RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høgmo fikk kritikk etter uttalelser: - Kom kanskje feil ut


LANDSLAGSSJEFEN: Per-Mathias Høgmo har vært under hardt press siden fiaskoen i Budapest. Denne uken møtte han Nettavisen til en lang prat på nasjonalarenaen.
LANDSLAGSSJEFEN: Per-Mathias Høgmo har vært under hardt press siden fiaskoen i Budapest. Denne uken møtte han Nettavisen til en lang prat på nasjonalarenaen. Foto: Paul Weaver (NA bilder)
Sist oppdatert:
Per-Mathias Høgmo (56) forstår hvorfor han kan oppfattes som lite ydmyk. Nå skal han endre måten han snakker på.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): 56-åringen fra Gratangen ble ansvarlig for den største landslagsskuffelsen i moderne tid da Ungarn ble for sterke over to kamper i november.

Kort tid senere gikk landslagssjefen i dekning.

Høgmo holdt en fem minutters presseseanse på flyplassen dagen derpå, og svarte på noen spørsmål fra NTB seks dager etter kampen, men så ble det stille.

Ikke før 04. februar lot han seg igjen intervjue om Ungarn-fadesen. Kampen som ødela Norges EM-drøm og myrdet mye av entusiasmen som hadde bygd seg opp rundt landslaget.

Nøyaktig 76 dager gikk det før Høgmo igjen møtte pressen.

Og da han først snakket ut i starten av februar, var det mange som reagerte på det som ble sagt.

Høgmo tok nemlig tilsynelatende lite selvkritikk.

«Jeg ville gjort det samme igjen».

«Vi hadde 15-9 i målsjanser over de to kampene. (…) Vi hadde også 24-3 i cornere og nesten 70-30 i ballinnehav».

Fotball-Norge lot ham få høre det.

- Utrolig snålt ikke å piske seg selv, sa Bengt Eriksen til VG.

- Er han sveiseblind, spurte Kjell-Sverre Hansen Wold.

- Det ville vært klokere å innrømme feil, mente Lars Tjærnås.

Nå, en måned senere, møter vi Høgmo til et nytt intervju i hovedstaden. I kontorlokalene på Ullevaal Stadion treffer vi en landslagssjef som for dagen er kledd i olabukse, blå skjorte og mørk blazer.

MØTTE NETTAVISEN: Svein Graff og Per-Mathias Høgmo tok imot Nettavisen på Ullevaal Stadion.


Det er travle dager på Ullevaal og mye folk i gangene, og sammen med Norges for tiden mest omdiskuterte fotballtrener tar vi plass i en VIP-losje med utsikt til den stadig grønnere gressmatta på nasjonalarenaen.

Med landslagets pressesjef Svein Graff på den ene enden av langbordet, Høgmo på den andre, starter vi intervjuet vi har bedt om siden november.

Og vi gjengir svarene til Høgmo i sin helhet.

- Flere har kritisert deg for å ta for lite selvkritikk etter Ungarn-tapet. Hva tenker du om det?

- Jeg snakket med seks presseaktører den dagen, og det handler mye om hvordan man velger å se på formuleringene. For å være presis: Det er alltid sånn at vi evaluerer det vi gjør og tar lærdom av det. Det er hele sportens natur. Det jeg prøvde å si, som kanskje kom feil ut, er at man som trener alltid tar beslutninger der og da. Det må du stå for i ettertid. Man kan alltid se tilbake og diskutere eventualiteter, men det endrer ikke beslutningen som ble tatt. Det blir som ellers i livet, gjort er gjort. Man må lære av det og gå videre, sier Høgmo til Nettavisen.

- Når man taper to kamper mot Ungarn, har du forståelse for at det blir reaksjoner når du, som et slags forsvar, trekker frem at Norge vant cornerstatistikken?

- Ja. Og etter et sånt tap er det bare å si «sorry, vi var ikke gode nok». Det sa jeg også, men samtidig prøvde jeg å være nyansert. Etter en sånn kamp er skuffelsen så stor at jeg tenkte det var greit å ta ut litt avstand og ha en god evaluering. Det må vi definitivt ha etter den playoffen.

BLID: Per-Mathias Høgmo sier han forstår at det kommer kritisk søkelys når man er landslagssjef i fotball.


Nettavisens fotballblogger og tidligere Skeid-trener Kjell-Sverre Hansen Wold var blant de kritiske. «Er du helt sveiseblind?» spør han landslagssjefen i sin blogg.

- Hansen Wold skriver: «Lengre unna ydmykhet og selvransakelse av eget lederskap skal man lete lenge etter». Hva tenker du om et sånt utsagn?

- Når jeg blir fremstilt som at jeg ikke angrer, og det står alene som en setning, kan jeg forstå at det virker som manglende ydmykhet. Men når jeg får lov til å snakke i forlengelsen, at man ikke klipper bort det jeg sier, tror jeg Kjell-Sverre også hadde hatt en annen oppfatning. Vi har vært ekstremt ydmyke om at den prestasjonen mot Ungarn ikke var god nok totalt sett. Det har jeg underbygd i mange situasjoner.

- Så du angrer på laguttaket?

- Nei, jeg angrer ikke på det jeg gjorde der og da, det kan jeg ikke gjøre. Men jeg tar lærdom av det. Der og da tar man ut et lag man tror på, det er en viktig presisering. Vi hadde en plan B, og vi skulle legge om hvis det ikke fungerte. Det gjorde vi også i pausen.

- Etter NTB-intervjuet du gjorde rett i etterkant av kvaliken, hvorfor gikk det nærmere 80 dager uten at du stilte opp i pressen?

- Det gjorde jeg fordi alle evalueringer måtte bli ferdige og at vi kunne få på plass synspunkter fra både interne og eksterne. Det syntes jeg var viktig å ha med.

- Mange savnet din stemme da debatten pågikk i etterkant av kvaliken?

- Ja, men jeg stilte opp for media dagen etter Ungarn-kampen i Budapest og hadde en pressekonferanse på flyplassen. Det var veldig mange aktører som ville snakke med meg, og da valgte jeg å la meg intervjue av NTB slik at vi nådde alle.

- Det var i dagene rett etter kampen, men debatten rundt landslaget fortsatte lenge etterpå. Mange savnet at landslagssjefen meldte seg på?

- Ja, det kan godt hende, og det må man være åpen for å diskutere. Vi valgte å ta evalueringen først for å være presis på det vi kom tilbake til. Det blir også sånn, rett etter en sånn stor skuffelse, at alt jeg sier og gjør blir feil. Man vil egentlig ikke høre noe. Derfor tror jeg alle følte et behov for å ta ut litt distanse. Det som er utfordrende med landslagstrenerjobben, er at det er så lenge til neste kamp. Ellers hadde det vært ny kamp etter en uke. Men sånn er mekanismene.

SNART KAMPER IGJEN: Per-Mathias Høgmo svarte på spørsmål fra Nettavisen i en av losjene på Ullevaal.

- Flere har reagert på det du sa etter presseseansen sist: Du forsvarte valget om å spille uten spiss med at Markus Henriksen hadde spilt spiss tidligere. Men Henriksen uttalte til NRK etter Ungarn-kampen at han aldri hadde spilt spiss før Budapest?

- Han spiller som hengende spiss i Nederland.

- Men ikke spiss, som han skulle fungere som i Budapest?

- Jo, jeg spilte med ham som en litt lav spiss i den kampen for å ikke la stopperne deres få kontakt med ham. Det var bakgrunnen for det valget. Vi skulle lokke dem ut og få løp gjennom bakfra. Det var tanken. Martin Ødegaard skulle bruke sin kompetanse til å tre gjennom, og Markus er god til å komme i andrefase. Det var bakgrunnen for den strategien.

- Hadde jeg vært spiss på landslaget, hadde jeg følt en veldig mistillit etter et sånt valg?

- Vi tok ut spillere som var i kampform og scoret mye mål. Moi (Elyounoussi) hadde scoret veldig mye internasjonalt, Markus scoret mest på klubblaget og endte også opp med å score vårt eneste mål mot Ungarn.

- Hadde du gjort det samme spissvalget om igjen?

- Det blir så hypotetisk, for vi kunne stilt med et annet lag og gjort det bedre, men også dårligere. Det vet man aldri. Alle valg man gjør før og under en kamp blir tatt der og da, de må man nesten stå for. Men det betyr ikke at valgene man gjør der og da er riktige.

JA, VI ELSKER: Per-Mathias Høgmo er stolt av å være norsk landslagssjef. Nå vil han ta Norge til VM.

I løpet av vår artikkelserie om NFF i etterkant av kvaliken, snakket Nettavisen med to tidligere landslagstrenere, 11 nåværende eller tidligere landslagsspillere, to tippeligaspillere, to klubbledere, én speider og én sponsorsjef.

Tonen var krystallklar: Flertallet er svært kritiske til de valgene som ble tatt i forkant av kampene mot Ungarn, og særlig bortekampen som ble en sort flekk på Norges fotballhistorie.

Flere av spillerne har i ettertid innrømmet at de ble overrasket over det Høgmo valgte som kampplan. Vegard Forren uttalte blant annet til Romsdals Budstikke at spillerne ikke hadde øvd på den overraskende oppstillingen som startet i Budapest.

- Flere eksperter Nettavisen har snakket med tror din tillit og posisjon innad i spillergruppa er svekket på grunn av kampene mot Ungarn. De tror tilliten til deg som taktiker og sjef over laguttak er blitt dårligere. Hva synes du om den påstanden?

- Jeg opplever at vi har en veldig fremoverlent spillergruppe. Jeg har kontakt med alle spillerne, og vi er tett på dem. Det er unisont blant spillerne at det handler om å prøve å stabilisere seg på det beste nivået vi var på, som mot Kroatia hjemme og Bulgaria. Vi må huske på at vi har vært under trykk i flere sammenhenger, og måten vi sammen har stått opp har vært en av styrkene i gruppa vår. Det er en del av helheten at det gjøres riktige og gale valg underveis, sier Høgmo.

- Ser du at det er fare for at tilliten til deg innad i spillergruppa synker av kamper som mot Ungarn?

- Nei, det har jeg ikke opplevd.

- Har du fått noen tilbakemeldinger fra spillergruppa siden Ungarn-kampene?

- Hele spillergruppa har hatt en evaluering, og kapteinsteamet har hatt ansvar for å ha en gjennomgang på det. Jeg har fått tilbakemeldinger fra spillerne i etterkant av det.

- Hva slags tilbakemeldinger?

- Det går på små rammebetingelser som vi kan bli bedre på, ellers har det vært veldig gode tilbakemeldinger fra spillergruppa.

VIL ENDRE SEG: Per-Mathias Høgmo innrømmer at han skal endre på måten han fremstår utad etter dårlige landskamper. Han innser at folk ikke vil høre om det positive når kampen har vært negativ.


Ole Martin Årst var blant dem som var kritiske mot landslagssjefen etter kampen i Budapest. Årst spilte under Høgmo i Tromsø i 2004 og i 2012, og kjente ikke igjen den Høgmo som ledet Norge mot Ungarn.

- Det som har vært hans styrke er at han har stått last og brast med en fast ellever når han har vært klubbtrener, han har skiftet lite på laget. Nettopp derfor ble jeg enda mer overrasket over laguttaket, uttalte Årst til Nettavisen.

- Hva gjorde at du gikk bort fra dette da det gjaldt som mest, Høgmo?

- Vi må være ærlige og si at vi var uheldige som ikke vant kampen her hjemme. Vi vant sjansestatistikken 8-4, og hvis Per Ciljan Skjelbred og Even Hovland hadde scoret på sine sjanser hadde vi ledet 2-0 etter tre minutter. Vi traff godt på inngangen til kampen. Men i gjennomføringen av den kampen så vi at mange spillere var litt ute av form. Det er det ingen tvil om. Da ble diskusjonen inn mot neste kamp om vi skulle ha inn litt friske bein. Det var bakgrunnen, vi ville ha mer energi inn.

- Skjønner du likevel hvorfor Årst reagerer?

- Ja, men igjen, jeg skjønner veldig godt at det er mange ulike synspunkter på hvordan man velger å sette sammen et lag. Men vi som har sett hver trening, hver kamp og kjenner spillerne, det er summen av det som gjør at man tar de valgene man tar. Jeg involverer også spillerne, og det er summen av mange ting som gjør at man lander på det man gjør.

SLÅR TILBAKE: Per-Mathias Høgmo vil ikke ha på seg at han ikke har vært lite selvkritisk etter Ungarn-fadesen.


Når man mislykkes i fotball, blir søkelyset sterkere med en gang. 56-åringen fra Gratangen har ikke bare fått gjennomgå for de taktiske valgene mot Ungarn, men han har også fått mye pepper for måten han velger å ordlegge seg på.

Etter hvert eneste av de 12 tapene med landslaget har Høgmo trøstet det norske folk med at fremtiden er lysere, laget er i utvikling.

Den retorikken har ført til krass kritikk.

- Flere fotballprofiler, som Årst og Kjetil Rekdal, mener det er farer ved å uttale seg som du gjør etter tap. Retorikk som handler om at laget er i utvikling. De mener det kan ufarliggjøre det å tape.

- Det er ikke meningen, og har overhodet ikke noe med det å gjøre. Vi må huske på at vi er det yngste landslaget i Europa. Vi har vært opptatt av å utvikle en spillestil og et lag med prøving og feiling. Når man er i øvelsesfasen må man tenke utvikling. Men når det gjelder kvaliken, har vi vært ekstremt resultatorientert.

- Det kan godt hende jeg blir oppfattet feil, og at jeg bør være enda mer selvkritisk, men vi er veldig selvkritiske internt. Det kan sikkert oppleves som at jeg er positiv når vi taper, men det er jeg ikke. Jeg prøver bare å nyansere det, men av og til blåser man det opp. Det har jeg respekt for, man ønsker kanskje ikke å høre hva som var bra når man er skuffet.

- Kommer du til å endre retorikken?

- Jeg kommer ikke til å endre pedagogikken, men jeg skal bli mer nøye på å ikke fremstå som fornøyd når vi taper. For det er jeg aldri.

- Du går inn i en VM-kvalik mange er skeptiske til. Hvordan vurderer du din egen tillit hos det norske folk akkurat nå?

- Det som har gledet meg veldig med det norske folk, er oppslutningen rundt landslaget. Den har vært formidabel, vi hadde nesten fem fulle hus på Ullevaal. Det skapte god stemning rundt laget, de liker det de ser. Det kan vi dra med oss videre, selv om alle var ekstremt skuffet etter Ungarn.

- De fem fulle husene hadde vel også en del med en viss 16-åring å gjøre?

- Det er veldig sammensatt. Det har en del med billettpriser å gjøre, måten vi har jobbet i markedet, måten vi spiller fotball på, Martin Ødegaard og andre profiler. Det har ikke bare med meg å gjøre, det er en helhet, og det er det veldig viktig å få frem.

VIL FENGE FOLKET: Per-Mathias Høgmo tror det norske folk har likt tendensene til landslaget under hans ledelse.

Nettavisen møter Høgmo på Ullevaal mens VG er midt inne i en kritisk artikkelserie om pengebruk i Norges Fotballforbund. Landslagssjefen er blant dem som har fått søkelyset rettet mot seg, og hans skattbare inntekt på 3,4 millioner kroner blir sammenlignet med den mer suksessrike langrennsledelsen, der ingen tjener over 750.000 i året.

Avisen skriver samtidig at A-landslaget brukte 30,3 millioner kroner i 2015, og at generalsekretær Kjetil Siem mener det brukes for mye i forhold til resultatene.

- Hvordan har du opplevd fokuset på pengebruk i NFF de siste dagene?

- Av og til kan man føle at ting blir veldig tatt ut av sammenheng, men jeg tror det er positivt at vi i det lille landet vårt kan være åpen om det meste. Det være seg toppidrett, idrett, politikk, næringsliv og så videre. Det er en styrke for samfunnet vårt, og vi må tåle at det debatteres. Det er en styrke for oss alle.

- Blir det en endring i pengebruken for din egen del og A-landslaget?

- Vi har våre budsjetter å forholde oss til, og nå er det sånn at motstanderne og antall kamper styrer mye av budsjettene. Det kommende året holder det med én charterreise, til Aserbajdsjan, de andre kampene kan vi ta rutefly til. Det gjør at vi sparer penger på dét, og vi har et par millioner mindre i budsjett i 2016 enn vi hadde i fjor. Stemmer ikke det, Svein? spør Høgmo og retter seg mot pressesjef Svein Graff. Han nikker samtykkende.

SER FREMOVER: Landslagssjefen er glad for at stadig flere norske spillere kommer seg til utlandet.

Intervjuet dreier over på den kommende VM-kvaliken. Norge i gruppe med Tyskland, Tsjekkia, Nord-Irland, San Marino og Aserbajdsjan, og mens 24 europeiske land kvalifiserte seg til EM, må man Norge være blant de 13 beste lagene i Europa for å kvalifisere seg til verdensmesterskapet.

- Det vil være en sensasjon om Norge kommer seg til VM, sa Kjetil Rekdal da vi snakket med ham i november.

- Hvordan vurderer du Norges sjanser, Høgmo?

- Hvis du ser på den såkalte ligaindeksen, kjenner du til den? spør han.

Ligaindeksen er en slags bedømmelse av kvaliteten på landslagenes spillertropper. De fem beste ligaene i verden, i skrivende stund Spania, Tyskland, England, Italia og Frankrike, har ligaindeks 1. Om et landslag kun har spillere i troppen som til daglig spiller i en av de fem beste ligaene, får de 1 i score.

- Tyskland har ligaindeks 1. Samtlige spillere befinner seg på øverste rankingnivå ligamessig. Nord-Irland og Tsjekkia ligger på 2 i førsteelleveren. Vi ligger på 2,3 eller 2,4. Sånn sett må vi overprestere litt ut fra ligaindeksen. Når det er sagt, har vi et veldig ungt lag som nå har fått to år ekstra på seg inn mot en ny kvalik. Pluss at det igjen kommer mange. Målet vårt er klart, vi skal kjempe om den andreplassen i gruppa. Tyskland er klare favoritter. Det blir tette kamper og en jevn gruppe. Og er det en tøff gruppe? Ja!

- Målet er å kjempe om andreplassen, ikke å ta andreplassen?

- Målet er å kjempe om de to første plassene, men det mest realistiske er å prøve å ta en andreplass og gå til playoff.

- Med tanke på skuffelsen vi har bak oss fra Ungarn-kampene, er du forberedt på at det kan bli et voldsomt trykk på deg hvis det butter imot i VM-kvaliken?

- Det har jeg ikke gjort meg noen tanker om. Det er en tøff jobb jeg har, og fire av mine kolleger måtte gå fra jobben i forrige kvalik. Dette handler om resultater, og som trener må man være forberedt på det. Vi har hatt trykk på oss underveis, og jeg er glad for måten vi har stått gjennom det på. Vi har også fått mye ros. Det gjelder å ikke grave seg ned når man får juling, og ikke ta av når det går godt. Dette kommer det til å handle om i fremtiden også.

KRITIKK: Per-Mathias Høgmo har fått hard medfart av både presse og publikum i etterkant av Ungarn-kampene.


I forkant av VM-kvaliken skal Norge ut i tøffe treningskamper mot EM-klare nasjoner som Portugal, Island og Belgia.

Høgmo spøker med at «siden vi ikke kom til EM, lagde vi oss et eget mini-EM. Nå har vi den beste EM-gruppa».

- Det er utfordrende kamper, men litt i tråd med det jeg mener vi hadde suksess med tidligere. Selv om vi fikk en del juling med resultater, fikk vi betalt for å møte England, Russland og Frankrike i de tre siste kampene før EM-kvaliken. Det tenker jeg er viktig, vi må ikke bli feige og bare spille mot Gibraltar og sånne land. Vi må bryne oss mot gode nasjoner selv om faren for dårlige resultater er der.

- Du ønsker å ta den risikoen selv om du vet det blir et voldsomt trykk på deg hvis det blir stortap mot Belgia og Portugal?

- Ja, men da er det tilbake til det Ole Martin Årst mener. Spør du han, har tøff matching alltid vært et suksesskriterie for meg. Det har det vært enten jeg har trent Tromsø, kvinnelandslaget eller RBK. Jeg har alltid forsøkt å møte lag som er bedre. Og det beste eksemplet er da jeg trente Fossum i 3. divisjon. Da møtte vi bare lag fra 2. divisjon i treningskamper og kom til seriestart uten en eneste seier. Men da vant vi 11 strake kamper. Med Ole Martin og Tromsø møtte vi bare russiske lag og kom vi til seriestart med seks kamper uten å ha scoret et eneste mål. Men jeg står på min linje, så får jeg heller tåle litt pepper, og jeg har guttene med på den strategien, sier Høgmo.

Intervjuet er på overtid, snøen har begynt å lave ned utenfor og kaffekoppen til Høgmo er tom.

- Tror du din jobb som landslagssjef avhenger av om Norge kommer til VM?

- Nå har jeg bare fireårskontrakt og er inne i de to siste årene. Hva som måtte skje etter det, har ikke vært et tema. Det er to parter som skal beslutte det. Det ene er hva jeg ønsker selv, det andre er hva styret i NFF ønsker.

NB: 15. mars tar Høgmo ut troppen som skal spille mot Estland 24. mars. Så venter kamper mot Finland (h), Portugal (b), Island (h) og Belgia (b) før VM-kvaliken starter mot Tyskland på Ullevaal Stadion 04. september.

Her kan du lese portrettintervjuet Nettavisen gjorde med Høgmo da han var Tromsø-trener i 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere