RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historien Roberto Mancini bør lese

Foto: topfoto/Scanpix
Sist oppdatert:
City 1968: - Vi skal ta over verden. City 2012: - Vi skal ta over verden.

- Neste stopp er mars, sa Malcolm Allison, daværende assistenttrener i Manchester City, i 1968, dagen etter at Newcastle ble slått 4-3 og det ble klart at de lyseblå hadde vunnet serien.

I forkant av søndagens avsluttende og avgjørende serierunde i Premier League, publiserer The Independent historien om hva som skjedde forrige gang City ble seriemester.

En historie alle på Etihad Stadium bør ta seg bryet å lese.

Citys fall
Med en sjampanjeflaske i den ene hånda og en Havana-sigar i den andre overbeviste unge Allison, eller Big Mac, mange da han spikret at City i førsteomgang skulle overta Europa.

Men det ble ingen tur ut i verdensrommet for klubben fra fotballbyen.

Noen måneder etter Allisons arrogante, men inspirerende tale, ble City slått ut av første runde i den europeiske cupen i Istanbul.

De to neste årene var en FA-cuptittel, en ligacuptittel og seier i den europeiske cupvinnercupen det eneste metallet det briljante trenerteamet Allison og Joe Mercer fikk med seg.

I 1967, året før ligagullet, ble City nummer 14 i den engelske serien. I 1969, året etter ligagullet, endte klubben på 13.-plassen.

City, som skulle overta verdens fotballtrone, ble isteden overtatt av interne stridigheter, ny eier og en overdådig pengebruk. Like fort som de lyseblå kom inn den engelske toppen, ble ambisjonene smadret og klubben forsvant.

Touré kopierer Allison
De har ikke vunnet ennå, City, men enhver United-supporter må innrømme at det 20. ligagullet er på god vei til å glippe. Roberto Mancini forbereder seg til kamp mot dumpekandidat Queens Park Rangers på hjemmebane, og med seier vil Sir Alex Ferguson være avhengig av et ganske vilt resultat mot Sunderland for å vinne på målforskjell.

Pokalen befinner seg definitivt nærmere Etihad enn Old Trafford.

Men har de lyseblå lært av seriegullet for 44 år siden, og fiaskoene som fulgte?

Likhetene mellom 1968- og 2012-versjonen av Manchester City er skremmende mange. De markante personlighetene, stridighetene, eieren, pengebruken.

Seriegullet var ikke engang sikret da Yaya Touré for få dager siden gikk ut i media med påstanden om at City kan ta over fotballtronen i verden. Pablo Zabaleta følger opp med påstanden om at seriegull sannsynligvis betyr starten på en ny epoke for Manchester City.

- Vi er 90 minutter unna å skrive historie, sier argentineren ifølge BBC Sports.

Så sant. I dag skal City-spillerne kjempe for å ta tilbake toppen i engelsk fotball, 44 år etter den forrige triumfen. Hvor lenge blir det til neste gang?

Kampene om gullet, tredjeplassen, fjerdeplassen, og nedrykk kan du følge LIVE fra klokken 16.00!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere