir lykkelig av at han får presentert sin kompetanse på landslaget, sier Høgmo.

LES OGSÅ: Norge sjokkerte stjernene: - De aner ikke hva som foregår

FEIRET: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og støtteapparatet etter EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia på Ullevaal stadion i Oslo.

Ros fra Kovac

De norske spillerne og Høgmo fikk ros av Kroatias landslagssjef Niko Kovac etter kampen.

- Norge var best fra 1. til 90. minutt og vant fullt fortjent, sier Kroatia-trener Nico Kovac (43) til Nettavisen etter Norges 2-0-seier.

Høgmo nikker når han får høre sitatet.

- Jeg sa til guttene: «Spill med hjertet, og ha et iskaldt hode». Sånn sett har Kovac rett. Jeg er enig med ham i at vi vant vel fortjent, sier Høgmo.

Norge sto før søndagens Kroatia-møte med tre strake hjemmekamper på Ullevaal Stadion uten scoring (Aserbajdsjan (0-0), Sverige (0-0) og Estland (0-1).

- Vi har holdt nullen i fire kamper på rad, og var veldig nær ved å avgjøre mot både Sverige og Aserbajdsjan. Jeg så mye positivt i de kampene, selv om det var en del ting som lugga. Vi ser at spillerne utvikler seg i hverdagen, jeg følger disse guttene tett, og var veldig trygg på at vi kom til å ta nye steg. Som jeg sa til dere før Bulgaria-kampen, vi begynner å få spillere som avgjør fotballkamper.

LES OGSÅ: Detaljert kampreferat

- Kampen ble slik vi ønsket

Høgmo beskriver tanken hans underveis i kampen, på denne måten:

- Du skjønner egentlig aldri at kampen er vunnet før dommeren har blåst. Men, vi så tidlig i kampen at kampbildet ble slik vi ønsket, og i pausen sa jeg «fortsett, men kom enda mer med backene, vi må ha flere dybdeløp og enda flere bakromsløp fra Markus Henriksen, så vil det åpne seg». Som fagmann er det en glede når du ser at spillerne vokser, og måten de håndterer ledelsen på er viktig. Vi «pælmer» ikke ballen bort, vi holder roen og trer gjennom ledd, og vi skaper nesten enda flere store sjanser, sier Høgmo til Nettavisen.

LES OGSÅ: Detaljert kampreferat

Mot Kroatia ble det igjen norsk scoring etter en dødball, akkurat slik det ble mot Bulgaria på torsdag.

- Hva sier det deg at vi igjen scorer på dødball?

- Det er sånn at dødball er det eneste parametere vi vet kan gjenskapes fra kamp til kamp, uavhengig av kampbilde. Det å beherske den fasen av spillet er ekstremt viktig i moderne fotball. Der må jeg gi all honnør til Sigurd (Rushfeldt), Jarl (Torske) og Frode (Grodås) for måten de jobber. Gutta tror nå at, hver gang vi har dødball, scorer vi. Da har vi flere strenger å spille på, mener landslagssjefen.

- Hvordan vurderer du mulighetene for å bli direktekvalifisert til EM?

- Det som er faktum, er at vi styrer det selv. Det er ikke uvesentlig. Nå er det Malta, og det er tette kamper hele veien. Jeg gleder meg til å treffe spillerne igjen mot Malta, foran et fullsatt Ullevaal. Jeg vil rette en stor takk til publikum for måten de står opp for laget på, sier Høgmo.

- Gode muligheter, altså?

- Det er gode muligheter til å slå Malta, men ingenting gjør seg selv, sier Høgmo.

LES ALT OM KAMPEN HER.

Norges neste kvalikkamp spilles hjemme mot Malta den 10. oktober. Så venter den avsluttende gruppekampen borte mot Italia tre dager senere.

18. oktober trekkes playoff-kampene.

Gjenværende kamper I Norges gruppe:

Norge:

Malta (h)

Italia (b)

Kroatia:

Bulgaria (h)

Malta (b)

Italia:

Aserbajdsjan (b)

Norge (h)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere