Hjelper VIF med å finne erstatteren

Foto: Erlend Aas (NTB/Scanpix)

Martin Andresen kommer ikke til å trene Vålerenga neste sesong.

15.10.12 20:37

VALLE/URTEGATA (Nettavisen): Martin Andresen har hatt en turbulent sesong i Vålerenga, og i sommer krevde fansen hans avgang.

Klubben valgte imidlertid å vise Andresen sin fulle støtte, men noen måneder senere er det altså slutt på arbeidsforholdet.

Vålerenga offentliggjorde mandag kveld at Andresen gir seg i klubben. Han kommer til å lede blåtrøyene i sesongens fem siste kamper før han går ut døren for siste gang.

- Vi har hatt mange samtaler de siste månedene, hvor vi har sett på framtiden. Det var viktig for oss å komme ut med dette nå, for det begynte å komme spekulasjoner og det er bedre å få alt på bordet, sier Martin Andresen.

- Det er fortsatt noen kamper igjen, men det har vært fem lærerike år, legger han til.

Andresen forteller videre at prosessen med å avslutte samarbeidet har skjedd i en vennskapelig form.

- Vi har til og med hatt samtaler om hvem som skal inn som erstatter, smiler Andresen.

Nettavisen har tidligere avslørt at Andresen ikke avviser at han vil gjøre et comeback som spiller. Det er uvisst om trenerkarrieren nå skal byttes ut med fotballknotter.

Foreløpig vil nemlig ikke Andresen si noe mer om dette.

Kun ett trofé
Allerede høsten 2007 ble det klart at Andresen skulle ta over som hovedtrener i osloklubben, og målene var skyhøye. Vålerenga skulle bli best i Norden.

Målet var at VIF innen 2010 skulle ha det beste A-laget i norsk fotball, og innen 2013 skulle klubben være ledende i Norden.

I tillegg var det også et mål at hovedstadsklubben skulle hevde seg godt i internasjonale turneringer, som de to store europacupene, Champions League og Europa League.

Slik har det imidlertid ikke gått. I 2008 ledet Andresen klubben til en skuffende 10.-plass i Tippeligaen.

Dette har blitt fulgt opp med en sjuendeplass i 2009, en andreplass i 2010, og ny sjuendeplass i 2011. Med andre ord har det ikke blitt noe ligagull under Andresens ledelse.

Det eneste trofeet under Andresens kom i 2008, da Vålerenga vant cupen. Den gang ble Stabæk slått 4-1 i finalen. Siden har ikke osloklubben vært i en cupfinale.

På spørsmål fra TV 2 Sporten om han kunne tenke seg å fortsette dersom det hadde vært mulig, er Andresen avvisende.

- Nei, jeg kunne ikke tenke meg det. Jeg har vært her i fem år og er fornøyd med at vi sier stopp nå. Jeg skal ta med meg det som har vært bra og prøve å rette på det som har vært dårlig.

40-50 millioner
Andre mål som ble satt da Andresen tok over var at klubben skulle satse hardt på talenter, og fylle på stallen med rutinerte landslagsspillere fra Skandinavia.

Et mål var at klubben til enhver tid både skulle ha spillere på aldersbestemte landslag, og spillere på de skandinaviske A-landslagene.

Vålerenga skulle også utvikle seg enormt når det gjaldt speiderapparat, og bli ledende på teknologi innen talentutvikling. Klubben skulle også bli best i Norden på SFO, akademi, og gymnas.

Bak denne satsingen skulle det stå pengesterke investorer. NA24 skrev i 2007 at mellom 40 og 50 millioner skulle inn i storsatsingen. 20 av disse millionene skulle John Fredriksen stå for.

I tillegg til at de ambisiøse målene aldri ble oppnådd under Andresens tid i Vålerenga, har manageren også vært involvert i en rekke konflikter med sentrale spillere og ledere.

- Nå skal jeg bruke tid på å reflektere over den tiden her. Det er mye som har vært bra og en del ting skulle vi ha gjort annerledes. Vi har lyktes med en del ting. Vi har vært veldig gode på talentutviklingen, vi har solgt for over hundre millioner kroner mens jeg har vært her og kjøpt for bare 40 prosent av dette. Men resultatene er ikke gode nok, sier Andresen til Nettavisen.

Tidlig i Vålerenga-karrieren ble 35-åringen beskyldt for å «ha på for mange hatter», altså at han var involvert i for mange prosesser i klubben.

I tillegg til å være manager den første sesongen, spilte også Andresen for laget. Tor Ole Skullerud hadde derfor oppgaven med å lede laget fra benken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Roy Kvatningen

Ble kalt klovn
Andresen skal også være grunnen til at lokale gutter som Mohammed Fellah og Harmeet Singh ikke ønsket å forlenge sine avtaler med osloklubben. Fellah valgte til slutt å skrive under en forlengelse, mens Sigh forlot Enga til fordel for nederlandske Feyenoord.

Tidligere Vålerenga-spiller Thomas Holm i vår gikk til kraftig angrep mot Vålerenga-manageren etter spillertrøbbelet.

«Hvor lenge skal han klovnen Martin Andresen få være trener i VIF?» skrev Holm på nettsamfunnet Facebook.

«Det er greit å kvitte seg med spillere som tør å si fra, men det hjelper ikke stort når ingen i stallen der liker han. Hvorfor tror folk at spillere som Singh og Fellah ikke skriver ny kontrakt?».

Overfor Avisenens Nyhetsbyrå utdypet han:

- Jeg er ikke frustrert, men jeg er lei av at han har sittet der i mange år nå. Jeg synes det er synd for en så stor klubb som Vålerenga, sa Holm.

- Det er barndomsklubben min og jeg er glad i klubben, men nå har det gått for langt. Det er på tide noen sier i fra, sa midtbanespilleren.

Nå må Vålerenga se seg om etter en ny hovedtrener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.