RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hleb fra dødsulykke til heltestatus

Sist oppdatert:
For tre år siden slapp Arsenal-stjernen Aleksander Hleb unna med livet i behold i en dødsulykke.

Livet smiler til Aleksander Hleb. Arsenal topper tabellen, og forrige uke serverte han den perfekte gjennombruddspasningen til Cesc Fabregas som reddet et fortjent poeng mot Liverpool.

Lørdag kan det bli en ny opptur hvis Manchester United blir slått i storkampen på Emirates. Kampen som kan regnes som den ultimate testen for Arsène Wengers nye Arsenal.

I dødsulykke
For Hleb har imidlertid kampen for heltestatus i den rødhvite trøya vært lang. Og det hele kunne gått helt galt allerede før han kom til London.

I desember i 2003 var bilgale Hleb involvert i en stygg bilulykke i Minsk. Han kunne imidlertid gå uskadd ut av sin Audi. Føreren av den andre bilen, en BMW, var ikke like heldig. Han omkom.

- Det forandret meg, sa Hleb en stund etter ulykken.

- Jeg har hatt en rekke fine biler - Porscher, Mercedeser. Jeg hadde en Ferrari også en gang. Ingen kan benekte at det er nydelige biler, men de er vel egentlig kun for å imponere jentene. Da jeg var yngre så likte jeg sånt. Nå verdsetter jeg andre ting. Sånn sett har jeg blitt mer voksen, la han til.

Ble buet på
I år er det nettopp det som kjennetegner spillet hans i Arsenal-trøya også. Mange fans fryktet hva som ville skje etter at Thierry Henry forsvant, men Hleb utviklet seg nøyaktig slik Arsène Wenger ønsket. Wenger ønsket nemlig at andre skulle ta steget ut av Henrys skygge.

Det har Hleb gjort - akkurat da mange nesten regnet ham som et bomkjøp til 120 millioner kroner.

I Stuttgart var han playmakeren. Han styrte alt. Han var sjefen som sikret seg en drømmeovergangen til Premier League. Men der var han ikke eneren. Der fantes Henry, og ikke minst Robert Pires og Jose Antonio Reyes.

Dermed ble Hlebs spillestil en hemsko - ingen fordel. Fansen ville ha valuta for pengene. De ønsket ikke å se potensielt briljante pasninger gå rett til motstanderne.

Men det var det de fikk. En lang, lang stund fungerte det rett og slett ikke for Hleb de gangene han fikk sjansen. Fansen begynte å bue, og Hleb fikk av noen skylda i den perioden Arsenal spilte og spilte og spilte, men aldri klarte å utnytte sitt store spillemessige overtak til tellende resultater.

- Alex kan tre ballen gjennom et nåløye, men han kan også misse det enkleste fordi han prøver den vanskelige løsningen. Det kan være frustrerende, men se også hvor effektiv han kan være. Jeg liker ham, og spør alle Arsenal-fans - jeg tror ikke du finner noen som innerste inne mener at han ikke er en god spiller, sier Arsène Wenger.

Brukte to år
Wenger hadde derfor tålmodighet. Han vet at det kan ta tid for utlendinger. Det engelske tempoet er drepende, og Hleb, som baserte hele sitt spill på førstetouch og små stikkpasninger hit og dit, brukte tid. I år har det endelig fungert. Han ser også ut til å trives bedre mer sentralt, som en støtte til spissen, i stedet for i sin tidligere posisjon ute på kanten.

Mot Liverpool fikk Emmanuel Eboué sjansen på høyrekanten, med Hleb like bak spissene. Det fungerte bra da. Lørdag er det ny storkamp. Spørsmålet er om nye Arsenal kan herje også mot Alex Fergusons stjernegalleri.

Lørdag 13.45. Arsenal - Manchester United. Følg kampen live hos Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere