RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
YDMYKET: Per-Mathias Høgmo og Norge måtte se seg slått av Tsjekkia på Eden Stadion i Praha.
YDMYKET: Per-Mathias Høgmo og Norge måtte se seg slått av Tsjekkia på Eden Stadion i Praha. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Høgmos Norge ydmyket av Tsjekkia

Sist oppdatert:
Norge tapte den viktige VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia.

TSJEKKIA - NORGE 2-1:

PRAHA (Nettavisen): Det var kampen Norge måtte vinne for å ha en realistisk mulighet til å ta seg til VM-sluttspillet i Russland i 2018, men oppgjøret mot Tsjekkia ble nok et bevis på at noe er alvorlig galt med det norske landslaget under ledelsen av Per-Mathias Høgmo.

Norge tapte fortjent 1-2 og må etter alt å dømme se VM fra sofakroken. En øvelse vi for øvrig begynner å bli mestere på.

Joshua King vil ikke kritisere sin egen trener selv om Norge noterte kvalikens tredje tap på fire forsøk.

- Jeg synes hele trenerteamet har vært bra både for meg og laget. Jeg vil ikke kommentere det. Uansett hvem som er trener, så står jeg bak treneren. Jeg kommer aldri til å snakke negativt om en trener i løpet av karrieren min. Det blir feil, sier King til Nettavisen.

Markus Henriksen er langt nede etter kampen.

- Det er enda en trist dag. Vi hadde ambisjoner og håp om å ta med oss i hvert fall ett poeng. Det var tre poeng som stod som hovedmål. Når vi står igjen her med ingenting, så er vi skuffet, sier han til Nettavisen.

- Hvorfor underpresterer landslaget?

- Hadde jeg hatt et svar på det, så skulle jeg gitt det til deg, men jeg har ikke noe svar. Det som er så irritabelt er at det er lenge siden vi har hatt så mange spillere som spiller i så gode klubber i så gode ligaer, men vi klarer ikke helt å få det ut. Hvorfor vet jeg ikke, men det er fryktelig frustrerende, sier han.

- Er det ikke Per-Mathias Høgmo sitt ansvar at dere ikke klarer det?

- Jo, Per-Mathias er også ansvarlig så klart, men jeg synes ikke vi bare skal legge skylden på Per-Mathias, for vi må være såpass ærlige at vi spillere har spilt mange landskamper hvor vi har underprestert voldsomt, sier Henriksen.

Mot Tsjekkia åpnet Norge nærmest på verst tenkelig vis og det var bare et tidsspørsmål før Michal Krmencik sendte hjemmelaget opp i ledelsen på Eden Arena.

Heller ikke etter pause hang Norge med fra start, og det var ikke spilt mer enn to minutter av andreomgangen før Jaromir Zmrhal økte Tsjekkias ledelse til 2-0.

Det fikk MAX-kommentator Kenneth Fredheim til å reagere.

- Hva i himmelens navn og rike er galt?, sa Fredheim da Tsjekkia scoret for andre gang.

Joshua King reduserte for Norge fire minutter før slutt, men Tsjekkia vant likevel til slutt fortjent.

Med tap i Praha kan Norge trolig se langt etter VM i Russland. For skulle de norske spillerne slå tilbake og sikre seg andreplassen, er sjansen stor for at poengfangsten vil være for liten til at de vil klare å være blant de åtte beste lagene som får spille play off.

Det eneste spenningen som vil være rundt landslaget i nærmeste fremtid vil være hvem som skal lede laget fremover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SCORET: Michael Krmencik jubler etter å ha sendt Tsjekkia opp i ledelsen.

Skuffet Høgmo

I intervju med MAX etter tapet mot Tsjekkia, pekte en skuffet Høgmo på sviktende forsvarsspill som årsaken til tapet.

- I dag synes jeg vi taper for mange avgjørende dueller. Det gjøres noen personlige feil. Det blir vi hardt straffet for, sier Høgmo til MAX.

- Det er et stort potensial i laget. Det har vi vist tidvis, men vi er ikke stabile nok, forsetter Høgmo.

Konfrontert med om han følte han traff med laguttaket, var Høgmo klar.

Vi tar ut det laget som vi til enhver tid mener er best. Det gjelder også i dag, sier han.

Store sjanser til Tsjekkia

Det var liten tvil om at det var tsjekkerne som kom best i gang, og det var ikke spilt mer enn to og et halvt minutt før Jaromír Zmrhal mottok et innlegg foran mål og banket til, men heldigvis for Norge gikk skuddet en liten meter til side for mål.

TUNGT: Per-Mathias Høgmo var svært skuffet etter 1-2-tapet i skjebnekampen mot Tsjekkia.

Hjemmelaget fortsatte imidlertid å skape problemer for Høgmos menn, og fem minutter ut i kampen, var det nesten et lite under at Tsjekkia ikke tok ledelsen.

Det norske forsvaret fikk nemlig store problemer da tsjekkerne slo et innlegg inn i boksen fra høyrekanten. Even Hovland forsøkte å klarere ballen, men endte i stedet med å sende ballen mot eget mål. Hovland må imidlertid takke Rune Jarstein for at han unngikk selvmål. Keeperen fikk på utrolig vis headet ballen opp i egen tverrligger og hindret med det tsjekkisk scoring.

Tsjekkia tok ledelsen

Men fem minutter senere klarte ikke lenger det norske laget å stå imot. En takling på midtbanen av Stefan Johansen endte som en perfekt pasning for Tsjekkia i bakrommet, for plutselig var Ladislav Krejci alene med keeper. Den tsjekkiske vingen slo så videre 90 grader til lagkamerat Michal Krmencik som enkelt kunne sette inn 1-0 i det åpne norske målet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per-Mathias Høgmo virket ikke å være fornøyd med det han så av eget lag på Eden Stadion på i Praha.


Høgmos menn virket usikre og slet med å få til noe som helst på gressmatten på Eden Arena i første omgang.

27 minutter ut i kampen fikk Jo Inge Berget det som lignet på en målsjanse da han fikk avslutte nokså upresset fra 20 meter, men skuddet gikk cirka ni meter utenfor.

Stefan Johansen traff imidlertid bedre da han mottok ballen fra Joshua King etter 33 minutter. Fulham-spilleren banket til på direkten, men skuddet gikk en meter til side for mål.

Norge forsøkte å legge et lite press på Tsjekkia mot slutten av omgangen, men som så mange ganger tidligere, ble avslutningen blokkert eller så bommet man med den siste og avgjørende pasningen.

For Tsjekkia var også nærmest scoring i slutten av kampen. Like før pause fant Krejci på ny målscorer Krmencik inne i boksen, men den tsjekkiske angriperen headet en meter over mål.

Til pause stod det derfor fortsatt 1-0 til Tsjekkia.

Sjokkåpning

Norge måtte heve seg kraftig etter hvilen om de skulle ha noen sjanse til å slå tilbake, men det norske laget klarte å rote det til umiddelbart etter pause.

Kun to minutter av andreomgangen var spilt da Vegard Forren slo en pasning som ble snappet opp Borek Dockal. Tsjekkeren tok med seg ballen før han på vakkert vis spilte ballen i bakrommet mellom Omar Elbdellaoui og Even Hovland til lagkamerat Zmrhal. Sistnevnte gjorde alt rett alene med Jarstein da han plasserte inn 2-0 for Tsjekkia.

Dermed så det svært tungt ut for det norske laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tsjekkia feiret kveldens andre scoring foran de norske supporterne.

Høgmo byttet tre mann

Høgmo satte etter hvert innpå både Mats Møller Dæhli, Adama Diomande og Tarik Elyounoussi i håp om å snu kampen, men det var Tsjekkia som skapte de største sjansene også etter hvilen.

61 minutter ut i kampen slo Dockal et godt frispark inn i boksen hvor Brabec fikk hodet på ballen. Avslutningen var brukbar, men heldigvis for Norge gikk den like til side for mål.

Norge hevet seg noe midtveis i omgangen, men akkurat som i de første 45 minuttene, var avslutningen for svake og pasningene for upresise.

Joshua King tente imidlertid håpet for Norge da han etter klabb og babb i boksen fikk satt inn reduseringen for det norske laget etter 86 minutter, men Norge klarte aldri å sette inn utligningsmålet og tapte dermed til slutt fortjent.

Landslagssjef Høgmo måtte dermed registrere at hans spillere nok en gang vartet opp med en svak prestasjon under hans ledelse i det som kan ha vært hans sist kamp som landslagssjef.

Fotballpresident Terje Svendsen varslet allerede før fredagens kamp at Høgmo vil bli evaluert i den kommende perioden. Spørsmålet er om det i det hele tatt er noe spenning igjen knyttet til hva konklusjonen blir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere