RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Høgmo gråt etter England-tap

Sist oppdatert:
Landslagssjefen tror på et langt lystigere VM denne gangen.

For 44 år siden gråt Per-Mathias Høgmo VM-tårer for England. Nå er han klar for en maraton i Brasil.

Landslagssjefen skal farte rundt i VM-landet og se mange kamper fra tribunen. Han holder Brasil som favoritt og tror ikke presset slår dem ut.

- Disse brasilianske spillerne er jo oppvokst med kjærligheten til fotballen og den enorme lidenskapen. For dem må dette være ekstremt motiverende. Brasil vil være en naturlig favoritt på hjemmebane. De og Argentina er nok det. Jeg tror Spania er det av de europeiske lagene med best forutsetninger til å lykkes i Sør-Amerika, sier Høgmo til NTB.

Og det blir Brasil på toppen i VM-minneboka hans også.

- Det Brasil-laget med Socrates og Eder, 1982, er det jeg husker best, fordi de hadde så sterke karakterer. De spilte også en utrolig underholdende fotball. Men de vant ikke gullet. Igjen, det er det som gjør fotballen så spesiell. To pluss to er ikke alltid fire.

Tårer
Høgmo taklet Brasils Spania-exit greit. Det var litt verre tolv år tidligere. 

- Mitt første minne fra VM var da England røk ut for Vest-Tyskland i 1970 i Mexico. Jeg sprang opp på loftet og gråt mine modige tårer som tiåring, sier Høgmo og ler.

Han skal se elleve kamper i løpet av sine to uker i Brasil. Det blir nok av flyreiser på landslagssjefen.

- Jeg har aldri vært i Brasil før. Det blir mitt første møte med fotballkulturens mekka. Det blir spennende å kjenne pulsen på dette mesterskapet.

- VM er det ypperste av det ypperste. Du kan godt si at Champions League holder høyt nivå og er fantastisk, men i VM er stort sett alle de beste spillerne i verden samlet. Det er nasjon mot nasjon og kultur mot kultur. Det er en flott arena for menneskelig samhold og konkurranse.

Hva skjer?
- Hvilke trender slår gjennom? Blir det et åpent VM med åpen fotball? Eller blir det et mer forsiktig sluttspill der lagene spiller varsomt og byr lite på seg selv? Mye tyder på at det blir et underholdende VM. Det har vært en offensiv tankegang i Europa en stund.

Høgmo ser både Italia og Kroatia live to ganger i VM. Begge nasjonene er norske motstandere i EM-kvalifiseringen som starter til høsten.

Egil «Drillo» Olsen ledet Norge i to VM-sluttspill (1994 og 1998). Nå er det 14 år siden det norske landslaget deltok i et internasjonalt sluttspill (EM 2000).

Høgmo har fått jobben med å bryte den trenden. Et utvidet (32 lag) 2016-EM er første og kanskje beste sjanse.

Neste VM spilles i Russland om fire år. (©NTB)Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere