RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høgmo bruker Tsjekkia-kampen som inspirasjon

VIKTIG KAMP: Per-Mathias Høgmo presenterte tirsdag troppen til EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia neste uke.
VIKTIG KAMP: Per-Mathias Høgmo presenterte tirsdag troppen til EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia neste uke. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
- Vi hadde en veldig god opplevelse mot Tsjekkia.

Mars har vært en fryktelig kvalifiseringsmåned for de norske fotballherrene i flere år. Inn mot Kroatia-møtet vil landslagssjef Per-Mathias Høgmo hente inspirasjon fra en treningskamp i mars i fjor.

Ikke siden 1999 (Hellas, 2-0 i Aten) har Norge maktet å ta tre poeng i en EM- eller VM-kvalifiseringskamp i årets tredje måned. Høgmo har ikke noe veldig godt svar på hvorfor man ofte sliter i årets første tellende kamp.

- Det er et godt spørsmål. Og det er nok mange årsaker til det. Jeg har sett at vi bare har tatt tre av 21 poeng på de siste sju kvalifiseringskampene i mars, sier Høgmo til NTB.

Han ledet Norge til 2-2 mot Tsjekkia i en bortekamp i Praha i fjor. Han håper å dra nytte av den inn mot det som skal skje i Kroatia om en drøy uke.

- Vi hadde en veldig god opplevelse mot Tsjekkia i mars i fjor. Riktig nok i en treningskamp, men mot et godt tsjekkisk lag som nå står med full pott i kvalifiseringen. Vi gjennomførte en god kamp, og det tar vi med oss inn i den nye gruppa vi har nå. Det er med på å danne bakgrunnen for kampen mot Kroatia, fortsetter landslagssjefen.

«Nye» fjes
Når han snakker om den «nye» gruppa, er den ikke så veldig endret fra den som slo Aserbajdsjan 1-0 borte i forrige EM-kvalkamp. Men seks spillere er nye, deriblant Mohammed Abdellaoue, Valon Berisha og Markus Henriksen, som alle mistet høstens kvalifisering på grunn av skader.

- Moa skulle egentlig vært i Stuttgart-troppen i helgen, men fikk en kuttskade som gjorde at han måtte stå over den kampen. Markus og Valon er to i den unge generasjonen som har vært med før. Det skal bli gøy å se dem igjen, sier Høgmo.

Han er ikke bekymret over alle skadene og at flere proffer har slitt med spilletid ute i Europa.

- Om du ser hele troppen under ett, er vi ganske godt stilt når det kommer til spilletid. Veldig mange spiller nå fast på relativt høyt nivå, og det har jo ikke bestandig vært slik. Jeg synes vi har en veldig god konkurranse om de fleste plassene.

Nok tid
Norge reiser til Kroatia med poeng som mål. Hvordan skal så Høgmos menn klare det mot Niko Kovacs sterke mannskap?

- Det blir å finne balansen mellom risiko offensivt og i forsvar. Vi må uansett være dynamiske og kompakte i forsvarsspillet. De har gode spillere som er flinke til å tre gjennom. Det samme har vi, derfor må vi åpne dem opp og finne rom både i kontringsspillet og i etablert spill, sier landslagssjefen.

I neste uke tar han med spillerne på treningsleir i Marbella. Den blir særlig viktig ettersom landslaget ikke har spilt kamp siden seieren over Aserbajdsjan i november.

- Vi får fem treninger før Kroatia-kampen, og det kommer til å gjøre oss veldig godt. Vi har brukt mye ressurser på å legge til rette for at vi skal være godt forberedt, sier Høgmo. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere